Πάνω από 600 νέους ιούς ανίχνευσαν οι επιστήμονες σε ντους και οδοντόβουρτσες

Αλλά δεν τους τρομάζουν. Τι εννοούν και πώς θα γίνουν τα βακτήρια του μπάνιου σύμμαχοί μας στην καταπολέμηση της γρίπης και άλλων παθήσεων.
Νέα μελέτη έχει εντοπίσει εκατοντάδες ιούς που πολιορκούν την κεφαλή του ντους και την οδοντόβουρτσά μας
Grigorev_Vladimir via Getty Images/iStockphoto
Νέα μελέτη έχει εντοπίσει εκατοντάδες ιούς που πολιορκούν την κεφαλή του ντους και την οδοντόβουρτσά μας

Το ζεστό και υγρό περιβάλλον που δημιουργείται όταν μεταχειριζόμαστε την κεφαλή του ντους και την οδοντόβουρτσά μας, είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα γνωστά - και καθόλου αγαπημένα μας - μικρόβια.

Μάλιστα, νέα μελέτη έχει εντοπίσει εκατοντάδες ιούς που πολιορκούν τα συγκεκριμένα αντικείμενα προσωπικής υγιεινής, δίνοντας μόνο μια ελάχιστη εικόνα για την τεράστια βιοποικιλότητα των μικροοργανισμών που συγκατοικούν μαζί μας στο σπίτι.

Οπότε κινδυνεύουμε;

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτοί οι ιοί δεν υπάγονται στο είδος που προκαλεί κρυολόγημα, γρίπη ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Πρόκειται για το είδος των ιών που ονομάζονται βακτηριοφάγοι και όπως το λέει και το όνομά τους, είναι ο φυσικός εχθρός των βακτηρίων. Με απλά λόγια, κάθε μικροσκοπικός βακτηριοφάγος έχει δημιουργηθεί για να κυνηγά, να επιτίθεται και να «καταβροχθίζει» ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου.

Το εκπληκτικό ωστόσο είναι ότι ο αριθμός των ιών που εντόπισαν οι επιστήμονες είναι «αδιανόητος» όπως τον χαρακτήρισε σε δήλωσή της η Έρικα Χάρτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανικών McCormick του Πανεπιστημίου Northwestern που ηγήθηκε της μελέτης.

«Ανιχνεύσαμε ένα σωρό ιούς, για τους οποίους γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα και άλλους τόσους που ούτε τους έχουμε ξαναδεί. Η αναξιοποίητη βιοποικιλότητα που υπάρχει παντού γύρω μας κυριολεκτικά οργιάζει», προσθέτει η ίδια.

Προκειμένου να καταλήξουν σε έγκυρα συμπεράσματα οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα από 34 οδοντόβουρτσες και 92 κεφαλές ντους, ενώ είχαν στην κατοχή τους και τα δείγματα από προηγούμενη μελέτη, που διερευνούσε τους τύπους βακτηρίων που κατοικούν σε αυτά τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

«Όμως, προς έκπληξή μας, είδαμε όχι μόνο ποια βακτήρια υπάρχουν στο ντους και τη βούρτσα μας, αλλά και ποιοι βακτηριοφάγοι έχουν αναλάβει την εξόντωση του κάθε βακτηρίου ξεχωριστά», επισημαίνει η Χάρτμαν.

Τα νέα ενδεχόμενα που ανοίγονται στον τομέα της υγείας

Όσο περίπλοκα κι αν ακούγονται όλα αυτά σε όσους δεν διαθέτουμε επιστημονικές γνώσεις, τα ευρήματα ανοίγουν νέα ενδεχόμενα στον τομέα της υγείας. Γιατί; Διότι οι βακτηριοφάγοι πλέον έχουν ήδη αρχίσει να αξιοποιούνται σε κλινικές δοκιμές ως πιθανή λύση στο πρόβλημα της τρομερής ανθεκτικότητας των μικροβίων απέναντι στα αντιβιοτικά. Αυτό θα πει ότι οι βακτηριοφάγοι, εφόσον ενσωματωθούν στα αντιβιοτικά νέας γενιάς, θα εξοντώνουν ακόμα και τα τα πιο επίμονα παθογόνα, απαλλάσσοντάς μας γρήγορα και αποτελεσματικά από τα συμπτώματα των ιών που μας χτυπάνε την πόρτα κατά καιρούς.

Και συν τοις άλλοις, τα εξελιγμένα αντιβιοτικά θα χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του, αναλαμβάνοντας να εξοντώσουν τον παθογόνο μικροοργανισμό που μας ταλαιπωρεί στην παρούσα φάση. Δεν θα ρίχνουν γενικά και αφηρημένα πυρά, προκαλώντας ζημιές σε ολόκληρο το μικροβίωμα του οργανισμού, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Στην ουσία, θα παίρνουμε το ένα και μοναδικό φάρμακο που θα καταπολεμά αποκλειστικά το παθογόνο που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό μας.

Συνολικά, οι ερευνητές εντόπισαν 614 διαφορετικούς ιούς, με την Χάρτμαν να πιθανολογεί ότι υπήρχαν πολλοί περισσότεροι. Στις κεφαλές του ντους, πολλά από τα μικρόβια προέρχονταν από τις πηγές του νερού, ενώ στις οδοντόβουρτσες προέρχονταν από ένα μείγμα του ανθρώπινου στόματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Και καθώς οι ιοί του στόματος αναμειγνύονται με αυτούς του εξωτερικού περιβάλλοντος, μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα. Αν λοιπόν το δούμε ρομαντικά και σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς «εκεί έξω υπάρχουν ιοί που είναι ενδημικοί στην οδοντόβουρτσά μας και δεν θα τους συναντήσουμε πουθενά αλλού στη γη».

Συμπερασματικά, αν και το γεγονός ότι τα σπίτια μας φιλοξενούν τόσα πολλά μικροσκοπικά πλάσματα ακούγεται ανησυχητική, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να εκτιμούμε τους μικρούς μας επισκέπτες.

«Τα μικρόβια είναι παντού όλη την ώρα. Γύρω μας αλλά και μέσα μας. Και χωρίς αυτά, δεν θα μπορούσαμε να αφομοιώσουμε το φαγητό μας ή να αποτρέψουμε τους ιούς και τη μόλυνση», καταλήγει η Χάρτμαν. Άρα μήπως δεν είναι τόσο μοχθηρά όσο νομίζουμε;

(Με πληροφορίες από CNN).