Πανελλήνιες 2019: Οι προβλέψεις για τις βάσεις - Τα αξιοσημείωτα της φετινής διαδικασίας

Η παράσταση έλαβε τέλος.

Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2019, καθώς σε λίγες ώρες θα ανακοινωθούν και επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας οι Βάσεις 2019.

Οι μαθητές θα μάθουν σε ποια σχολή και πόλη θα βρίσκονται τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Πώς τα πήγαν, όμως, οι μαθητές στις εξετάσεις; Ποιες είναι οι προβλέψεις;

O Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, M.Sc. και Υπεύθυνος Εταιρικής Ανάπτυξης – Συνιδρυτής της εταιρείας Orientum, απαντά στη HuffPost Greece στα άνωθεν ερωτήματα σύμφωνα με τις προβλέψεις των εκπαιδευτικών αναλυτών. Αναλύει τις φετινές προβλέψεις, αλλά και τα αξιοσημείωτα της φετινής διασικασίας, καθώς υπήρχε σύγχυση με τα νέα τμήματα που θα ανοίξουν.

Oσον αφορά τις βάσεις, δεν θα παρουσιάσουν αξιοσημείωτες μεταβολές, με εξαίρεση το δεύτερο επιστημονικό πεδίο, όπου η δυσκολία των θεμάτων στη Φυσική και στη Χημεία θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των βάσεων.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εκπαιδευτικών αναλυτών:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένουμε πτώση των βάσεων, με τη Νομική Κομοτηνής να πέφτει πάνω από 150 μόρια και τη βάση του νέου τμήματος της Ψυχολογίας στη Φλώρινας να βρίσκεται κάτω από τα 17000 μόρια

  • Στο 2 Επιστημονικό πεδίο περιμένουμε πτώση στα περισσότερα Πολυτεχνικά τμήμα αλλά και στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικών και Χημικών.

  • Στο 3 Επιστημονικό πεδίο θα υπάρξει σαφής πτώση και αναμένουμε την Ιατρική Αθήνας να πέσει κάτω από τα 19000 μόρια.

  • Στο 4 πεδίο είναι το μοναδικό πεδίο που θα έχουμε άνοδο σε συγκεκριμένα τμήματα ενώ στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου περιμένουμε πτώση.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στα αξιοσημείωτα της φετινής διαδικασίας

  • Υπήρξε ξεκάθαρη σύγχυση στους υποψηφίους και τους γονείς τους με τα νέα τμήματα που εμφανίστηκαν φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο, αφού μέχρι τελευταία στιγμή οι σχολές ανακοίνωναν το πρόγραμμα σπουδών τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Στην Πάτρα για παράδειγμα υπήρξαν 2 τμήματα Πολιτικών Μηχανικών ( Ένα 5ετούς και ένα 4ετούς φοίτησης)

  • Πάρα πολλοί υποψήφιοι συμπλήρωσαν μηχανογραφικό με το βλέμμα στις μετεγγραφές. Έτσι σχολές που πέρυσι δεν υπήρχαν στο μυαλό υποψηφίων, φέτος δηλώθηκαν με την ελπίδα ότι τον Οκτώβριο θα προσφέρουν δυνατότητα για μετεγγραφή

  • Δεν γνωρίζουμε πόσοι υποψήφιοι δήλωσαν τα νέα τμήματα που εμφανίστηκαν φέτος στο μηχανογραφικό και πως θα κυμανθούνε οι βάσεις τους.

  • Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε παιδιά να περνάνε σε πανεπιστήμιο με 6000 ή 7000 μόρια μιας που πλέον όλα τα ΤΕΙ έγιναν Πανεπιστήμια.

Δημοφιλή