Παραιτήθηκε τελικά ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες υπό την πίεση των διαδηλώσεων που μαίνονται στο χώρα επί τρεις εβδομάδες κατά της επανεκλογής του για μια τέταρτη θητεία ενώ καθοριστική ήταν και η στάση του Στρατού που επίσης ζήτησε την παραίτησή του.
«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία. «Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες ενώ λίγο νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο αντιπρόεδρος του Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, καθώς επίσης υπουργοί και βουλευτές.
Στο μεταξύ το πολιτικό θρίλερ στη Βολιβία συνεχίστηκε μετά από πληροφορίες που υπήρχαν σχετικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Μοράλες σύμφωνα με παραπλανητική, όπως φαίνεται, ανάρτηση του Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτη οργάνωσης της αντιπολίτευσης στη Σάντα Κρους η οποία πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις εναντίον του σοσιαλιστή πολιτικού μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.
«Επιβεβαιώθηκε! Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Μοράλες! Η αστυνομία και ο στρατός τον ψάχνουν στην Τσαπαρέ» έγραψε ο Καμάτσο.
Λίγη ώρα αργότερα όμως ο αρχηγός της Αστυνομίας στη Βολιβία θα διέψευδε τον Καμάτσο λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα ένταλμα σύλληψης για τον σοσιαλιστή ηγέτη.
Η αστυνομία ωστόσο συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής κατ’ εντολή εισαγγελία που διενεργεί πιθανές παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου.
«Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι (...) κατέστη δυνατό να συλληφθεί η πρόεδρος του εκλογοδικείου Μαρία Εουχένια Τσόκε», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εξαίροντας το «σχολαστικό έργο» των ανδρών του, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών αφού η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την επανεκλογή του.
Ταραχές σε πολλές πόλεις
Η παραίτηση ωστόσο του Μοράλες δεν αποκατέστησε και την ειρήνη στη Βολιβία αφού της σχετικής ανακοίνωση του ακολούθησαν ταραχές στην Λα Πας όσο και στην Ελ Άλτο. Λεωφορεία πυρπολήθηκαν, ενώ κατοικίες προσωπικοτήτων υπέστησαν εμπρησμούς ή λεηλατήθηκαν, μετέδωσαν βολιβιανά ΜΜΕ.
Στη Λα Πας, δεκάδες διαδηλωτές «μπήκαν στις εγκαταστάσεις μας κι άρχισαν να καίνε λεωφορεία», ανέφερε μέσω Twitter ο δημοτικός φορέας των συγκοινωνιών στη Λα Πας.
Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στιγμιότυπα στα οποία εικονίζονται τουλάχιστον δεκαπέντε λεωφορεία στις φλόγες σε αμαξοστάσιο λεωφορείων.
Ο Γουάλντο Αλμπαρασίν, επικεφαλής μιας οργάνωσης πολιτών η οποία απαιτούσε ήδη από την ημέρα των εκλογών την παραίτηση του Έβο Μοράλες, δήλωσε ότι το σπίτι του πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από «όχλο» αποτελούμενο από μέλη του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του αυτόχθονα σοσιαλιστή ηγέτη.
Ο Αλμπαρασίν, πρύτανης πανεπιστημίου της Λα Πας, μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο με το σπίτι του στις φλόγες.
Μια παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Televisión Universitaria, η Κασιμίρα Λέμα, ανέφερε επίσης ότι το σπίτι της πυρπολήθηκε.
Η κατοικία του πρώην υπουργού Χουάν Ραμόν Κιντάνα λεηλατήθηκε από αγνώστους, οι οποίοι έκλεψαν όλα του τα έγγραφα, όπως κατήγγειλε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Εξάλλου, αρκετές δεκάδες άνθρωποι προκάλεσαν τρόμο σε κατοίκους της πλούσιας συνοικίας Ατσουμάνι, στο νότιο τμήμα της Λα Πας.
