Συνήθως καθαρίζουμε τα παπούτσια μας εφόσον πατήσουμε λάσπες ή οτιδήποτε αηδιαστικό. Όταν όμως γυρίζουμε σπίτι, βγάζουμε τα παπούτσια μας στην είσοδο; Πολλοί δεν το κάνουμε.
Περιβαλλοντικοί χημικοί που αφιέρωσαν μια δεκαετία εξετάζοντας το εσωτερικό περιβάλλον και τους ρύπους στους οποίους εκτιθέμεθα οι άνθρωποι, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, στο ερώτημα του αν μπορούμε να μπούμε σπίτι με τα παπούτσια ή αν πρέπει να τα βγάλουμε, η επιστήμη κλίνει προς τη δεύτερη επιλογή.
Ρύποι που έχουν εγκατασταθεί στο σπίτι μας και πώς τρύπωσαν εκεί
Στην πλειοψηφία μας, οι άνθρωποι περνάμε έως και το 90% της ημέρας μας σε εσωτερικούς χώρους. Επομένως, το ερώτημα που περιστρέφεται γύρω από το κατά πόσο είναι ασφαλές να κυκλοφορούμε με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι δεν είναι τελικά και τόσο ασήμαντο.
Η βρωμιά που συσσωρεύεται μέσα στο σπίτι μας δεν περιορίζεται μόνο στη σκόνη, τα όσα φέρνουν μαζί τους οι άνθρωποι που μας επισκέπτονται και τις τρίχες που πέφτουν από τα κατοικίδια μας. Περίπου το ένα τρίτο των ρύπων, που εισβάλλουν μέσα στο σπίτι μας, τα καταφέρνουν ταξιδεύοντας επάνω στους πάτους των παπουτσιών μας.
Ορισμένοι μικροοργανισμοί που χτίζουν τις φωλιές τους στα παπούτσια μας για να μετακομίσουν στη συνέχεια στο πάτωμα, είναι παθογόνοι και ανθεκτικοί στα απορρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένων και μερικών λοιμωδών παραγόντων, που απειλούν να μας στείλουν στο νοσοκομείο και είναι τρομερά δύσκολο να τους αντιμετωπίσουμε.
Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τοξίνες από τα υπολείμματα της ασφάλτου και τις διάφορες χημικές ουσίες που κρύβονται στο γκαζόν και έχουν συσχετιστεί με παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι ενδοκρινικές διαταραχές.
Πολλοί επικίνδυνοι μολυσματικοί παράγοντες που παραμονεύουν στο σπίτι μας είναι άοσμοι και αδιόρατοι. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας προφανής τρόπος να τους αντιμετωπίσουμε, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να εξαπλώνονται στα πατώματα, στα έπιπλα, στις σωληνώσεις.
Και το χειρότερο είναι ότι σε περίπτωση που οι μικροοργανισμοί προσβάλουν τον οργανισμό μας, σε πολλές περιπτώσεις δεν καταπολεμούνται από τα αντιβιοτικά, καθώς γίνονται ολοένα πιο ισχυροί, προκειμένου να επιβιώσουν από επιφάνεια σε επιφάνεια.
Ως εκ τούτου, καλό είναι να αποφεύγουμε να φέρνουμε στο σπίτι ύπουλους και βρωμερούς «επισκέπτες». Και πώς θα το πετύχουμε αυτό; Βγάζοντας τα παπούτσια μας μπροστά στην είσοδο. Το να αφήνουμε τα παπούτσια μας στο χαλάκι της εισόδου αφήνει τους δυνητικά επιβλαβείς παθογόνους παράγοντες εκτός.
Αν νιώθουμε την ανάγκη να φοράμε παπούτσια μέσα στο σπίτι, μπορούμε απλώς να αγοράσουμε ένα οικονομικό ζευγάρι παπουτσιών για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ή πολύ απλά να φοράμε παντόφλες.
Ωστόσο πράγματι, υπάρχει ένα είδος βρωμιάς που πιθανότατα είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς μελέτες έχουν αποδείξει ότι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στη μείωση του κινδύνου αλλεργιών.
Παρ′ όλα αυτά, υπάρχουν δεκάδες καλύτεροι και να εκτεθούμε σε αυτή την ομάδα μικροοργανισμών από το να περπατάμε μέσα με βρώμικα παπούτσια. Μπορούμε απλώς να βγούμε για έναν περίπατο στην ύπαιθρο.
Mε πληροφορίες από cbsnews