Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρουσίας του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
«Αποχωρείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ;», ρωτήθηκε ο κ. Κοντονής: «Οχι, παραιτήθηκα από την ΚΕ και τα καθοδηγητικά όργανα της συμμαχίας», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα. «Μόνο τον σύντροφο πρόεδρο έχω ενημερώσει», ανέφερε.
Επισήμανε ότι παραμένει μέλος του κόμματος και εξήγησε ότι τον οδήγησε στην παραίτηση «όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος, με μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, των εργαζομένων και όλων που περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι καλύτερο».
«Είναι άλλο το κόμμα και άλλο τα καθοδηγητικά όργανα», διευκρίνισε. «Δεν θέλω», πρόσθεσε σε άλλο σημείο, «να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν και το λέω δημόσια μήπως συνέλθουν κάποιοι» και έκανε έκκληση «στα μέλη του κόμματος, στους απλούς αγωνιστές και αγωνίστριες της παράταξης που δίνουν τη μάχη της προοδευτικής παράταξης και της αριστεράς, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο».
«Είναι συνολικά μια πορεία που εγώ βλέπω ότι δεν ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας», υποστήριξε, διευκρινίζοντας, όμως, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τις εκπροσωπήσει και μπορεί να αξιοποιήσει την κυβερνητική του εμπειρία ακριβώς γι′ αυτό το ζήτημα».
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνούσε με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, «ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». Είπε πως όμως, υπήρχαν διατάξεις για τις οποίες είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και είχε πει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα σημεία δεν θα το εισάγει στη Βουλή για συζήτηση. Πρόσθεσε ότι το είχε πει δημόσια τότε ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ). Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι είχε κατηγορηθεί τότε η κυβέρνηση ότι κάποιες αλλαγές μπορεί να επηρέαζαν και εν εξελίξει σοβαρά θέματα, και ερωτηθείς αν είχε σκεφτεί και την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κοντονής είπε ότι το είχε σκεφτεί και πως είχαν αρθρογραφήσει και δημοσιογράφοι. Είπε ότι εκείνος είχε εντοπίσει «ορισμένα σοβαρά προβλήματα, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσα» και πρόσθεσε πως σήμερα μπορεί να πει πως «ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα».
«Πρώτον η ποινική η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό. Το δεύτερο που θεωρώ πολύ πιο σοβαρό και το είχα θέσει είναι ότι με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων», είπε.
«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής. Επισήμανε δε ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, «αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή για συζήτηση».
Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις
Για «σοκαριστικές αποκαλύψεις Κοντονή», κάνει λόγο η ΝΔ με ανακοίνωσή της. «Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, ενώ ως πρωθυπουργός φρόντιζε να ”πέσουν στα μαλακά”. Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και, κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».
«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει ανακοίνωση τού Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγή. «Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μη στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής».
Το Κίνημα Αλλαγής, επιπλέον, τονίζει ότι «με δεδομένο πως ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι′ αυτό και είναι υπόλογοι».
ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ τόσα χρόνια ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο»
«Η ΝΔ, που τόσα χρόνια φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, συνεχίζει τη χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την κατηγορεί ότι «εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών για τους νεοναζί, στέλνει μήνυμα ”να πέσουν στα μαλακά”». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά στη ΝΔ καταλογίζοντας της «χυδαία ψέματα» και «παραμύθια».
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης ξέπλενε τα εγκλήματα και τις δολοφονίες της Χρυσής Αυγής πριν δύο χρόνια δηλώνοντας πως ”η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει, η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια”». Επιπλέον, αναφέρει ότι «ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παπαδημητρίου ζητούσε ”μία σοβαρή Χρυσή Αυγή” που ”να συνεργαστεί με τη ΝΔ”». Ακόμη ότι «ο γ.γ. του υπουργικού Συμβουλίου του κ. Σαμαρά συνωμοτούσε με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής», ότι «η ΝΔ χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή δίχασε τους Έλληνες με τις φασιστικές δηλώσεις για ”προδοσία” για τη Συμφωνία των Πρεσπών» και πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα παιδιά του Παττακού και του Παπαδόπουλου υπουργούς στην κυβέρνησή του».
Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «σήμερα έρχονται αυτοί να κουνήσουν το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την Αριστερά για σύμπλευση με τους νεοναζί» και απαντά «για να τελειώνουν τα παραμύθια, χυδαία ψέματα της ΝΔ».