Σε αυτή τη συνοικία βρίσκεται η έδρα μιας εφημερίδας που επέκρινε καθημερινά τον Μοράλες, της Página 7. Στον ιστότοπο της εφημερίδας, αναρτήθηκε κείμενο που ανέφερε ότι «μπροστά στο κύμα του τρόμου που αποχαλινώθηκε στην πόλη της Λα Πας, η εφημερίδα (...) αναστέλλει τη δραστηριότητά της για λόγους ασφαλείας».
Επίσης στη Λα Πας, το κτίριο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Λα Πας καταλήφθηκε από κουκουλοφόρους διαδηλωτές μετά την παραίτηση από την προεδρία του Μοράλες, πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε η η πρεσβεύτρια του Καράκας, η Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άρχισαν να περιπολούν μονάδες του στρατού στη Λα Πας και στην Ελ Άλτο. Αντίθετα, οι αστυνομικοί — πολλές μονάδες της αστυνομίας στασίασαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον του προέδρου Μοράλες — δεν έκαναν περιπολίες, χωρίς η απουσία τους να εξηγηθεί από την ιεραρχία της αστυνομίας.
Πραξικόπημα καταγγέλλουν χώρε της Λατινικής Αμερικής
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» το «πραξικόπημα» το οποίο εκτυλίσσεται στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία μετά τις διαδηλώσεις που αμφισβητούσε την επανεκλογή του, τη στάση μονάδων της αστυνομίας και την εγκατάλειψή του από τον στρατό. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες», ανέφερε ο Μαδούρο, σύμμαχος του αυτόχθονα βολιβιανού ηγέτη, καλώντας σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτοχθόνων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για «πραξικόπημα». «Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας τα οποία στασίασαν και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο Φερνάντες, περονιστής κεντροαριστερός ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε την «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία, όπου ο Έβο Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών εξαιτίας της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.
Η Μπογοτά θέλει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κρίση» που έχει ενσκήψει στη Βολιβία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του.
Ακόμη, η κολομβιανή διπλωματία θέλει να εξασφαλιστεί πως «οι βολιβιανοί πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα στις κάλπες και να εκλέξουν νέα κυβέρνηση με όλες τις εγγυήσεις ως προς τη συμμετοχή τους».
Ο κολομβιανός ΥΠΕΞ Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο είχε προτρέψει την κυβέρνηση του Μοράλες να οργανώσει δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τη συμμετοχή του Μοράλες και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, του πρώην αντιπροέδρου Κάρλος Μέσα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του διαρκούς συμβουλίου του ΟΑΚ την 4η Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον.
Ανεβάζει του τόνους η Ρωσία. Ηρεμία συστήνει η ΕΕ
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Βολιβία να δείξουν «μετριοπάθεια» και «υπευθυνότητα» για να επιτύχουν την διεξαγωγή νέων «αξιόπιστων» εκλογών, μετά την παραίτηση Μοράλες.
«Θα ήθελα να εκφράσω σαφώς την επιθυμία μας όλα τα κόμματα στη χώρα να δείξουν μετριοπάθεια και υπευθυνότητα και να οδηγήσουν τη χώρα με ειρήνη και ηρεμία σε νέες αξιόπιστες εκλογές, οι οποίες θα επιτρέψουν στον λαό της Βολιβίας να εκφράσει την δημοκρατική του βούληση», δήλωσε η Μογκερίνι προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα η Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια βίας, τα οποία ενορχηστρώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, από την αντιπολίτευση στην Βολιβία για να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο της χώρας σε παραίτηση, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα αυτά θυμίζουν «σενάριο πραξικοπήματος».
«Ένα κύμα βίας που εξαπολύθηκε από την αντιπολίτευση εμπόδισε τον Μοράλες να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μόσχα κρίνει ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας ”ήθελε μια λύση στη βάση ενός πολιτικού διαλόγου, αλλά αντ′ αυτού τα γεγονότα πήραν μια τροπή που θυμίζει σενάριο πραξικοπήματος”.
Εκφράζοντας την ”ανησυχία” του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τέλος όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βολιβίας να βρουν ”έναν συνταγματικό τρόπο για να βγουν” από την κρίση.
Η Ρωσία είναι σύμμαχος πολλών λατινοαμερικανικών αριστερών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτών της Βενεζουέλας και της Κούβας.
Πηγές: Reuters, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