Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο που μεταδόθηκε τα ξημερώματα Παρασκευής προς Σάββατο.
«Σήμερα (Παρασκευή), ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρεις περιοχές: Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια. Καταφέραμε να διασώσουμε 6.266 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3.071 από τη Μαριούπολη», είπε.
Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη ή αν είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει την πόλη μόνοι τους προτού μεταφερθούν με λεωφορείο στη Ζαπορόζια.
Το βράδυ της Παρασκευής, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι περίπου 30 λεωφορεία εισήλθαν στην πόλη Ζαπορίζια. Ορισμένα λεωφορεία μετέφεραν άτομα που είχαν εγκαταλείψει τη Μαριούπολη μόνοι τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε περιοχές που ελέγχονται από ουκρανικές δυνάμεις.
Αυτοί οι κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν καταφέρει να φτάσουν στην πόλη Μπερντιάνσκ, που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, με τους ανθρώπους της οχηματοπομπής να τους προσφέρουν βοήθεια, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων στο Γαλλικό Πρακτορείο και επίσημους αξιωματούχους. Δεν ήταν σαφές εάν ο Ζελένσκι αναφερόταν σε αυτά τα άτομα στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία επρόκειτο να συνδράμει στην απομάκρυνση αμάχων, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι μέλη της Επιτροπής που στάλθηκε στη Μαριούπολη αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, καθώς η προγραμματισμένη απομάκρνυση χιλιάδων αμάχων από αυτήν την πόλη-λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν «αδύνατο» να γίνει χθες.
Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι καταστροφική. Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχιθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς. Η απομάκρυνση αμάχων, που εδώ και εβδομάδες ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, διεξάγεται πλέον σταδιακά.
Μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει το Σάββατο ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων πολιορκούμενη πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έστειλε χθες μια ομάδα για να ηγηθεί μιας πομπής περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων να φύγουν από την πόλη, αλλά γύρισαν πίσω, λέγοντας ότι οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της διαδρομής.
«Θα προσπαθήσουν ξανά το Σάββατο για να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της. Μια προηγούμενη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων του Ερυθρού Σταυρού στις αρχές Μαρτίου απέτυχε επειδή η πορεία κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλής.
Η ΔΕΕΣ ανέφερε ότι η επιχείρηση της Μαριούπολης έχει εγκριθεί και από τις δύο πλευρές, αλλά εξακολουθεί να εξετάζει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ο ακριβής χρόνος και ο προορισμός της πομπής, η οποία θα οδηγήσει σε μια απροσδιόριστη τοποθεσία στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς την περιοχή Ντονμπάς και στα βορειοανατολικά προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου προηγούμενα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αστικές περιοχές.
«Ελπίζω ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν λύσεις για την κατάσταση στη Μαριούπολη», είπε ο Ζελένσκι. «Όλος ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή».
Στις ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία είπε ότι το Ντονμπάς, όπου υποστηρίζει φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014, θα είναι πλέον το επίκεντρο των πολεμικών προσπαθειών της. Τα ρωσικά στρατεύματα άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα χωριά και τα δικά τους εγκαταλελειμμένα τανκς καθώς απομακρύνονταν από το Κίεβο.
Η Ρωσία χαρακτήρισε την απόσυρση των δυνάμεών της κοντά στο Κίεβο ως μια χειρονομία καλής θέλησης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ανασυνταχθούν αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες λόγω της αποφασιστικής ουκρανικής αντίστασης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters