Νέο σύστημα ασφαλείας με μήνυμα ΟΤΡ (κωδικό επιβεβαίωσης) στο κινητό του ασφαλισμένου ώστε να δίνει τη συγκατάθεσή του πριν ολοκληρωθεί μια συνταγογράφηση προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τα κυκλώματα παράνομων, εικονικών συνταγογραφήσεων.
Όπως είπε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ, «παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις».
«Θα τους ελέγξουμε όλους» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές όπου γιατροί κάνουν ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο αυτών που κάνουν άλλοι γιατροί ίδιας ειδικότητας.
Δύο διαφορετικές σπείρες, τα μέλη των οποίων θησαύριζαν μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων, εξάρθρωσαν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, που συνέλαβαν δεκαέξι άτομα, μεταξύ των οποίων γιατρούς, ιδιοκτήτες φαρμακείων και ιατρικό επισκέπτη. Η ζημία στον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ οι δύο εγκληματικές οργανώσεις ξεκίνησαν τη δράση τους τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 και από τότε είχαν διαρκή δράση, ενώ κάποια από τα μέλη τους ήταν και στις δύο σπείρες.
Τέσσερις γιατροί σε δημόσιες δομές υγείας, σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι οκτώ φαρμακείων, μία ιατρική επισκέπτρια και ένας αλλοδαπός, που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα, συνελήφθησαν από τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία έκαναν έρευνες σε περισσότερους από τριάντα χώρους των εμπλεκομένων, κατά τη διάρκεια των οποίων κατέσχεσαν πάνω από εννιά χιλιάδες φάρμακα και το ποσό των 450.000 ευρώ.
Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά των εγκληματικών οργανώσεων, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματά τους μέσω της εκδόσεως εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.
Και οι δύο εγκληματικές οργάνωσης προέβαιναν μέσω των ιατρών - μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ. κυρίως αλλοδαπών, για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αφ′ ενός να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες αρχές, αφ′ ετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας τους προσβάσεως σε τέτοια δεδομένα.
Επιπλέον, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, επεδίωκαν μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει αμφότερες οι σπείρες να χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθότι η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική.
Ανάμεσα στις συνταγογραφήσεις εντοπίσθηκαν πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν άτομα, τα οποία είχαν απομακρυνθεί (απέλαση, έξοδος) από τη χώρα ή ήταν έγκλειστα σε Κέντρα Κράτησης και φιλοξενούμενοι σε δομές διαμονής αλλοδαπών