
Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, εξήγησε ποια είναι τα ρήγματα στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να δώσουν σεισμό, με ανάλογο μεγέθος, όπως εκείνος στη Μιανμάρ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, «ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ, με μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Αντίθετα, πρέπει να εκδηλωθεί σε μία ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει. Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 ζώνες που μπορούν να δώσουν αντίστοιχο σεισμό». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι ζώνες είναι κυρίως στο εξωτερικό ελληνικό τόξο, που αρχίζει στη Κεφαλονιά και συνεχίζεται νότια της Πελοποννήσου και κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κρήτης, φτάνοντας μέχρι τη Ρόδο».
«Επίσης, η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, η οποία είναι στο κομμάτι προς Κωνσταντινούπολη αλλά και στο κομμάτι προς το ρήγμα της Ανατολίας έχει μεγάλα μήκη και μπορεί να δώσει επίσης μεγάλους σεισμούς», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι «οριακά υπάρχει μια τελευταία ζώνη που περνάει από την Αμοργό».
Στη συνέχεια, ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα «δεν έχουμε καμία εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Το 1956 είχαμε έναν αρκετά παρόμοιο σεισμό στην Αμοργό, 7,5 Ρίχτερ, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράμετροι όπως η θάλασσα, η απόσταση από τις ακτές, καθώς και το ότι δεν είχαμε τότε ψηλά κτίρια. Όλα αυτά μας προστάτευσαν και δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα».