Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής αποτελεί μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, που συνενώνει 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ανάμεσά τους και τη Διεθνή Αμνηστία. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Ενόψει μάλιστα της σημερινής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της θανατικής ποινής, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης επικεντρώνεται, σε σημερινή της ανακοίνωση, στα ψυχολογικά και συναισθηματικά τραύματα των παιδιών, οι γονείς των οποίων έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή έχουν εκτελεσθεί.
Η θανατική ποινή αποτελεί αντικείμενο ποικίλλων συζητήσεων και διαφωνιών, καθώς άπτεται πολλών ζητημάτων, όπως η ηθική, η αποτελεσματικότητά της, η ικανοποίηση του αισθήματος δικαιοσύνης. Οι πολέμιοί της την θεωρούν απάνθρωπη, με το επιχείρημα ότι κάθε ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι σεβαστή και αναφαίρετη, ακόμη και αυτή ενός εγκληματία. Από εδώ προκύπτει και το επιχείρημα ότι, αφού η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής είναι πράξη άδικη και αξιόποινη, το ίδιο ισχύει και για την ίδια την θανατική ποινή, διότι είναι αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου.
Σήμερα, η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπάρχουν ωστόσο αρκετές που ακόμη την εφαρμόζουν, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Υπάρχουν διάφορα είδη θανατικής ποινής, ανάλογα με τους νόμους των χωρών που την εφαρμόζουν. Παραδείγματα είναι:
Τυφεκισμός
Θανατηφόρος ένεση
Ηλεκτρική καρέκλα
Απαγχονισμός
Λιθοβολισμός
Αποκεφαλισμός ή καρατόμηση
Παλαιότερα είδη θανατικής ποινής είναι:
Ανασκολοπισμός
Διαμελισμός
Εντοιχισμός
Κατασπαραγμός από θηρία
Καταβαράθρωση
Καύση
Οι χώρες που διατηρούν ακόμα τη θανατική ποινή είναι οι ακόλουθες:
Κίνα
Η κινεζική κυβέρνηση λειτουργεί με ασυνήθιστο και ενδιαφέρον τρόπο όταν πρόκειται για θανατική ποινή. Σε αντίθεση με μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου δημοσιεύονται περιπτώσεις θανατικής ποινής και ανακοινώνονται ημερομηνίες εκτέλεσης, η Κίνα έχει έναν κανόνα που ορίζει ότι όλες οι εκτελέσεις θανατικής ποινής πρέπει να παραμείνουν απολύτως ιδιωτικές και εμπιστευτικές. Παραμένει κρυφό ακόμα και για τις οικογένειες αυτών που θανατώνονται δεν γνωρίζουν την εκτέλεση παρά μόνο μετά την εμφάνισή τους. Οι θανατοποινίτες πυροβολούνται στο κεφάλι ή τους χορηγούνται ένεση για να τους αφαιρεθεί η ζωή.
Ιαπωνία
Οι εκτελέσεις στην Ιαπωνία δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνες της Κίνας, υπό την έννοια ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν ενημερώνουν κανέναν για τις εκκρεμείς ημερομηνίες εκτέλεσης. Ωστόσο, η διαφορά έγκειται στο ότι δεν αφήνουν ούτε τους κρατούμενους να γνωρίζουν ποια μέρα θα πεθάνουν, με αποτέλεσμα να το μαθαίνουν 1-2 ώρες πριν γίνει το μοιραίο.
Οι θανατοποινίτες κρέμονται με δεμένα μάτια ή με φορεμένη σακούλα στο κεφάλι τους. Από το 2012 μέχρι το 2016 είχαν σκοτωθεί 24 άτομα. Όλοι ήταν κατά συρροήν δολοφόνοι.
Νότια Κορέα
Και στη Νότια Κορέα οι εγκληματίες κρέμονται από σκοινί. Αυτή είναι η μόνη μέθοδος εκτέλεσης θανατικής ποινής στη χώρα.
Ωστόσο, εάν ένας εγκληματίας έχει κριθεί ένοχος για τη διάπραξη στρατιωτικού αδικήματος, τότε υποβάλλονται σε θάνατο μέσω ειδικής ομάδας πυροβολισμού. Πρόκειται για μια πολύ βίαιη τακτική και, για το λόγο αυτό σπανίζει ανά τον κόσμο. Συναντάται μόνο στη Νότια Κορέα και την Κίνα. Η διαφορά μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Κίνας είναι ότι η πρώτη διατηρεί μια ομάδα πυροβολισμού για εκείνους που έβλαψαν τον στρατό.
Η τελευταία εκτέλεση έγινε τον Δεκέμβριο του 1997.
Ηνωμένες Πολιτείες
Τριάντα από τις πενήντα πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει τη θανατική ποινή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμετέχει επίσης σε θανατική ποινή όταν είναι απαραίτητο.
Υπάρχουν χιλιάδες κρατούμενοι που βρίσκονται επί του παρόντος στην αναμονή για την εσχάτη των ποινών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είκοσι πέντε άτομα που καταδικάστηκαν για εγκληματική δραστηριότητα και καταδικάστηκαν σε θάνατο εκτελέστηκαν τελικά το 2018. Η ποινή του θανάτου άρχισε να εφαρμόζεται εκ νέου το 1976 και από τότε οι ΗΠΑ ευθύνονται για περίπου 1.493 θανάτους. Για το 2019 υπάρχει αναμονή για 63 άτομα.
Υπάρχουν πέντε διαφορετικές μέθοδοι εκτέλεσης των κρατουμένων της «Death Row» στις ΗΠΑ , συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρου έγχυσης, της κρέμας, της ηλεκτροπληξίας, του θανάσιμου αερίου και των πυρομαχικών. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης είναι η θανατηφόρος ένεση.
Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε αυξήσεις το 2018 στις εκτελέσεις στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, το Νότιο Σουδάν και τις ΗΠΑ. Η Ταϊλάνδη πραγματοποίησε την πρώτη της εκτέλεση από το 2009, ενώ ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαϊτρίπαλα Σίρισενα, δήλωσε ότι θα επαναλάβει εκτελέσεις μετά από περισσότερα από 40 χρόνια, δημοσιεύοντας μια διαφήμιση που αναζητά εκτελεστές τον Φεβρουάριο του 2019.
Πηγές: World Population Review