Ζυμαρικά, σαπούνι και χαρτιά υγείας μπορεί να είναι δυσεύρετα σε κάποια, σούπερ μάρκετ λόγω του κορονοϊού και τω ειδικών συνθηκών της καραντίνας. Πολλές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άδεια ράφια ακόμη και σε μεγάλα καταστήματα.
Πλέον τα σούπερ μάρκετ και οι αλυσίδες καταστημάτων, έχουν πάρει μέτρα.
Στη Μεγάλη Βρετανία, μια μητέρα παιδιού με ειδικές ανάγκες, δήλωσε ότι δυσκολευόταν να βρει φάρμακα για το παιδί της και πως ανησυχεί, ότι αυτή η κρίση θα επηρεάσει περισσότερο τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: ΄Ατομα με χαμηλό εισόδημα, συνταξιούχους και όσους αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα ή ανήκουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Μπορεί η πανικόβλητη συμπεριφορά των αγοραστών, να είναι κατανοητή σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, ωστόσο θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού και την καθημερινότητα τον ανθρώπων. Γιατί όμως συμβαίνει;
Το άγχος για τον κορονοϊό, είναι απολύτως φυσιολογικό και η προσπάθεια για την διατήρηση αποθεμάτων, φαίνεται μια λογική αντίδραση στην κατάσταση που επικρατεί. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με αυτόν τον τρόπο. Όχι μόνο επειδή το απόθεμα μπορεί να τελειώσει και άλλοι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε όσα χρειάζονται, αλλά και για αυτούς που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ένα μεγάλο απόθεμα προμηθειών. Η HuffPost UK επικοινώνησε με ανθρώπους που μπορούν να δώσουν ενδιαφέρουσα πληροφόρηση γύρω από το θέμα.
Ο ψυχίατρος Νικ Μπλάκμπερν αναφέρει πως οι άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους, αγοράζοντας προμήθειες, ωστόσο όταν πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ, αγχώνονται περισσότερο, καθώς βλέπουν τις προμήθειες να τελειώνουν.
Έπειτα έρχεται περισσότερο άγχος, από τον φόβο της κριτικής και του σχολιασμού για την κίνηση τους από τρίτους. «Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να κάνουμε όσους φοβούνται, να αισθάνονται καλύτερα» δηλώνει ο Μπλάκμπερν.
Το άγχος μπορεί να προκαλεί την συγκέντρωση προμηθειών, λέει η Χάνσα Πανκάνια, μια ψυχαναλύτρια με εμπειρία 25 χρόνων και μέλος της British Association for Counselling and Psychotherapy, η οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να ενισχύεται και από τον φόβο, την απώλεια ελέγχου ή την απελπισία.
Όταν οι άνθρωποι αγοράζουν πανικόβλητοι, το κάνουν για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, καθώς βρίσκονται σε μια κατάσταση απελπισίας. Σε περιπτώσεις που δεν ελέγχουμε την κατάσταση σε μεγάλα γεγονότα, επιδιώκουμε να διατηρούμε τον απόλυτο έλεγχο στον δικό μας μικρόκοσμο - το σπίτι και την καθημερινότητα μας. Γι′ αυτό ο κόσμος αγοράζει προμήθειες.
Υπάρχει ακόμα το στοιχείο του φόβου, το οποίο είναι κατανοητό δεδομένου ότι άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τον Covid-19. Ακόμη φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς προμήθειες, σύμφωνα με την Πανκάνια, με αποτέλεσμα να λειτουργεί το ένστικτο επιβίωσης: «Αν δεν φάω, θα πεθάνω».
«Οι ειδήσεις είναι γεμάτες με ανθρώπους που αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν,» προσθέτει. «Ακούγοντας τέτοιες ειδήσεις κάθε μέρα, ενεργοποιείται το ένστικτο επιβίωσης. Γενικότερα, το ανθρώπινο είδος δεν αντιμετωπίζει εύκολα την αβεβαιότητα και ψάχνει τρόπους να επιφέρει την σιγουριά.»
Είναι όμως η συγκέντρωση αποθεμάτων μια λογική προσέγγιση; Η Ράτουλα Τσακραμπόρτι, καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων, στο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας αναφέρει στο HuffPost UK, ότι η συγκέντρωση αποθεμάτων θα μπορούσε να είναι χρήσιμη μόνο για ηλικιωμένους και οικογένειες στις οποίες υπάρχουν μέλη με προβλήματα υγείας.
«Ωστόσο, παρατηρούμε σε αυτή τη χώρα ότι οι άνθρωποι παίρνουν ότι βρουν μπροστά τους - και αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως συνετό», αναφέρει. «Με αυτόν τον τρόπο, προκαλούν άγχος σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι φοβούνται ότι δεν θα βρουν ότι χρειάζονται».
