Μετά τις έντονες ανησυχίες το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα αρχίζει να επιβαρύνεται και πάλι, ειδικά και μετά τις εικόνες συνωστισμού έξω από μερικές εκκλησίες για την εορτασμό των Θεοφανείων, και ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ακόμη και αιφνιδιαστικά.
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σύγχυση για τα σχολεία
Παράλληλα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καθόλου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά την Δευτέρα, παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας. Αβεβαιότητα και για λιανεμπόριο, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής, που συνεδριάζουν αύριο.
Στο ίδιο ύφος και οι δηλώσεις που έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι αν αλλάξει η εισήγηση της Επιτροπής για τα σχολεία, αυτό θα προέρχεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα
«Η εισήγηση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν κατ’ αρχάς τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία. Από εκεί και πέρα, όπως είπε σωστά ο Υπουργός, ο κύριος Γεραπετρίτης, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Κάναμε μία τιτάνια προσπάθεια να πάμε μαζί με την ελληνική κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες. Είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια. Ο κόσμος ακούει τους ειδικούς, ακούει το Υπουργείο Υγείας, ακούει την Κυβέρνηση και έχει συμβαδίσει μαζί τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Και αυτό θα θέλαμε να το προασπίσουμε μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας.
Αν αλλάξει το ο,τιδήποτε, αυτό θα προέρχεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις που κάνει μόνιμα η Επιτροπή».
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Παιδείας, με νέα του ανακοίνωση, ξεκαθάριζε ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα, δια ζώσης.
Και εμείς αναρωτιόμαστε: τι ισχύει τελικά;
«Είμαστε στην ίδια πλευρά με την εκκλησία»
«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης αναφορικά με την εκκλησία και την ημέρα των Θεοφανίων. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία.
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανίων, και την απόκλιση – όπως ανέφερε – από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση της Εκκλησίας και για αυτό το λόγο είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας είναι πολύ διακριτοί. Χαρακτήρισε παράδοξες ή αστείες τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος μόνο στις εισηγήσεις συνεργατών του.
«Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία»
Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα. Να σημειωθεί ότι έχουν κληθεί οι εκπαιδευτικοί σήμερα στα σχολεία για την οργάνωση του νέου προγράμματος των σχολείων.
Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες.
Σχετικά με τα ψώνια με ραντεβού στα καταστηματα, διευκρίνισε πως «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, πρέπει να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία».
Δερμιτζάκης για Θεοφάνια: Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα
Τις ανησυχίες του για τις εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν την ημέρα των Θεοφανείων εξέφρασε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».
«Έρχεται τρίτο κύμα»
«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ, εξήγησε.
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων τη μη λήψη μέτρων
«Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται. Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.