Εγκλωβισμένα παραμένουν για τρίτη ημέρα σήμερα 15 άτομα, μεταξύ των οποίων Έλληνες, Αιθίοπες, Ρώσοι και Σουδανοί εντός της Μητρόπολης Νουβίας στο Σουδάν όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ σουδανικού στρατού και της ισχυρότερης παραστρατιωτικής ομάδας.
Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, μίλησε στην ΕΡΤ και όπως είπε όλοι παραμένουν εντός του ναού αλλά αν και πέρασαν μια ήσυχη νύχτα νωρίς σήμερα άρχισαν σφοδρές συγκρούσεις αναφέροντας πως ακούγονταν πυρά αστάματητα.
«Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω, ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε».
Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν τόνισε ότι «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση[…] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».
Για την κατάσταση της υγείας των δυο Ελλήνων τραυματιών είπε ότι «Είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα».
Επεσήμανε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που επικρατεί».
Στο «Πρώτο πρόγραμμα» μίλησε και η Αλεξάνδρα Καλουμέτη που είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στη Μητρόπολη, Όπως είπε οι Έλληνες μέσα στο κτήριο είναι πέντε ή έξι.
«Είμαστε εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Είμαστε καλά, έχουμε φαγητό. Το φαγητό είναι για 2-4 μέρες. Μόνο που οι πυροβολισμοί είναι που ακούγονται ασταμάτητα. Τα μεσάνυχτα είχαν ηρεμήσει λίγο αλλά μετά ξανά από τις 5 το πρωί τα ίδια» περιγράφει. «Έχουμε ρεύμα μόνο όταν ανάβουν τη γεννήτρια. Τώρα έχει μείνει πολύ λίγο πετρέλαιο και δεν ξέρω για πόσες μέρες θα κρατήσει αυτό».
Για τους Έλληνες τραυματίες η κα Καλουμέτη είπε: «Πριν τραυματιστούν είχαν μπει στην εκκλησία. Ήταν πριν αρχίσουν οι πυροβολισμοί και μας είχαν ειδοποιήσει ότι άρχισαν να χτυπάνε και πρέπει να κόψουμε τη λειτουργία. Μετά, πήγαν να μπούνε μέσα στο σπίτι τους έπεσε η ρουκέτα».
Και συνέχισε: «Έχουμε φόβο μέσα μας. Μεγάλη ανησυχία, έχουμε μεγάλο ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό. Θα είμαστε καλά αύριο μεθαύριο; Άμα τελειώσει το φαγητό τι θα γίνει. Είναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει… Και να θέλεις να βγεις έξω είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Έχουν πυροβολήσει ανθρώπους σήμερα στο δρόμο. Είχαμε σκεφτεί εγώ και η αδερφή μου να βγούμε σήμερα να πάμε στα σπίτια μας γιατί με πήρε η μάνα μου και μου λέει να προσπαθήσουμε να έρθουμε στο σπίτι και μετά μας ξαναπήρε τηλέφωνο και μας λέει όχι, γίνεται χαμός μέσα στο σπίτι μας, καθίστε καλύτερα στη μητρόπολη».
«Θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα, να βρούμε ένα μέρος που να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε τα δικαιώματά μας σαν άνθρωποι γιατί το ότι σκοτώνουν εδώ δεν είναι κάτι καινούριο».
Επίσης στην ΕΡΤ μίλησε μια Ελληνίδα κάτοικος στο Σουδάν, η κ.Μαρία Καλλιππέτη η οποία μένει στο Χαρτούμ.
«Η κατάσταση είναι εμπόλεμη, έχει ξεκινήσει από το Σάββατο από τις 8 το πρωί από τα προάστια έξω από το Χαρτούμ και στις 7:30 με 10 πμ, ακριβώς στην καρδιά του Χαρτούμ όπου είναι και το σπίτι μας δίπλα στα 500 μέτρα από την ελληνική κοινότητα και την ελληνική εκκλησία» λέει η κ.Καλλιπέτη μου μένει στην πρωτεύουσα.
«Γίνονται συνέχεια τρομερές μάχες, δεν σταματάνε καθόλου, δεν έχουν σταματήσει ούτε για την προσευχή που είναι στις 6 το απόγευμα για το Ραμαζάνι τους. Ηρεμούν κάπως τα πράγματα το βράδυ αλλά από τις 4 πμ και μετά ξεκινάνε πάλι με βομβαρδισμούς» περιγράφει.
Όσο για το πώς ξεκίνησε η διαμάχη είπε: «Δεν είχε προηγηθεί κάτι, αλλά το κράτος ήταν σε μία ένταση γιατί έπρεπε κανονικά, από ό,τι λέγανε, τα τέσσερα πρώτα χρόνια κυβερνούσε ο στρατός και θα έπρεπε τώρα από τις 4 Απριλίου και μετά να παραδώσουν τα ηνία στη δημοκρατία, στους πολίτες. Φυσικά ο στρατός, τώρα όχι ο στρατός της κυβέρνησης, ένας άλλος στρατός δεν θέλει να παραδώσει τα ηνία».
Πηγή: ΕΡΤ