Η Έλεν Ντίκινσον, διευθύνων σύμβουλος της British Retail Consortium (BRC), δηλώνει ότι τα καταστήματα λιανικής αντιμετωπίζουν μια αύξηση ζήτησης σε συγκεκριμένα προϊόντα, η οποία «δεν έχει προηγούμενο, σε άλλες περιόδους πλην των Χριστουγέννων». Πρόκειται κυρίως για είδη υγιεινής και τρόφιμα μακράς διάρκειας.
Το BRC συνεργάζεται με την κυβέρνηση, για να μειώσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ. Έχει προτείνει μια λίστα μεταρρυθμίσεων - όπως την επέκταση των ωραρίων των παραδόσεων - οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού.
Αν οι αγορές δεν είναι λύση, τότε τι είναι;
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ξέσπασμα, χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους, προσθέτει ο Μπλάκμπερν. Η πρώτη είναι πολύ απλή: Καλή και αξιόπιστη ενημέρωση. Μπορείτε να εμπιστευτείτε το Public Health England (PHE), το υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Δεύτερον, προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση σας σε περιπτώσεις που σας φέρνουν άγχος. «Άνθρωποι που συζητούν για το πόσο αγχώνονται δεν σας ενημερώνουν και προκαλούν περισσότερο άγχος», δηλώνει.
Είναι σημαντικό να κρατήσετε επαφή με φίλους και οικογένεια για να μοιράζεστε τα συναισθήματα σας και να ελέγχετε ότι είναι καλά. «Πολλοί χρειάζονται απλώς να μιλούν για τους φόβους τους για να ηρεμήσουν», αναφέρει.
Τέλος, κάντε σχέδια για το μέλλον. «Υποθέτω εάν σχεδιάζεται τις αγορές σας, τότε δεν θα είστε πανικόβλητοι. Μπορεί να μην έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε σχέδια για πιο μετά, ωστόσο μπορούμε να οργανώσουμε τις κινήσεις μας, για το άμεσο μέλλον». Η ύπαρξη ενός σχεδίου, πάντα μειώνει το άγχος μας.
Αγοράστε πράγματα με κάθε τρόπο, όμως με λογική. Θα πρέπει να απομονωθούμε για μερικές εβδομάδες για την προστασία μας από τον Covid-19. Η προσέγγιση της κοινής γνώμης, υποστηρίζει, πως χρειαζόμαστε προμήθειες 2-3 εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε μια ή δύο συσκευασίες χαρτί υγείας και μερικά πακέτα μακαρόνια ή ρύζι.
Αν δεν βρίσκετε ότι χρειάζεστε στα σούπερ μάρκετ, ψάξτε σε μικρά μαγαζιά, τα οποία μπορεί να έχουν, όλα όσα χρειάζεστε. Εναλλακτικά, προγραμματίστε τις αγορές σας μέσω ίντερνετ για τις επόμενες εβδομάδες. Ανησυχείτε για το σαπούνι; Μπορείτε να παραγγείλετε από ιστοσελίδες όπως το Amazon. Να θυμάστε όμως ότι δεν χρειάζεστε προμήθειες για ένα χρόνο.
Όσοι έχετε προβλήματα υγείας μπορεί να χρειαστεί να μείνετε μέσα, λίγο περισσότερο - υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι ενδέχεται τα άτομα άνω των 70, να χρειαστούν να παραμείνουν σπίτι μέχρι και τέσσερις μήνες.
Σε αυτήν την περίπτωση, απευθυνθείτε σε μέλη της οικογένειας και φίλους, που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Επικοινωνήστε με κάποιον ώστε να σας φέρνει στο σπίτι ότι χρειάζεστε κάθε εβδομάδα. Διαφορετικά, κάνετε αγορές διαδικτυακά για τους επόμενους μήνες.
«Μην κάνετε αγορές για έξι μήνες, απλώς επιβεβαιωθείτε ότι έχετε απόθεμα 2-3 εβδομάδων», συμβουλεύει η καθηγήτρια Τσακραμπόρτι. «Απλώς προσπαθήστε να συνεχίσετε τις ζωές σας όσο πιο κοντά γίνεται, στον τρόπο που ζούσατε πριν την εμφάνιση του ιού».
Όλοι έχουμε ευθύνη στην κοινωνία, να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο. Τα σαπούνια και τα χαρτιά υγείας, δεν είναι η λύση. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να ιεραρχούν τις ανάγκες τους με βάση την λογική», προσθέτει.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.