Απόφαση - σταθμός των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν την επιβολή μέτρων κατά προσώπων και εταιρειών, που σχετίζονται με την παράνομη τουρκική δραστηριότητα.
O Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο (δεξιά), με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη (αριστερά) και τον ΥΠΕΞ της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα, λίγο πριν ανοίξουν οι εργασίες στην υπουργική σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 11 Νοεμβρίου 2019.
O Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο (δεξιά), με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη (αριστερά) και τον ΥΠΕΞ της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα, λίγο πριν ανοίξουν οι εργασίες στην υπουργική σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 11 Νοεμβρίου 2019.
JOHN THYS via Getty Images

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έκαναν ένα μεγάλο βήμα εγκρίνοντας (11 Νοεμβρίου 2019) συγκεκριμένο πλαίσιο για μέτρα/κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και εταιρειών, που διευκολύνουν με τις κινήσεις τους την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κοινή απόφαση για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, ως αντίδραση στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σηματοδοτεί «αλλαγή ταχύτητας» από την ΕΕ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters: Η κοινή απόφαση προβλέπει μεν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακίνησης εντός της ΕΕ για όσους συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις - αλλά δεν κατονομάζει επί του παρόντος πρόσωπα ή εταιρείες, μεταθέτοντας αυτή την κίνηση σε επόμενο χρόνο.

Ελλάδα και Κύπρος είχαν ζητήσει από τους εταίρους να αποτυπωθεί η κοινή θέση μέσα από συγκεκριμένα μέτρα - ως το καταλληλότερο μέσο για να ασκηθεί εμπράκτως πίεση στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, «με το πλαίσιο αυτό θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων έναντι προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές».

Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην «απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων».

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του, το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα καθιστά δυνατόν να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων:

1. πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για δραστηριότητες γεώτρησης σχετιζόμενες με δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή της υφαλοκρηπίδας της. Στις εν λόγω δραστηριότητες γεώτρησης περιλαμβάνονται, όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη σχετικής συμφωνίας οριοθέτησης·

2. πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη στις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης·

3. συνδεόμενα με τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.

«Η σημερινή απόφαση είναι άμεσο επακόλουθο των συμπερασμάτων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 14 Οκτωβρίου 2019 και τα οποία επικυρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

H κυπριακή ΑΟΖ - γράφημα του πρακτορείου Reuters.
H κυπριακή ΑΟΖ - γράφημα του πρακτορείου Reuters.
Reuters

Η HuffPost ανέδειξε πρόσφατα ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel για τα οικονομικά μέτρα της ΕΕ, το οποίο ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν κράτη μέλη της ΕΕ - όπως για παράδειγμα η Κύπρος - να προτείνουν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, οι οποίες όμως θα πρέπει να εγκριθούν σε κεντρικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «διπλωμάτες θεωρούν δεδομένο πως η κυβέρνηση της Κύπρου - κράτος μέλος της ΕΕ - θα υποβάλλει σύντομα σχετικές προτάσεις κυρώσεων».

Πηγή: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Δημοφιλή