Πάνω από 39εκατ. νεκροί έως το 2050 από λοιξώξεις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά-Πρώτη παγκόσμια μελέτη

Ο ΠΟΥ συγκαταλέγει την μικροβιακή αντοχή στην λίστα των 10 κορυφαίων παγκόσμιων απειλών για την Δημόσια Υγεία. Για την Κομισιόν είναι μια από τις τρεις κορυφαίες απειλές.
Μικροβιολογικό εργαστήριο
Μικροβιολογικό εργαστήριο
via Associated Press

Πάνω από 39εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται πως θα πεθάνουν έως το 2050 εξαιτίας λοιμώξεων που έχουν καταστεί ανθεκτικές στην αντιβίωση. Ουσιαστικά οι θάνατοι λόγω μικροβιακής αντοχής θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες σε ποσοστό 70%, σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με την ζοφερή εκτίμηση σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τη μικροβιακή αντοχή ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Τον Ιούλιο του 2022 η Κομισιόν από κοινού με τα κράτη μέλη, προσδιόρισε τη μικροβιακή αντοχή ως μία από τις τρεις κορυφαίες απειλές κατά της υγείας.

H νέα μελέτη αποτελεί που δημοσιεύτηκε αποτελεί την πρώτη παγκόσμια ανάλυση των τάσεων μικροβιακής αντοχής (AMR), που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Global Research on Antimicrobial Resistance» και αφορά άτομα όλων των ηλικιών σε 204 χώρες και περιοχές που πλανήτη.

Xάρτες με το ποσοστό θανάτων που αποδίδονται στην AMR (Α.το 1990, Β. το 2021 και Γ. το 2050)
Xάρτες με το ποσοστό θανάτων που αποδίδονται στην AMR (Α.το 1990, Β. το 2021 και Γ. το 2050)
The Lancet

Υπολογίστηκε ότι περισσότεροι από 1εκατ. άνθρωποι πέθαιναν ως αποτέλεσμα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως κάθε χρόνο την περίοδο 1990-2021. Οι θάνατοι από AMR αυξήθηκαν περισσότερο σε πέντε περιοχές: Δυτική Υποσαχάρια Αφρική, Τροπική Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία και Νότια Ασία.

Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι από AMR μειώθηκαν κατά 50% στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, μείωση που συνέπεσε με σημαντικές βελτιώσεις στην παροχή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων μεταξύ βρεφών και μικρών παιδιών, όπως τα προγράμματα εμβολιασμού.

Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 80% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, λόγω ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και μεγαλύτερης ευπάθειας των ηλικιωμένων στη μόλυνση. Αυτές οι τάσεις προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες.

Η μελέτη εκτιμά ότι 1,91 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν ως άμεσο αποτέλεσμα της AMR το 2050, μια αύξηση σχεδόν 70% σε σύγκριση με το 2022. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των θανάτων στους οποίους παίζουν ρόλο τα βακτήρια AMR υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 75%, από 4,71 εκατομμύρια το 2021 σε 8,22 εκατομμύρια.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η βελτιωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τα αντιβιοτικά θα μπορούσε να σώσει συνολικά 92 εκατ. ζωές μεταξύ του 2025 και του 2050.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη ζωτική ανάγκη για παρεμβάσεις, όπως πρόληψη λοιμώξεων, εμβολιασμό, ελαχιστοποίηση της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών και έρευνα για νέα αντιβιοτικά για τον μετριασμό του αριθμού των θανάτων από AMR.

Τέλος, σημειώνουν ότι η έλλειψη δεδομένων για κάποιες περιοχές χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος αναδεικνύουν την ανάγκη για τη βελτιωμένη συλλογή δεδομένων, κάτι που απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές.

Δημοφιλή