Ερευνα για τα αυξανόμενα κρούσματα στοχοποίησης προσφύγων το τελευταίο διάστημα διέταξαν την Τετάρτη οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα και να αποδοθούν οι αντίστοιχες κατηγορίες όπου προκύπτουν.
Η εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρενέβη μετά τα δύο περιστατικά που έχουν σχέση με ρατσιστικά φαινόμενα και έγιναν στη Σάμο και στα Βίλια.
Συγκεκριμένα, στη Σάμο οι γονείς κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι και δεν τα αφήνουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία προσφυγόπουλων στα δημοτικά σχολεία του νησιού.
Στα Βίλια Αττικής, την περασμένη Δευτέρα, κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν με πέτρες σε ξενοδοχείο όπου στεγάζονται δεκάδες μετανάστες, ανακηρύσσοντάς τους επί της ουσίας ως ανεπιθύμητους.
Για αμφότερες τις περιπτώσεις η Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών των δυο αυτών περιοχών την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να ερευνηθεί αν στις δύο αυτές υποθέσεις έχουν ενδεχομένως εφαρμογή διατάξεις του νόμου κατά των εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα.
Επιθέσεις και στα Ιωάννινα
Στα Ιωάννινα, την περασμένη Κυριακή, πέντε κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με ρόπαλα σε εννέα ασυνόδευτους ανήλικους Αφγανούς, που διαμένουν σε δομή στην Κόνιτσα, ενώ βρίσκονταν στο δημοτικό στάδιο της πόλης και τραυμάτισαν τον έναν από αυτούς ενώ ένας δεύτερος αισθάνθηκε δυσφορία. Τα δύο παιδιά διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, απ’ όπου πήραν εξιτήριο την επόμενη μέρα.
«Τα παιδιά έπαιζαν μπάσκετ το βράδυ της Κυριακής. Ξαφνικά, εμφανίστηκαν 5 με 7 άτομα με κουκούλες, που κρατούσαν καδρόνια. Εβαλαν στόχο τα παιδιά. Εκείνα προσπάθησαν να διαφύγουν. Ετρεξαν. Ενας 16χρονος Αφγανός παραπάτησε και έπεσε. Τότε, τον έπιασαν και τον κτύπησαν, έχει ράμματα στα πόδια και σπασμένο χέρι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής του προγράμματος Επείγουσας Φιλοξενίας Ανήλικων «Αρσις», Δημήτρης Βεργίνης.
Είχε προηγηθεί ένα ένα ακόμη περιστατικό σε βάρος ανήλικου πρόσφυγα την περασμένη εβδομάδα, στην Κόνιτσα.
Σύμφωνα με τον κ. Βεργίνη, την Κυριακή της Αποκριάς, ένα νεαρός Αφγανός, από τους 35 που φιλοξενούνται στη δομή της Κόνιτσας, φόρεσε ένα μπουφάν το οποίο έφερε την ελληνική σημαία και πήγε στην πλατεία της κωμόπολης. Τότε, τον πλησίασε ένα άνδρας, του ζήτησε να βγάλει το μπουφάν, ο νεαρός αρνήθηκε και με ύβρεις επιχείρησε να του το πάρει. Κάτοικοι της Κόνιτσας, που βρίσκονταν στην πλατεία, επενέβησαν και δεν δόθηκε συνέχεια στο επεισόδιο.
Η υπόθεση ανατέθηκε στην Ομάδα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Ιωαννίνων, η οποία διενεργεί προανάκριση για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των δραστών.
Καταδικάζει τα περιστατικά η κυβέρνηση
Την οργή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, προκάλεσαν τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον προσφυγόπουλων τις τελευταίες μέρες.
«Είναι ό,τι πιο σάπιο και σιχαμερό αυτές οι επιθέσεις. Τα κίνητρα τους είναι ιδεολογικά και πολιτικά και πρέπει όλοι να τους καταδικάσουμε χωρίς καμία επιφύλαξη. Πρέπει όλοι να συνδράμουμε να ηττηθεί αυτή η ξενοφοβία και το έργο των δυνάμεων του σκοταδισμού που δρουν σαν γκρίζοι λύκοι και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που το ζήτημα αυτό είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην Ευρώπη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βίτσας.
«Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες , όλοι μαζί, πρέπει να καταδικάσουμε τέτοια φαινόμενα και να τα φέρουμε στην επιφάνεια. Και παράλληλα να δείξουμε αίσθημα αλληλεγγύης και ευθύνης ώστε να ηττηθούν αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις» πρόσθεσε ο υπουργός.
«Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και η κυβέρνηση θα τα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα, είτε σε περιοχές που προφανώς πιέζονται από το μεταναστευτικό όπως η Σάμος, είτε σε περιοχές που δεν έχουν κανένα πρόβλημα, όπως τα Βίλια» κατέληξε ο κ. Βίτσας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση», με αφορμή τα περιστατικά σε Κόνιτσα και Σάμο.
Μιλώντας στην εκπομπή «Επικοινωνία» της ΕΡΤ3, η Υφυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μας έχει κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια να τα παιδιά μέσα στη σχολική διαδικασία. Και αυτό θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο και κρίσιμο και θα συνεχιστεί». Ενδεικτικά επεσήμανε ότι «12.000 παιδιά βρίσκονται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 113 Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), 30 Νηπιαγωγεία εντός των Κέντρων Φιλοξενίας και 1426 Τμήματα Υποδοχής σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Associated Press)