Αφράτες, γλυκοχιονισμένες καρδιές που λιώνουν στο στόμα.
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες, με ελαιόλαδο, φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο, τραγανά αμύγδαλα και μοντέρνα εμφάνιση. Οι γλυκοχιονισμένες καρδιές λιώνουν στο στόμα, ενώ το άρωμα από το αιγοπρόβειο βούτυρο και τα τραγανά καβουρδισμένα αμύγδαλα απογειώνουν τη γεύση και το πλούσιο άρωμα.
Στο βίντεο δίνονται ακόμη πιο αναλυτικές οδηγίες, βήμα - βήμα, με όλα τα μυστικά και τις τεχνικές για νόστιμους και εντυπωσιακούς κουραμπιέδες με την παραδοσιακή συνταγή. Τώρα, όλοι μπορούν να φτιάξουν κουραμπιέδες. Φτιάξτε τους και θα μοσχοβολήσει η γειτονιά!
Μην παραλείψετε το ούζο με γλυκάνισο! Θα είναι το μικρό σας μυστικό και θα ξετρελάνετε τους πάντες με τη γεύση!
Υλικά
2 ποτήρια ελαιόλαδο
250 γρ. φρέσκο βούτυρο αιγοπρόβειο
3 κρόκους αυγών
μισό ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 φλιτζάνι του καφέ αλισίβα
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
6 βανίλιες (3 για τη ζύμη και 3 για το πασπάλισμα)
300 γρ. ξασπρισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
1 φλιτζάνι του καφέ ούζο με γλυκάνισο
Αλεύρι μαλακό (περίπου 2 κιλά και κάτι)
Ανθόνερο ή ούζο για το ράντισμα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (περίπου 1 ½ κιλό)
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν (περίπου για 10 λεπτά). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους από τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε στο μείγμα τη σόδα, τα αμύγδαλα, το ούζο, την αλισίβα και τις 3 βανίλιες. Χτυπάμε με το μίξερ να ανακατευτούν τα υλικά. Προσθέτουμε αλεύρι (τόσο, όσο να γίνει το μείγμα μια μαλακή ζύμη) ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλή ένταση. Δοκιμάζουμε να δούμε εάν η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια και μπορούμε να την πλάσουμε, τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι. Εάν χρειάζεται να προσθέσουμε αλεύρι, το ρίχνουμε λίγο-λίγο προσέχοντας να μη μας σφίξει πολύ η ζύμη.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Δίνουμε στους κουραμπιέδες ότι σχήμα θέλουμε (μισο-φέγγαρα, καρδούλες, αστεράκια, κτλ) αλλά προσέχουμε σε κάθε ταψί όλα τα κομμάτια να έχουν ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε πάνω κάτω ή στο αερόθερμο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σε μια επιφάνεια κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε έναν-έναν τους κουραμπιέδες. Τους ραντίζουμε με ούζο ή με ανθόνερο (προσοχή το ανθόνερο έχει έντονο άρωμα) και στη συνέχεια τους χιονίζουμε με ζάχαρη άχνη αρωματισμένη με βανίλια. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε και το τελευταίο ταψί.
Σημαντικές επισημάνσεις
- Αλισίβα: Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας στάχτη και συμπληρώνουμε με νερό. Βράζουμε το μείγμα για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το σουρώνουμε για να πάρουμε την αλισίβα. Προσοχή, η στάχτη να είναι από ξύλα, κατά προτίμηση ελιάς. Φροντίζουμε να μην έχουμε κάψει κάποιο υλικό με χημικές προσμίξεις, όπως χαρτιά και να μην έχουμε ψήσει κρέας ή ψάρι κ.α.
- Αμύγδαλα: Βράζουμε τα αμύγδαλα σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 5 περίπου λεπτά (μέχρι να μαλακώσει φλούδα και να ξεφλουδίζονται). Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε όσο είναι ακόμη ζεστά. Τα χοντροκόβουμε και τα ψήνουμε για μερικά λεπτά στο φούρνο για να φύγει η υγρασία. Προσοχή δεν θέλουμε να καβουρδιστούν.
- Βούτυρο: Εάν θέλουμε οι κουραμπιέδες μας να έχουν έντονο άρωμα βουτύρου χρησιμοποιούμε 250 γρ. βούτυρο από γάλα πρόβειο ή αιγοπρόβειο. Αν θέλουμε πιο ήπια γεύση αντί για βούτυρο χρησιμοποιούμε φυτίνη και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο για λίγο άρωμα.
Παρακολουθείστε τη συνταγή βήμα – βήμα:
Αναδημοσίευση από το magiacook.gr