Πάνω από τις μισές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συνολικά παρέχουν θέσεις εργασίας στα δύο τρίτα των Ευρωπαίων εργαζομένων φοβούνται για την επιβίωσή τους τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης McKinsey την Πέμπτη.
Η έρευνα διεξήχθη τον Αύγουστο, πριν από την τρέχουσα αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν νέους περιορισμούς και να ανακοινώνουν ξανά lockdown.
Το εύρημα αυτό έρχεται καθώς πολλαπλασιάζονται οι προειδοποιήσεις για ένα επικείμενο κύμα «λουκέτων» στις επιχειρήσεις και καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενισχύσουν την κρατική υποστήριξη για να βοηθήσουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού.
Η έρευνα της McKinsey σε περισσότερες από 2.200 εταιρείες πέντε μεγάλων χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία) διαπίστωσε ότι το 55% αναμένεται να κλείσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, εάν τα έσοδά τους παρέμειναν στα τρέχοντα επίπεδα.
Με τα τωρινά δεδομένα, μία στις 10 μικρές και μεσαίες εταιρείες αναμενεται να κηρύξει πτώχευση εντός έξι μηνών.
«Πρόκειται για σημαντική επιβάρυνση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της έκθεσης, Ζντράβκο Μλαντένοβ, - ένας μόνο από τους αντίκτυπους μιας τέτοιας εξέλιξης, η οποία θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των ανέργων και θα παγώσει τις ευρύτερες επενδύσεις στην οικονομία.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters τον περασμένο μήνα προέβλεψαν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί κατά μόλις 5,5% τον επόμενο χρόνο μετά από πτώση περίπου 8% φέτος, αλλά προειδοποίησαν ότι ακόμη αυτή η ανάκαμψη είναι ευάλωτη μπροστά στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Ως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ορίζονται εκείνες με 250 ή λιγότερους υπαλλήλους. Στην Ευρώπη, απασχολούν συνολικά πάνω από 90 εκατομμύρια άτομα, αλλά το μικρό τους μέγεθος τις καθιστά ευάλωτες σε κρίσεις ταμειακών ροών. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το 83% των 85.000 επιχειρήσεων που έχουν καταρρεύσει από τον Φεβρουάριο απασχολούσαν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους.