Αν βρεθείτε ποτέ στην Κούβα, σημασία έχει να την εξερευνήσετε και να αποκτήσετε τις δικές σας εμπειρίες. Το μόνο που μπορώ να κάνω για σας είναι να ετοιμάσω μια λίστα με όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε!
Φτάσαμε στην Αβάνα στις 8 το απόγευμα -τοπική ώρα-, αποκαμωμένοι από τις 10 ώρες πτήση και μη έχοντας συνειδητοποιήσει ότι έχουμε περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Περάσαμε γρήγορα τον έλεγχο διαβατηρίων -τυπική διαδικασία- και, αφού ξεμπερδέψαμε με τις δηλώσεις στο τελωνείο -συμπληρώσαμε τη φόρμα στην πτήση-, αλλάξαμε τα ευρώ μας σε κουβανέζικα τουριστικά πέσος. Παραπάνω για το νόμισμα της Κούβας διαβάστε εδώ.
*Το αεροδρόμιο είναι το πιο ασφαλές μέρος για να κάνετε συνάλλαγμα, για να αποφύγετε τις ουρές και τις “περίεργες” ισοτιμίες που δίνουν στο κέντρο της πόλης.
Από το αεροδρόμιο μας παρέλαβε ένας ευγενέστατος κουβανός οδηγός ταξί, αφού ξεπρόβαλε μέσα από το πλήθος με τα ανασηκωμένα καρτελάκια των τουριστικών πρακτόρων. Με το ολοκαίνουριο, παραδόξως, αυτοκίνητό του μας πήγε ως το σπίτι που είχαμε κλείσει για τις πρώτες μέρες. Το ταξί το είχαμε προβλέψει ήδη από την Ελλάδα, ζητώντας από τον οικοδεσπότη μας να μας περιμένει κάποιος μόλις φτάσουμε. Η διαδρομή μας κόστισε 25 CUC.
*Όλα κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς, οπότε μην παραξενευτείτε αν χρειαστεί να περιμένετε κάμποσο μέχρι να σας παραλάβουν από το αεροδρόμιο.
Πέρα από τους φοίνικες αριστερά και δεξιά του αυτοκινητόδρομου προς την πόλη, τίποτα δε μαρτυρούσε πως βρισκόμασταν στην Κούβα των γνωστών μας εικόνων. “Μάλλον είμαστε ζαλισμένοι από την πτήση”, σκεφτήκαμε.
“Πού είναι οι εικόνες του Φιντέλ, τα αυτοκίνητα αντίκες και τα παλιά αρχοντικά;”
Όλα αυτά δεν άργησαν να εμφανιστούν στην πορεία της διαδρομής. Αφήναμε πίσω μας τα αυτοκίνητα του ’60 και τα συνθήματα της επανάστασης στους τοίχους, όταν είδαμε να υψώνονται οι φιγούρες του Τσε Γκεβάρα και του Φιντέλ Κάστρο στην “Πλατεία της Επανάστασης” (Plaza de la Revolucion). Τελικά, βρισκόμαστε στην Αβάνα. Δεν αργήσαμε να φτάσουμε στον προορισμό μας, θα βλέπαμε περισσότερα το επόμενο πρωί…
Στην Αβάνα συνηθίζεται οι τουρίστες να μένουν μαζί με οικογένειες που νοικιάζουν το σπίτι τους ή δωμάτια μέσα σε αυτό (casas particulares), για να βιώσουν την αυθεντική κουβανέζικη εμπειρία. Αυτό κάναμε κι εμείς, αφού υπάρχει μεγάλη προσφορά από τέτοια σπίτια στο internet και γενικά είναι ασφαλής διαδικασία.
*To “καθεστώς” το επιτρέπει, εφόσον το σπίτι βρίσκεται στην ιδιοκτησία κάποιου Κουβανού και στην επιχείριση αυτή απασχολούνται αποκλειστικά μέλη της οικογένειάς του. Οι casas particulares ξεχωρίζουν από τo μπλε σηματάκι που έχουν στην είσοδο.
Γλυκοπατάτες, τηγανητές μπανάνες και χυμός ουαγιάβα…
H οικογένεια μας περίμενε με στρωμένο το τραπέζι, όπως τους είχαμε ζητήσει όταν κάναμε την κράτηση, και από το πρώτο μας κιόλας δείπνο καταλάβαμε πως βρισκόμαστε σε χώρα εξωτική, γλυκοπατάτες, τηγανητές μπανάνες και χυμός ουαγιάβα -τη μάθαμε εκεί- (huayava), αντί για νερό.
Η χαρά μας μεγάλη, αλλά η νύστα μας ακόμα μεγαλύτερη. Αφού τακτοποιήσαμε τα οικονομικά μας (εξοφλήσαμε όλο το ποσό της διαμονή μας), πέσαμε για ύπνο με συνοπτικές διαδικασίες. Ξυπνήσαμε ξημερώματα, άτιμο jet lag, με τις αχτίδες του ήλιου να περνούν από το πατζούρι και να μας γαργαλούν τα πόδια. “Ώρα να ανοίξουμε τα πατζούρια”, σκεφτήκαμε…
“Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Θα πάμε παντού!”
