Πασχαλινό τσουρέκι: Διατροφική άξια, θερμίδες και μια συνταγή

Ας μάθουμε για τις θερμίδες του, τη διατροφική του αξία κι ας διαβάσουμε μια κλασσική συνταγή.
Το πασχαλινό τσουρέκι
fmh.gr
Το πασχαλινό τσουρέκι

Το παραδοσιακό τσουρέκι είναι ανάμεσα στις τροφές που θα καταναλώσουμε την περίοδο της γιορτής του Πάσχα. Ας μάθουμε για τις θερμίδες του, τη διατροφική του αξία κι ας διαβάσουμε μια κλασσική συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι.

Το πασχαλινό τσουρέκι είναι το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων την ημέρα του Πάσχα και όχι μόνο. Τις ημέρες αυτές το άρωμά του πλημμυρίζει τις γειτονίες μας και σίγουρα ξυπνά όμορφες αναμνήσεις.

Το σχήμα του τσουρεκιού μπορεί να ποικίλλει από πλεξούδα, μπάλα ή κουλούρα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως είναι δύσκολο να αντισταθείς σε αυτά τα γλυκά ψωμάκια.

Οπως γράφει η Κατερίνα Νταλέ, διαιτοτόγος – διατροφολόγος, με έδρα την Κύμη Ευβοίας, στο άρθρο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε την διατροφική αξία αυτού του αγαπημένου Πασχαλινού γλυκού αλλά και μια συνταγή για να το φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι σου.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα…

Διατροφική αξία

Ανά 100γρ πασχαλινό τσουρέκι (περίπου 2 κομμάτια) περιέχει: 386 θερμίδες, 12,4 λιπαρά, 4,7 κορ. λιπαρά, 63,2 υδατάνθρακες, 7,4 πρωτεΐνη, 101 χοληστερίνη.

Μικρή Συμβουλή

Κατανάλωσε το τσουρέκι σου με μια πηγή πρωτεΐνης ή με το φρούτο σου έτσι θα έχεις ένα πλήρες γεύμα ή σνακ που θα σε βοηθήσει να χορτάσεις περισσότερο και με μικρότερη ποσότητα.

Για παράδειγμα συνδύασε:

1 φέτα τσουρέκι με 1 ποτήρι γάλα ή

Γιαούρτι με φρούτα και 1 φέτα τσουρέκι κομμένο σε μικρά κομμάτια

Συνταγή για Πασχαλινό τσουρέκι

Τα εδέσματα αυτά τα φτιάχνουμε μια φορά το χρόνο οπότε η ίδια μας προτείνει να τα απολαύσουμε – πάντα με μέτρο – όπως ακριβώς τα έχουμε μάθει χωρίς να προσπαθούμε να κάνουμε τεράστιες αλλαγές που θα αλλοιώσουν τόσο την γεύση όσο και τις αναμνήσεις μας.

Η κλασσική συνταγή για αφράτο πασχαλινό τσουρέκι.

Υλικά (για 2 τσουρέκια)

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 75γρ νωπής μαγιάς
  • 370γρ γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γ. Μαχλέπι
  • ½ κ.γ. Κακουλέ
  • 30γρ κονιάκ

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1ο: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με 250γρ γάλα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι τόσο ώστε να έχουμε μια αραιή ζύμη (περίπου 200 γραμ.).

Βήμα 2ο: Σκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος κοντά σε καλοριφέρ ή στις εστίες για περίπου 20΄ και δεν κουνάμε ούτε μετακινούμε το μπολ. Μετά από περίπου 20΄ θα δούμε ότι έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες.

Βήμα 3ο: Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο και σε ένα άλλο προσθέτουμε τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βήμα 4ο: Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τα αυγά, το κονιάκ και τα μυρωδικά.

Βήμα 5ο: Προσθέτουμε τη μαγιά (που έχει γίνει πλέον) και το μείγμα γάλα-ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Σταδιακά ρίχνουμε και το χλιαρό βούτυρο μέχρι πλέον η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Βήμα 6ο: Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα εάν είναι σε ζεστό σημείο. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες και κατόπιν την κάθε μπάλα σε τρία μέρη. Πλάθουμε 6 φιτίλια και ανά 3 τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Φτιάχνουμε δύο πασχαλινά τσουρέκια και εδώ αν θέλουμε βάζουμε και κόκκινα αυγά στις ενώσεις.

Βήμα 7ο: Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε πάλι για να φουσκώσει και να διπλασιαστούν σε όγκο. Πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και νερό.

Βήμα 8ο: Τέλος έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο στους 175-180°C και τα ψήνουμε για 20΄ στον αέρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν. Αν θέλουμε να γυαλίσουν, όταν τα βγάλουμε απ’ το φούρνο τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Ενώ δεν ξεχνάμε να τυλίξουμε τα τσουρέκια με μεμβράνη αφού κρυώσουν για να μην ξεραθούν

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!!

ΠΗΓΗ: fmh.gr