Η Ελλάδα πρέπει να καταργήσει το σχέδιο νόμου που απειλεί να περιορίσει την πρόσβαση στην προστασία των αιτούντων άσυλο από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) την Τρίτη.
Η Αθήνα παλεύει αυτή τη στιγμή με τη μεγαλύτερη «αναζωπύρωση» των προσφυγικών ροών από το 2015, όταν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέφτασαν στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω της Ελλάδας.
«Το νομοσχέδιο είναι μια γυμνή προσπάθεια να αποκλειστεί η πρόσβαση στην προστασία και να αυξηθούν οι απελάσεις, ενόψει της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων», δήλωσε η Ευα Κοσσέ, ερευνήτρια για την Ελλάδα στο HRW.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, αναφέρει ότι το σχέδιο νόμου σκοπεύει να εξομαλύνει την μακρά διαδικασία χορήγησης ασύλου και να διευκολύνει την απέλαση όσων απορριφθούν τα αιτήματά τους. Μάλιστα, έχει κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση για κακή διαχείριση του θέματος, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να συνωστίζονται σε υπερπλήρεις καταυλισμούς.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι το νομοσχέδιο, που πρόκειται να συζητηθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, θα διευκολύνει την κράτηση αιτούντων άσυλο για μεγαλύτερες περιόδους και θα διαγράψει σημαντικές προστασίες για ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών.
Περιλαμβάνει πολυάριθμες διαδικαστικές αλλαγές που εμποδίζουν την πρόσβαση σε δίκαιη διαδικασία χορήγησης ασύλου και θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμα προσφυγής, ανέφερε η HRW.
«Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης αυστηρότερους κανόνες για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, καθυστερεί την πρόσβαση στο δικαίωμα στην εργασία, περιορίζει τον ορισμό της οικογένειας και επιβάλλει περισσότερα βάρη στα θύματα βασανιστηρίων» σύμφωνα με το HRW.
Νωρίτερα αυτό το μήνα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις ελληνικές προτάσεις σχετικά με την αναθεώρηση του νόμου που αφορά τους αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την προστασία των προσφύγων.
Η HRW κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποστηρίζει οικονομικά τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα, να πιέσει ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι οι αλλαγές στο νόμο θα περιλαμβάνουν δικλείδες ασφαλείας με βάση τα πρότυπα της ΕΕ.
Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο - ο μεγαλύτερος αριθμός τα τελευταία 3,5 χρόνια από τότε που η ΕΕ συμφώνησε συμφωνία με την Τουρκία να σφραγίσει τον διάδρομο του Αιγαίου προς την Ευρώπη.
Πηγή: Reuters