Η Αβάνα δε θα μπορούσε να μας είχε κάνει καλύτερη υποδοχή, η θέα από το παράθυρό μας ήταν μοναδική, ο Ωκεανός που περικύκλωνε την πόλη και ο ήλιος που χρωμάτιζε κάθε ρωγμή από τις φαγωμένες προσόψεις των κτηρίων συνέθεταν το τέλειο σκηνικό.
Αφού πήραμε το πρωινό μας (ψωμί, αυγά και τροπικά φρούτα, τα οποία προσφέρονται με μεγάλη χαρά σε κάθε casa particular έναντι μικρού αντιτίμου), ήμασταν έτοιμοι για την πρώτη μας βόλτα στην πόλη.
*Επιλέξτε τη δυνατότητα του πρωινού που παρέχουν οι casas particulares. Μπορεί να μη φημίζονται για την ποικιλία τους, αφού δεν υπάρχει πληθώρα ειδών στην Κούβα, αλλά η τιμή είναι καλή (5 CUC) και δε θα χρειαστεί να ψάξετε κάποιο μέρος για να φάτε.
Η μετάβαση από τα ψηλά στα χαμηλά ήταν περίεργη
Σε σχέση με την “καρτ-ποστάλ του παραθύρου” μας, η πόλη ήταν παραπάνω από ζωντανή. Οι Κουβανοί ευχάριστοι και φιλικοί μας έπιαναν την κουβέντα σχεδόν σε κάθε γωνία του δρόμου, πότε χωρίς λόγο και πότε για να μας πουλήσουν παράνομα πούρα. Συμβαίνει συχνά, μην τρομάζετε. Μέναμε στο Vedado, βλέπετε, την τουριστική περιοχή της Αβάνας, όπως μάθαμε αργότερα.
*Πέρα από αυτούς τους μικροαπατεώνες, η Αβάνα είναι από τις πιο ασφαλείς πόλεις της Κεντρικής Αμερικής.
**Στο Vedado βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου φοίτησε ο Φιντέλ Κάστρο.
Για να καταλάβουμε πως κινείται η πόλη, σκεφτήκαμε ότι για την πρώτη μας μέρα θα ήταν καλύτερο να περπατήσουμε παραλιακά. Έτσι, ανοίχτηκε μπροστά μας το Malecón, η λεωφόρος της Αβάνας που περνάει δίπλα στη θάλασσα και ένας από του λόγους που με έκαναν να ταξιδέψω ως την Κούβα. Ναι, έφτασα ως εκεί για να δω τα κύματα να σκάνε μπροστά στις προσόψεις των παλιών αρχοντικών.
*Απόγευμα στο Malecón με στάση για παγωτό στο Coppelia.
Συνεχίσαμε παραλιακά, για να συναντήσουμε το Paseo del Prado, τη λεωφόρο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, όταν, μεσημέρι πια, βρεθήκαμε στη γνωστή Floridita, που χρωστάει τη φήμη του στον Ernest Hemingway. Βρίσκεται στη γωνία του δρόμου, λίγο πριν την Παλιά Αβάνα, ζητώντας σου να αποδώσεις φόρο τιμής με ένα -μπορεί και δύο ή τρία- Daquiri! Οι τιμές της είναι λίγο τσιμπημένες για τα κουβανέζικα δεδομένα, αλλά αξίζει τον κόπο!
Έπειτα, mojito -κι όχι με sightseeing- στη Bodeguita del Medio, με κάμποσα παραρτήματα ανά τον κόσμο, αλλά με έδρα την Αβάνα. Χορέψαμε στο ρυθμό της κουβανέζικης μουσικής, El Son, και κλείσαμε την πρώτη μέρα μας επιστρέφοντας στο Malecón για το ηλιοβασίλεμα. Για όλα τα υπόλοιπα είχαμε πολύ χρόνο μπροστά μας!
*Στην Κούβα οι μουσικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή τουλάχιστον έτσι συνηθιζόταν την εποχή του Φιντέλ Κάστρο. Στα περισσότερα μπαρ της πόλης, πάντως, θα βρείτε ζωντανή μουσική και ήχους που θυμίζουν Buena Vista Social Club.
Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στην Αβάνα:
-Χαθείτε στους δρόμους της “Παλιάς Αβάνας”. Στην παλιά πόλη, που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια συντήρησης των μνημείων τις τελευταίες δεκαετίας. Η Plaza Vieja και η Plaza de la Catedral, με τον Καθεδρικό του San Cristóbal, έχουν αποκατασταθεί πλήρως, ενώ αναμένεται κι η αποκατάσταση του Edificio Bacardi.
*Η οικογένεια Bacardi έφυγε από την Κούβα μετά την Επανάσταση και το ομώνυμο ρούμι σταμάτησε να παράγετaι στο νησί.
