Πάσχα στο Σοφικό Κορινθίας. Τα Εκκλησιαστικά μνημεία και το έθιμο του «ΓΙΕΜ»

Μια καταπράσινη πευκόφυτη περιοχή με πολλά αξιοθέατα, μονοπάτια για εξερευνήσεις, εξαιρετική τοπική κουζίνα και παραδοσιακά προϊόντα.
.
Από το αρχείο του κ. Πετάκου, της εκκλησιαστικής επιτροπής, του πολιτιστικού συλλόγου και του συλλόγου γυναικών Σοφικού.
.

Για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα το Σοφικό Κορινθίας αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό που συνδυάζει εξοχή, θάλασσα, βουνό, αλλά και θρησκευτικό τουρισμό. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής είναι μοναδικά και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία τους, όσο και για τις τοιχογραφίες τους.

Το Σοφικό και η ευρύτερη περιοχή της Σολυγείας -με τα χωριά Αγγελόκαστρο, Αλμυρή, Γαλατάκι, Κατακάλι, Κόρφο, Λουτρά, Ρειτό - που πλέον ανήκει στο Δήμο Κορίνθιων, βρίσκεται μόλις 97 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και σε απόσταση μισής ώρας οδικώς από τον Ισθμό της Κορίνθου.

Είναι μια καταπράσινη πευκόφυτη περιοχή με πολλά αξιοθέατα, εξαιρετική τοπική κουζίνα και παραδοσιακά προϊόντα.

Το Σοφικό αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη στον ελλαδικό χώρο και το μοναδικό στην Πελοπόννησο με τόσα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία και δύο Μεσαιωνικά κάστρα τα οποία έγιναν αντικείμενο μελέτης από τον μεγάλο καθηγητή αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας Αναστάσιο Ορλάνδο ενώ πρόσφατα έχει ανακαλυφθεί σημαντικός αριθμός σπηλαίων από τον Σπηλαιολόγο κ. Γ. Φαρσαράκη.

.
Από το αρχείο του κ. Πετάκου, της εκκλησιαστικής επιτροπής, του πολιτιστικού συλλόγου και του συλλόγου γυναικών Σοφικού.
.

Ανάμεσα στα περίπου 30 εκκλησιαστικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή ξεχωρίζουν ο ναός των Ταξιαρχών στην κοιλάδα του Λαρισίου και το καθολικό της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία χτίστηκε με υλικά από μεγάλο αρχαιοελληνικό ναό της Αφροδίτης, ερείπια του οποίου βρίσκονται ακόμα σκορπισμένα στον περίβολο του μοναστηριού.

Άλλοι αξιόλογοι ναοί είναι ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ναός της Ευαγγελίστριας στη συνοικία “Κοκκινιά” και ο ναός της Αγίας Τριάδας στη θέση “Λαρίσι” καθώς και ο ναός των Αγίων Δημητρίου και Νικολάου με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την καθημερινή ζωή των Σοφικιτών του 18ου αιώνα.

.
Από το αρχείο του κ. Πετάκου, της εκκλησιαστικής επιτροπής, του πολιτιστικού συλλόγου και του συλλόγου γυναικών Σοφικού.
.

Το Πάσχα έχει ενδιαφέρον στο Σοφκό και για το έθιμο του Γιέμ, μοναδικό στην Κορινθία και στην Ελλάδα. Την Κυριακή, την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στο κέντρο του χωριού λαμβάνει χώρα ένα εξαιρετικής ομορφιάς και γνησιότητας έθιμο του Πάσχα με την συμμετοχή όλων των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Το έθιμο αυτό έχει εξαιρετική θέση στην καρδιά των κατοίκων οι οποίοι τραγουδούν και χορεύουν τραγούδια που προέρχονται από την δημοτική παράδοση του τόπου. Τραγούδια που μιλούν για την ξενιτιά, τον έρωτα, την σκλαβιά, τον θάνατο και οι ρίζες τους χάνονται στα μονοπάτια της ιστορίας του τόπου.

Κάτοικοι και επισκέπτες πιασμένοι με χαρακτηριστική λαβή δημιουργώντας σπειροειδή κύκλο τραγουδούν με το στόμα χωρίς καμία παρέμβαση τα τραγούδια του τόπου, ξεκινώντας στα περισσότερα το κάθε στίχο με τη λέξη ΓΙΕΜ (δηλαδή Γιέ μου. Η μάνα διηγείται στο γιο της, του μιλάει. Οι στίχοι του τραγουδιού αφηγούνται την ιστορία) οποίος και επαναλαμβάνεται 4 φορές από διαφορετική πλευρά του χορού. Ένα γνήσιο, λαϊκό και αυθεντικό έθιμο.

.
Από το αρχείο του κ. Πετάκου, της εκκλησιαστικής επιτροπής, του πολιτιστικού συλλόγου και του συλλόγου γυναικών Σοφικού.
.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Ναό της Αγίας Παρασκευής, υπάρχει η εντυπωσιακή τοιχογραφία που παριστάνει χορό νεαρών γυναικών και εικάζεται ότι πρόκειται για το χορό «ΓΙΕΜ».

Το Σοφικό αποτελεί επίσης και μια ιδανική πρόταση για περιηγητική εξόρμηση με σηματοδοτούμενα μονοπάτια. Οι εκατοντάδες περιπατητές που επισκέπτονται τη περιοχή έχουν την ευκαιρία εκτός από τις υπέροχες διαδρομές μέσα στη φύση, γεμάτη χρώματα και αρώματα, να ακούσουν μέσα στην ησυχία της φύσης το πελέκημα των πεύκων από τους παραδοσιακούς ρητινοσυλλέκτες.

Το Σοφικό Κορινθίας αποτελεί ένα κλασσικό και εναλλακτικό Πασχαλινό προορισμό, που διατηρεί τη γραφικότητα του, για να περάσετε όμορφα, να δείτε έθιμα και αξιοθέατα και να απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις.

***

Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Αναστάσιο Λυμπερίου για την πολύτιμη βοήθειά του.