Σε ενα ιδιότυπο κλεφτοπόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται η υποθεση με την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τον εναν να προκαλεί τον άλλον να παρει θέση.
Και μπορεί μετά το χθεσινό μίνι υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός εξωτερικών να διατύπωσε δημοσίως την θέση περί μιας συνθέτης λύσης για όλες τις χρήσεις, στη ΝΔ επικεντρώνουν τα φώτα και την κριτική τους στον Πανό Καμμένο.
Καταρχήν γιατί θεωρούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε μια πρώτη στροφή από τη γραμμή του «Μακεδονικού» αγώνα που είχε κηρύξει και τις απειλές περι μη αποδοχής ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία».
«Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας... Θα επιδείξει μια μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα όπως και σε πολλά άλλα» ήταν η πρώτη χαρακτηριστική αντίδραση από τον Πρόεδρο της ΝΔ (capital), ενώ σήμερα και η εκπρόσωπος Τυπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη (ΣΚΑΪ) δήλωσε με νόημα ότι «ο κ.Καμμένος επιχειρεί να καταστεί Ολυμπιονίκης στην κυβίστηση».
Στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι ο Πάνος Καμμενος επιχειρεί για ακόμα μια φορά,να πατήσει σε δυο βάρκες, αφού επικαλείται ταυτόχρονα δυο αποφάσεις με διαφορετικό περιεχόμενο.
Το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών του 1992 και την απόφαση για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παράγωγά της και ταυτόχρονα, τη θέση που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι στις συνεχείς εκκλήσεις κυβερνητικών στελεχών προς τη ΝΔ να πάρει θέση, από την οδό Πειραιώς επιστρέφουν το μπαλάκι και ζητούν από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους να πουν στον ελληνικό ποια είναι η μια και ενιαία θέση της χώρας και κυρίως, για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση στο εθνικό ζήτημα.
Για αυτό άλλωστε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρνητικός στο να τοποθετηθεί στην κινητικότητα που διαφαίνεται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δηλώνοντας πως «όταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε κι εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της οποίας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση″.
Άλλωστε, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι έχει ήδη ξεκινήσει το σχέδιο «μεταστροφής» πάνω στο θέμα της ονομασίας, κάτι που φάνηκε και από μια συγκεκριμένη αναφορά στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ότι «ο ελληνικός όρος Μακεδονία είναι μια πάγια εθνική θέση, επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».
Η αναφορά στον «ελληνικό όρο» από τον υπουργό Άμυνας ερμηνεύθηκε από πολλούς ως την πρώτη έμμεση αποδοχή εκ μέρους του σε μια λύση με τον όρο «Μακεδονία» έστω και αν αυτός αναφέρεται ή αναγράφεται στην... Κυριλλική!