Οι ερωτικές επιστολές προς την Πάτι Μπόιντ τόσο από τον Τζωρτζ Χάρισον όσο και από τον Eρικ Κλάπτον βγαίνουν προς πώληση στον οίκο δημοπρασιών Christie’s, μαζί με ρούχα, κοσμήματα και άλλα αναμνηστικά αντικείμενα που άνηκαν στο διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του ’60.
Η Μπόιντ, η οποία στο παρελθόν ήταν παντρεμένη τόσο με τον κιθαρίστα των «σκαθαριών» Χάρισον όσο και με τον θρύλο της κιθάρας Κλάπτον, βγάζει στο σφυρί πολλά αντικείμενα από την εποχή που βρισκόταν στο επίκεντρο της αντικουλτούρας των δεκαετιών 1960 και ’70, ανακοίνωσε ο οίκος Christie’s τη Δευτέρα.
Για την Μπόιντ, ο Χάρισον έγραψε το “Something”, ένα από τα πιο διασκευασμένα κομμάτια των Beatles. Το εμμονικό πάθος του Κλάπτον για τη γυναίκα του φίλου του ενέπνευσε το γνωστό τραγούδι “Layla”. Αργότερα, όταν η Μπόιντ είχε χωρίσει τον Χάρισον (1977) και παντρεύτηκε τον Κλάπτον (1979), ο τελευταίος της έκανε καντάδα με το επίσης διάσημο “Wonderful Tonight”.
Η δημοπρασία περιλαμβάνει δύο ερωτικές επιστολές του Κλάπτον, που γράφτηκαν όταν η Μπόιντ ήταν ακόμα παντρεμένη με τον Χάρισον, καθώς και το πρωτότυπο εξώφυλλο του άλμπουμ “Layla and Other Assorted Love Songs” των Derek and The Dominos του 1970, έναν πίνακα με ένα ξανθό μοντέλο που θύμιζε στον Βρετανό κιθαρίστα των μπλουζ την Μπόιντ. Εκτιμάται ότι θα πωληθεί για 40.000 έως 60.000 λίρες (46.750 έως 70.130 ευρώ).
Σε μια ερωτική επιστολή από το 1970, κομμάτι της δημοπρασίας από τον οίκο Christie’s από τις 8 έως τις 21 Μαρτίου, ο Κλάπτον, εκλιπαρεί την Μπόιντ: «Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι αν αγαπάς ακόμα τον άντρα σου ή αν έχεις άλλον εραστή; Όλες αυτές οι ερωτήσεις είναι πολύ θρασύτατες, το ξέρω, αλλά αν υπάρχει ακόμα συναίσθημα στην καρδιά σου για μένα... πρέπει να μου το πεις!». Αναφέρεται στις δικές του «οικογενειακές υποθέσεις» ως «μια καλπάζουσα φάρσα»: Ο Κλάπτον έβγαινε με την αδελφή της Μπόιντ, την Πόλα, ενώ φαινομενικά είχε σχέση με την αριστοκράτισσα Alice Ormsby-Gore.
Μιλώντας στο Christie’s, η Μπόιντ είπε ότι αρχικά «νόμιζε ότι επρόκειτο για γράμμα από έναν περίεργο θαυμαστή» και συνειδητοποίησε μόνο ότι ήταν ο Κλάπτον όταν ακολούθως την πήρε τηλέφωνο.
Υπάρχουν επίσης επιστολές και σημειώσεις του Χάρισον, καθώς και οι χειρόγραφοι στίχοι του τραγουδιού “Mystical One” το οποίο συνέθεσε ο Χάρισον όσο ακόμα οι Fab Four ήταν μαζί αλλά κυκλοφόρησε μετέπειτα το 1982 , η τιμή των οποίων εκτιμάται στις 30.000 έως 50.000 λίρες (35.000 έως 58.440 ευρώ).
Ο επικεφαλής πωλήσεων του Christie’s δήλωσε ότι η ζωή και η καριέρα της Μπόιντ «αποτυπώνουν μερικές από τις βασικές στιγμές της πολιτιστικής επανάστασης που άλλαξε τον κόσμο τη δεκαετία του 1960» και η δημοπρασία προσφέρει στους συλλέκτες και τους οπαδούς «μια μοναδική ευκαιρία να δουν και να αποκτήσουν ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας».
Τα περισσότερα από τα 100 αντικείμενα της δημοπρασίας περιλαμβάνουν φωτογραφίες που τράβηξε η Μπόιντ, η οποία έγινε καταξιωμένη φωτογράφος, μεταξύ των οποίων και εικόνες από την παραμονή των Beatles το 1968 στο άσραμ του γκουρού Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι στην Ινδία.
«Είμαι ευτυχής που αφήνω αυτά τα πράγματα που έχω φυλάξει και αγαπήσει για τόσα πολλά χρόνια», δήλωσε η 79χρονη Μπόιντ. «Αυτά τα αντικείμενα αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερες στιγμές στη ζωή μου, αλλά τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσω και να τα μοιραστώ αυτά με άλλους».
Τα αντικείμενα είναι ανοιχτά για ηλεκτρονικές προσφορές από τις 8 έως τις 22 Μαρτίου και θα εκτεθούν στην έδρα του Christie’s στο Λονδίνο από τις 15 έως τις 21 Μαρτίου.