Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο μετά τα σεξιστικά σχόλια

Η υπόθεση φέρνει ξανά με ένταση στο προσκήνιο τον προκλητικό αποκλεισμό των γυναικών από θέσεις εξουσίας.
Yuichi Yamazaki via Getty Images

Ο Γιοσίρο Μόρι, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο παραιτήθηκε μετά από σεξιστικά σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες μιλούν υπερβολικά.

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: Εάν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος ομιλίας τους θα είναι κάπως περιορισμένος και αυτό γιατί έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν, κάτι που είναι ενοχλητικό.

Ο Μόρι ανακοίνωσε την παραίτησή του κατά την έναρξη της συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής η οποία καλείται να επιλέξει ακόμη και εντός της ημέρας τον διάδοχό του.

Η αποχώρηση του Μόρι έρχεται μετά την επίμονη κριτική σε βάρος του επί μια σχεδόν εβδομάδα για τα σχόλιά που έκανε.

Αρχικά ζήτησε συγγνώμη, αλλά αρνήθηκε να απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου, η πίεση όμως από τα ΜΜΕ συνεχίστηκε όπως επίσης από χορηγούς ενώ συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά και 15.000 υπογραφές πολιτών που ζητούσαν την παραίτησή του.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως η παραίτησή του αρκεί για να επιστρέψει το ενδιαφέρον στον τρόπο με τον οποίο το Τόκιο μπορεί να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς σε λίγο περισσότερο από πέντε μήνες εν μέσω πανδημίας.

RODRIGO REYES MARIN via Getty Images

Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον 83χρονο Μόρι να έχει επιλέξει τον 84χρονο Σαμπούρο Καουαμούτσι, πρώην πρόεδρο του διοικητικού σώματος του ιαπωνικού ποδοσφαίρου και βετεράνο αθλητή, για να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής. Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως ίσως να μην είναι το καταλληλότερο πρόσωπο.

Ο Καουαμούτσι εξάλλου είναι ακόμη μεγαλύτερος από τον Μόρι και ήδη στο άκουσμα των πληροφοριών, τέθηκε αμέσως το ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνει μια γυναίκα.

Γενικότερα η στάση του Μόρι, πυροδότησε μια νέα, μεγάλη συζήτηση στην Ιαπωνία σχετικά με την ανισότητα των φύλων στη χώρα και συγκεκριμένα, την απουσία γυναικών στις αίθουσες συνεδριάσεων, την πολιτική και τον αθλητισμό κ.α. Γενικότερα δήλαδή για τον αποκλεισμό των γυναικών από θέσης ευθύνης και εξουσίας.

Οι γυναίκες απουσιάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό από την τις ηγετικές θέσεις στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν τώρα πως υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κατάλληλες γυναίκες - όλες αθλήτριες και πρώην Ολυμπιονίκες και τουλάχιστον μια γενιά νεότερες - που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Μόρι.

Yuichi Yamazaki via Getty Images

Η Καόρι Γιαμαγκούτσι κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στο τζούντο, η Μικάκο Κοτάνι κέρδισε δύο χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη συγχρονισμένη κολύμβηση και η Ναόκο Τακακάσι, η οποία κέρδισε χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000.

Η δε Σέικο Χασιμότο, υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων και επίσης Ολυμπιονίκης αναφέρεται ως μια επίσης πολύ καλή επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση τα σεξιστικά σχόλια του Μόρι ανέδειξαν για μια ακόμη φορά το πόσο υστερεί η Ιαπωνία σε σχέση με άλλες ευημερούσες χώρες σε ζητήματα προώθησης των γυναικών στην πολιτική και γενικότερα σε θέσεις ευθύνης.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην 121η θέση από τις 153 σε ό,τι αφορά την κατάταξη των χωρών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σχετικά με την ισότητα των φύλων.

Ο δε Κοίτσι Νακάνο, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Σοφίας στο Τόκιο, χαρακτήρισε την Ιαπωνία ως μια χώρα που εξακολουθεί να διοικείται ”από ένα κλαμπ ηλικιωμένων”.

Ωστόσο όπως επισημαίνει σε email προς το Associated Press, «οι κοινωνικές νόρμες αλλάζουν». «Μια σαφής πλειοψηφία των Ιαπώνων θεωρεί τα σχόλια του Μόρι απαράδεκτα, οπότε το πρόβλημα σχετίζεται περισσότερο με την έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Αυτό το θλιβερό επεισόδιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των εκκλήσεων για μεγαλύτερη ισότητα και στις αίθουσες όπου ασκείται εξουσία».

Pool via Getty Images

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως αν και υπήρχαν πολλές αιτήματα για παραίτησή το Μόρι- ακόμη και εκατοντάδες εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες έλεγαν πως θα παραιτηθούν - οι περισσότεροι υπεύθυνοι σε θέσεις λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιοσιχάιντ Σούγκα, προσπάθησαν να βάλουν φρένο στην κριτική και απλώς καταδίκασαν τα σχόλια το Μόρι.

Ένα σχόλιο βέβαια πριν από λίγες μέρες του Ακίο Τογιότα, προέδρου της Toyota Motor Corp. άλλαξε τα πράγματα.

Η Toyota είναι ένας από τους 14 Olympic TOP χορηγούς που πληρώνουν περίπου 1 δισ. δολάρια για κάθε τετραετή κύκλο εργασιών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η εταιρεία σπάνια τοποθετείται για θέματα πολιτικής και δεν ζήτησε καν την παραίτηση του Μόρι. Αλλά το ότι αναέρθηκε σε αυτό, ήταν μάλλον αρκετό.

”Το σχόλιο (σ.σ. του Μόρι) δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μας και το θεωρούμε λυπηρό” ανέφερε ο Τογιότα.

Σημειώνεται πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμένεται να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου, με 11.000 αθλητές και 4.400 ακόμη στους Παραολυμπιακούς ένα μήνα αργότερα. Ωστόσο περίπου το 80%, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ιαπωνία δηλώνουν ότι θέλουν να ακυρωθούν ή να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Δημοφιλή