Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε σήμερα αντεπιστέλλον μέλος της τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εταίρο της Βασιλικής Εταιρείας Φίλιπ Ίνγκλαντ (Philip England).
Είναι ένας από τους κορυφαίους γεωεπιστήμονες στον κόσμο που ασχολούνται με τους σεισμούς και τις κινήσεις τεκτονικών πλακών και ένας από τους δύο κορυφαίους γεωλόγους πεδίου. Έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι ένας από τους δύο ειδικούς σε παγκόσμια κλίμακα στο ελληνικό «τόξο».
Ο England είναι ο κατ′ εξοχήν θεωρητικός γεωλόγος των κινήσεων και των παραμορφώσεων των τεκτονικών πλακών, ενώ οι εργασίες του για την παραμόρφωση της «μικροπλάκας» του Αιγαίου Πελάγους είναι αναγνωρίσιμες παγκόσμια. Έχει, επίσης, ασχοληθεί σε βάθος με τη γεωδαισία και ήταν ο βασικός επιστήμονας εκτός Ελλάδας που βοήθησε στην ανάπτυξη του ελληνικού δικτύου γεωδαιτικών μετρήσεων, συνεργαζόμενος με τους Γεώργιο Βέη, Χάρη Μπριλήρη και Δημήτριο Παραδείση.
Μεταξύ άλλων, ο England και επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ υπολόγισαν την τεκτονική ανύψωση στη Νότια Κρήτη κατά τον σεισμό του 365 μ.Χ. και συμπέραναν ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,7. Στη σχετική δημοσίευση είχε συνεργαστεί με τον αείμνηστο Νίκο Αμβράζη και παρουσίασαν αριθμητική προσομοίωση του παλιρροιακού κύματος που προξενήθηκε από τον σεισμό, δείχνοντας ότι η Αλεξάνδρεια καταστράφηκε από το κύμα.
O βρετανός γεωλόγος είναι φιλέλληνας, μιλά ελληνικά και κάθε χρόνο φέρνει την τάξη γεωλογίας της Οξφόρδης για εργασίες πεδίου στην Ελλάδα επί δυόμιση εβδομάδες. Οι περίπου 20 φοιτητές και οι επιστημονικοί βοηθοί επισκέπτονται το Λουτράκι, την Κόρινθο, τις Θερμοπύλες και τη Σαντορίνη και μαθαίνουν να «διαβάζουν» το τοπίο.
Ο England συμμετείχε ακόμη στη διαχείριση του παροξυσμού του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 2012, ενώ πρόσφατα ήλθε στην Ελλάδα, δύο μέρες μετά τον σεισμό της Κω, μελετώντας τα αποτελέσματά του σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό Κώστα Συνολάκη.
(AΠΕ-ΜΠΕ)