Για τη διάρκεια της δίκης
Συγκεκριμένα, ως προς τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, αναφέρει ότι ξεκίνησε το 2015 «με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει φροντίσει καν για την ύπαρξη αίθουσας ώστε να διεξαχθεί μία τόσο μεγάλη δίκη». «Αν δεν είχε πάρει μία σειρά από θεσμικά μέτρα επίσπευσης της δίκης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα τελείωνε το 2025», τονίζει.
Ειδικότερα αναφέρει:
-«Ξεκίνησε η δημιουργία νέων αιθουσών στο Εφετείο και απελευθερώθηκε η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εφετείου, που ορίστηκε ως χώρος διενέργειας της δίκης της Χρυσής Αυγής.
-Κατά την εξάμηνη αποχή των δικηγόρων, ο ΔΣΑ αρνήθηκε αίτημα της πολιτικής αγωγής για εξαίρεση της δίκης της Χρυσής Αυγής ώστε να μην καθυστερήσει.
- Επί υπουργίας Καλογήρου προωθήθηκε η υλοποίηση των αυτονόητων αιτημάτων της πολιτικής αγωγής, αφού προβλέφθηκε απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλες υποχρεώσεις τους για την επίσπευση της δίκης.
- Επίσης ορίστηκαν πάνω από 15 δικάσιμες ανά μήνα για την επίσπευση της δίκης.
Οι ίδιοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αναγνώρισαν πως αυτά τα μέτρα οδήγησαν στην επίσπευση της δίκης».
Για το νέο Ποινικό Κώδικα
Ως προς τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «καταρτίστηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή μετά από εργασίες δέκα ετών και δεν ήταν δουλειά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κορυφαίων καθηγητών, δικαστών, δικηγόρων κ.λπ. της χώρας». Αναφέρει ότι «προβλέπει μεγαλύτερη και πραγματική έκτιση ποινών σε σχέση με τον παλαιό ΠΚ», καθώς «με τον παλιό ΠΚ οι ποινές ήταν ονομαστικές και ψευδείς. Μπορεί να ήταν πολύ μεγάλες στα χαρτιά, αλλά εν τέλει εκτιόταν μικρότερο μέρος τους». Αντίθετα, σημειώνουν, «με το νέο ΠΚ οι ποινές είναι ειλικρινείς, αφού οι καταδικασθέντες εκτίουν μεγαλύτερο μέρος της ποινής που επιβάλλεται». Προσθέτουν επί παραδείγματι ότι για ποινές κάθειρξης αν κάποιος καταδικαζόταν με τον παλιό ΠΚ θα έπρεπε για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει 1/3 της ποινής του, ενώ με τον νέο ΠΚ θα πρέπει για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει τα 2/5 της ποινής. Αντίστοιχα, για ισόβια κάθειρξη με τον παλιό ΠΚ έπρεπε να εκτίσει 15 έτη, ενώ βάσει του νέου ΠΚ 16 έτη. «Η τελική ευθύνη για την ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων κάθε νόμου ανήκει, βέβαια, πάντα στο δικαστήριο που τις εφαρμόζει», τονίζει.
Σημειώνει δε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του νέου ΠΚ για επιμέρους διατάξεις και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα». Ωστόσο, «το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον ΠΚ ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη».
Για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων
Αναφορικά με το ζήτημα της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ακόμη και με τον προηγούμενο ΠΚ και με βάση το Σύνταγμα, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα επερχόταν μόνο όταν η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη. Δηλαδή μετά και τη διαδικασία αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα». Με λίγα λόγια, συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «και με τον παλιό ΠΚ οι καταδικασμένοι πρωτόδικα χρυσαυγίτες δεν θα στερούνταν σήμερα των πολιτικών τους δικαιωμάτων».
Προσθέτει ότι ο νέος ΠΚ προέβλεψε μετά από αμετάκλητη απόφαση την αυτοδίκαιη έκπτωση από κάθε δημόσιο αξίωμα, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα και σημειώνει πως «αυτό που απαιτείται, όπως είχε επισημάνει και η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, είναι τροποποίηση στην εκλογική νομοθεσία, ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ανακήρυξης πολιτικών κομμάτων και των κωλυμάτων εκλογιμότητας». Κάτι που, όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο, ένα μήνα μετά τις αλλαγές στον ΠΚ και για το οποίο η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα ενάμισι χρόνο και τώρα κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ». «Για αυτόν τον λόγο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προτείνει γίνει διακομματικά νομοθετική πρόβλεψη που να λύνει το συγκεκριμένο ζήτημα», σημειώνει.
Πηγή: ΑΠΕ