Τουλάχιστον 55 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τετάρτη στη Σόφια στη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ πολιτών που διαδήλωναν κατά του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και της αστυνομίας, σε μία από τις πιο μεγάλες αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις κατά τους δύο μήνες των κινητοποιήσεων.
Η ένταση κορυφώθηκε αργά το απόγευμα, αφού κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν περισσότερες από 100 βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα εναντίον της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί απάντησαν ρίχνοντας νερό με αντλία και απέκλεισαν την πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο.
Οι εκκλήσεις για ηρεμία δεν εισακούστηκαν και η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 95 ατόμων.
Τουλάχιστον 55 άνθρωποι, διαδηλωτές, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πολλοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και με παρουσιάζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Η Τετάρτη ήταν η πρώτη ημέρα που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια μετά τις αρχές Ιουλίου όταν οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς ήταν καθημερινές στη Βουλγαρία. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκουέτσεφ, τους οποίους κατηγορούν ότι «συνδέονται με την ολιγαρχία».
«Παραίτηση!» και «Μαφία!», φώναζαν οι διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα. Διαδηλωτές την αποκάλεσαν «Μεγάλη Εθνική Εξέγερση» σε απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης για ένα νέο σύνταγμα.
Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον τρεις φορές πρωθυπουργό Μπορίσοφ, 61 ετών, ότι απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά που διαβρώνει το κράτος δικαίου προς όφελος ισχυρών μεγιστάνων στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ζήτησε την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μπορίσοφ και απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να απορρίψουν τα σχέδια για ένα νέο σύνταγμα.
«Δεν ήταν η έλλειψη νέου συντάγματος αυτό που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, αλλά η έλλειψη ηθικής στην ηγεσία, η διάβρωση της κρατικής οντότητας και η διαφθορά», δήλωσε.
Ο Μπορίσοφ, που είναι στην εξουσία από το 2009, αρνείται να παραιτηθεί.
Στο μεταξύ 127 βουλευτές σε σύνολο 240 συμφώνησαν χθες να ξεκινήσουν συζητήσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο με πέντε μήνες, για την ανάγκη κατάρτισης νέου Συντάγματος.
Σύμφωνα με παρατηρητές, η πρόταση αυτή έχει στόχο να διατηρηθούν στην εξουσία οι συντηρητικοί και οι εθνικιστές σύμμαχοί τους ως το τέλος της θητείας τους τον Μάρτιο του 2021.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)