Ένα κορυφαίο έργο για το μείζον ζήτημα των σκουπιδιών στη χώρα μας, η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, παρουσιάστηκε σήμερα στην Αρκαδία με την εμπορική του λειτουργία, μολονότι λειτουργεί, σε μεταβατικό στάδιο, από τον Μάρτιο του 2022.
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, του νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού, του υπουργού Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, του δημάρχου Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, αντιπεριφερειαρχών και βουλευτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα της χώρας μας όσον αφορά στα μεγάλα έργα.
«Η δημοπράτηση των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ξεκίνησε το 2013, αλλά τα έργα, ύστερα από πολλά προβλήματα που ξεπεράστηκαν άρχισαν να κατασκευάζονται το 2021 και μόλις σε δύο χρόνια καταφέραμε να παραδώσουμε τη μονάδα της Αρκαδίας, σε εμπορική λειτουργία», ανέφερε ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος κατέδειξε ότι χρειάστηκαν 10 χρόνια για να μπορέσουμε να φθάσουμε στην υλοποίηση ενός τεράστιου έργου.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του εξήρε την αποφασιστικότητα του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να ολοκληρωθεί το έργο.
«Συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Νίκα. Κλείνει τη θητεία του με ένα έργο που ταλάνιζε την περιοχή. Είμαι βέβαιος ο Δημήτρης Πτωχός, ο νέος περιφερειάρχης, θα συνεχίσει την προσπάθεια μαζί με όλους τους δημάρχους. Να δούμε το συνολικό καλό», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οι άθλιες χωματερές γίνονται παρελθόν. Οι νέες μονάδες αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, αναβαθμίζει την οικονομική ζωή του τόπου, δημιουργεί θέσεις εργασίας και εξαγωγές, παράγει ενέργεια και ανακουφίζει τους πολίτες από πολλά χρήματα με τα πρόστιμα που πληρώναμε στην Ευρώπη».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξοικονόμηση με κυκλική οικονομία και παραγόμενη πράσινη ενέργεια που ισοδυναμεί με ενέργεια 6.000 νοικοκυριών, ενώ θα εκπέμπονται 24.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα λιγότεροι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι κινητοποιήθηκαν 65 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκοί πόροι για το έργο, και για τις τρεις μονάδες σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, από τα 160 εκατ. που κόστισε συνολικά, ενώ όπως τόνισε «θα διατεθούν 600 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα».
Επίσης, ανέφερε ότι δικαιώνονται και οι συμπράξεις ΣΔΙΤ, που ήταν επιλογή της κυβέρνησης, όπως αυτή η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που εφαρμόστηκε για τις τρεις μονάδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα έχουν συνολική δυναμικότητα 200.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.
Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι έως το 2030 θα θάβουμε μόνο το 10% των παραγόμενων απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 11 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, κατασκευάζονται ακόμα 16 και εντός του 2024 θα λειτουργήσουν οι 10 από αυτές.
«Οι νέες μονάδες είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και τεχνολογίας. Όμως, είναι κρίσιμη η αλλαγή της κουλτούρας μας. Πρέπει να φθάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα για κυκλική οικονομία και διαχείριση απορριμμάτων.
Θα εφαρμοστεί η αρχή «όσο πετάω πληρώνω» και είναι ευθύνη μας να ολοκληρώσουμε όλες τις υποδομές στη χώρα μας. Να κάνουμε άλμα στα απορρίμματα και εκεί που ήμασταν ουραγοί να είμαστε πρωτοπόροι», είπε καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Γιώργος Αγραφιώτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ανέφερε ότι είναι «η πιο σύγχρονη μονάδα της χώρας από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης. Υπήρχαν διαμάχες στην εξαετία για το πιο είναι το καλό. Κάναμε το καλύτερο. Κάθε μήνα η μονάδα καταρρίπτει κι ένα ρεκόρ απόδοσης, με περισσότερη πράσινη ενέργεια (διπλάσια από αυτή που καταναλώνει) και απαλλάσσει τουλάχιστον 50.000 τόνους απόβλητα από τη γη».
Επίσης, ανέφερε ότι στα ΣΔΙΤ το ρίσκο ανήκει στον ανάδοχο. «Έχουμε εξαγωγή ανακυκλώσιμων σε Πορτογαλία και Γερμανία και με τα έσοδα τροφοδοτούμε το Πράσινο Ταμείο, άρα επιστρέφονται χρήματα στους πολίτες. Για αυτό το λόγο τα παραγόμενα προϊόντα θα πρέπει να είναι στη διαχείριση του ιδιώτη και όχι των δήμων. Η μονάδα της Αρκαδίας καλύπτει περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων Πελοποννήσου. Εντός του 2024 θα λειτουργήσουν πλήρως και οι μονάδες Λακωνίας και Μεσσηνίας. Επίσης, δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας στην κατασκευή και 200 στην λειτουργία και ο Έλληνας μηχανικός στην κατασκευή έδειξε στους ξένους εταίρους της εταιρείας ότι μπορεί να εξάγει τεχνογνωσία».
Καταλήγοντας, ο Γιώργος Αγραφιώτης τόνισε ότι «το έργο δεν ήταν φαραωνικό, αλλά το πρόβλημα.»
Ο Παναγιώτης Νίκας, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, εμφανώς συγκινημένος από την ολοκλήρωση του έργου, καθώς συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξή του, τόνισε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για Περιφέρεια και πατρίδα. Μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο. Χωρίς διαχείριση απορριμμάτων δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη. Είχαμε κινδύνους να μείνει μετέωρο το έργο από προσφυγές και αντιδράσεις. Η κυβέρνηση με νομοθετικό έργο μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε το έργο. Αποδείχθηκε ότι υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό στον δημόσιο τομέα να προχωρά μεγάλα έργα».
Ο περιφερειάρχης ανέφερε, επίσης ότι «η διαφάνεια και η καθαρότητα είναι δομικά στοιχεία της συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», τονίζοντας ότι στον τομέα των απορριμμάτων θέλουμε πολλά βήματα ακόμα, όπως προώθηση της ανακύκλωσης, αποκατάσταση πολλών χωματερών καταγεγραμμένων και μη, κατασκευή σταθμών μεταμόρφωσης, ενώ προϋπόθεση αποτελεί η φερεγγυότητα των δήμων με τα ανταποδοτικά τέλη».
Ο Παναγιώτης Νίκας είπε ότι η κορωνίδα των 9 βραβείων για καινοτόμες και πρωτοποριακές ενέργειες που πήρε η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αυτό το έργο. «Στα 25 χρόνια που είμαι στον δημόσιο βίο έκανα ότι μπορούσα για τον τόπο μας και το δημόσιο συμφέρον. Ερχόμαστε και παρερχόμαστε. Το θέμα είναι τι αφήνουμε ως έργο», είπε ο Παναγιώτης Νίκας που αποχωρεί από τα κοινά στο τέλος της χρονιάς.