-Ακούστε το κανόνι από το φρούριο a Cabaña κάθε βράδυ στις 21:00. Στρατιώτες ντυμένοι με στολές εποχής πυροβολούν από το φρούριο. Γνωστό ως el cañonazo de las nueve, το κανόνι προειδοποιούσε καθημερινά για το κλείσιμο των θυρών του τείχους που προστάτευε την πόλη.
–Δείτε το Καπιτώλιο (Capitolio). Το κτίριο είναι αντίγραφο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, αν και μεγαλύτερο και με πιο πολλές λεπτομέρειες. Δίπλα του σχεδόν βρίσκεται και το Gran Teatro de la Habana, το οποίο έχει επίσης αναπαλαιωθεί πλήρως.
*Πιείτε τον καφέ σας στο γνωστό Hotel Inglaterra κι από εκεί χαζέψτε όλα τα ιστορικά κτίρια της πόλης.
-Επισκεφτείτε το “Μουσείο της Επανάστασης”. Το πρώην Προεδρικό Μέγαρο της χώρας, αν και δεν είναι ένα διαδραστικό μουσείο, κρατά ζωντανή την ιστορία του Τσε Γκεβάρα και του Φιντέλ Κάστρο. Στο πίσω μέρος του μουσείου βρίσκεται το φημισμένο ιστιοφόρο Granma που μετέφερε τους αγωνιστές της επανάστασης από το Μεξικό στην Κούβα. Η είσοδος κοστίζει 8 CUC.
–Δείτε το ηλιοβασίλεμα από το Malecón, την παραλιακή λεωφόρο της Αβάνας. Η πολυσύχναστη αυτή λεωφόρος εκτείνεται σε μήκος 8 χλμ μπροστά από το αποικιακό κέντρο της πόλης έως τους “rascacielos“, τους ουρανοξύστες του Vedado.
–Μπείτε σε αυτοκίνητο αντίκα. Σχεδόν σε κάθε κεντρική πλατεία θα βρείτε παλιά διαθέσιμα αυτοκίνητα που θα σας κάνουν βόλτα στην Παλιά Αβάνα, κατά μήκος του Malecón και μέχρι την ακριβή 5η Λεωφόρο και το Miramar, όπου βρίσκονται πρεσβείες και διοικητικά κτήρια. Η τιμή είναι 35-40 CUC και πρέπει να την προσυμφωνήσετε.
*Τα αυτοκίνητα αντίκες επισκευάζονται με αυτοσχέδιο τρόπο από τους Κουβανούς, ελλείψει ανταλλακτικών.
-Απολαύστε το daiquiri σας στο αγαπημένο μπαρ του Hemingway, τη “Floridita”, και το αυθεντικό mojitoσας στην “Bodeguita del Medio”.
*Αξίζει να δοκιμάσετε κι άλλες ετικέτες ρούμι, όπως το Ron Santiago de Cuba.
–Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα σε ένα paladar. Πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που προσφέρουν συγκεκριμένο menu, συνήθως ρύζι με κοτόπουλο, χοιρινό ή θαλασσινά συνοδευμένο με γλυκοπατάτες, τηγανητές μπανάνες, φασόλια και σαλάτα. Σας προτείνω την κουζίνα της Doña Eutimia.
*Θυμηθείτε ότι χρειάζεται κράτηση.
–Δείτε την πόλη από ψηλά, τα rooftops των καλών ξενοδοχείων είναι ιδανικά “παρατηρητήρια”. Μπορείτε άνετα να πιείτε το ποτό σας στους κήπους του Hotel Nacional, με θέα τον Ωκεανό, ή όσο ο ήλιος θα βάφει τον ουρανό πάνω από την Αβάνα πορτοκαλί, το roof garden του Hotel Saratoga είναι μια εγγυημένη επιλογή.
*Μια καλή επαγγελματική διέξοδος για τους νέους στην Κούβα είναι τα τουριστικά επαγγέλματα. Η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν είναι καλή και οι περισσότεροι από αυτούς μιλούν καλά αγγλικά. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στη χώρα είναι κρατικά, γι αυτό και υπερβολικά ακριβά.
–Καπνίστε τα περίφημα πούρα Αβάνας. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία στο κατάστημα Partagás, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από το ομώνυμο παλιό εργοστάσιο πούρων στο κέντρο της πόλης. Αν θέλετε, όμως, να δείτε πως φτιάχνονται τα πούρα, επισκεφτείτε ένα εργοστάσιο που συνεχίζει να λειτουργεί, όπως η Real Fábrica de Tabacos Romeo y Julieta.
*Προσοχή, χρειάζεστε εισιτήριο για να μπείτε, το οποίο και βρίσκετε στα κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης. Αν και υπερβολικά τυπική η διαδικασία της εισόδου, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα στο εργοστάσιο θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν πούρα στα κρυφά!
–Περπατήστε στην China Town της Αβάνας, τη συνοικία που εγκαταλείφθηκε από τους κινέζους κατοίκους της μετά την Επανάσταση. Περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια και δείτε πως ζουν πραγματικά οι Κουβανοί.
Αναδημοσίευση από το It Girl