Παραλλαγή Όμικρον: Οι χώρες με κρούσματα, τα νέα μέτρα και τα κλειστά σύνορα

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα και στην Ιαπωνία μετά το Ισραήλ. Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της G7
Loren Elliott via Reuters

Μεγαλώνει ώρα την ώρα η λίστα των χωρών στις οποίες έχουν εντοπιστεί πιθανά κρούσματα της παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού και ταυτόχρονα αυτή των χωρών που αποφασίζουν να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να εμποδίσουν την διασπορά της στην κοινότητα. Η δε Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και των μέτρων που λαμβάνονται.

Μέχρι στιγμή κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί σε Πορτογαλία, Δανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Βρετανία (Αγγλία αλλά και Σκωτία όπου εκτιμάται πως μάλλον έχουμε τα πρώτα κρούσματα εντός της κοινότητας εκτός Αφρικής), Τσεχία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Αυστραλία, Καναδά και Χονγκ Κονγκ και είναι όλοι ταξιδιώτες ενώ αρκετές άλλες χώρες εξετάζουν ύποπτα κρούσματα, όπως η Ελβετία, η Γαλλία κ.α.

Η δε Ιαπωνία, γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά το Ισραήλ χθες, που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα για το σύνολο των ταξιδιωτών ασχέτως προορισμού. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα, η είσοδος στη χώρα απαγορεύεται από αύριο Τρίτη προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Οι δε Ιάπωνες οι οποίοι επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η Βρετανία πλέον θέτει σε προληπτική αυτο-απομόνωση 48 ωρών όλους τους πολίτες που φτάνουν στη χώρα οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ στο τέλος της δεύτερης ημέρας. Ισχύει φυσικά η απαγόρευση πτήσεων από χώρες της νοτίου Αφρικής όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, μέτρο που έχει υιοθετηθεί και από τις χώρες της ΕΕ.

Στο μεταξύ η Βρετανία είναι μια εκ των χωρών που εξήγγειλαν και μέτρα για το εσωτερικό της χώρας και συγκεκριμένα την επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ΜΜΜ και σε κλειστούς χώρους καταστημάτων ενώ η Ολλανδία -που αντιμετωπίζει και μεγάλη έξαρση κρουσμάτων- ανακοίνωσε κλείσιμο από τις 5μμ χώρων εστίασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Υπομονή συστήνουν ΠΟΥ και επιστήμονες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός. Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.

Η Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή