Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Αποτελεί μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, που συνενώνει 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ανάμεσά τους και τη Διεθνή Αμνηστία.
Τι ισχύει στον κόσμο για την εσχάτη των ποινών;
Σε 141 (από τις συνολικά 195 ανεξάρτητες) χώρες σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία δεν είναι πλέον σε ισχύ η θανατική ποινή.
54 χώρες διατηρούν τη θανατική ποινή τόσο στη νομοθεσία τους όσο και στην πράξη. Οι χώρες αυτές αποτελούσαν κατά προσέγγιση το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2012
Στις περισσότερες χρησιμοποιείται η θανατηφόρα ένεση και σε κάποιες προβλέπονται και άλλοι τρόποι δολοφονίας και βασανισμού του καταδικασμένου, όπως είναι η ηλεκτρική καρέκλα, ο θάλαμος αερίων και το εκτελεστικό απόσπασμα
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, το 2016 μειώθηκαν σε όλο τον κόσμο οι εκτελέσεις θανατοποινιτών
Στις ΗΠΑ, 32 από τις 50 πολιτείες υποστηρίζουν τη θανατική ποινή. Ο αριθμός των μελλοθανάτων στις ΗΠΑ ξεπερνά τις 3000.
Τουλάχιστον 2.148 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2005 σε 22 χώρες, ενώ τουλάχιστον 5.186 καταδικάσθηκαν σε θάνατο τον ίδιο χρόνο σε 53 χώρες.
Το 94% των εκτελέσεων έχουν γίνει στην Κίνα (1770), στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ εκτελέστηκαν 19 ανήλικοι μεταξύ 1900 - 2003, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Σημειώνεται ότι η εκτέλεση ανηλίκων απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες.
Τι ισχύει στην Ελλάδα;
Κατήργησε τη θανατική το 1993 και θεσπίστηκε συνταγματικά στην αναθεώρηση του 2001.
Είναι από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που κατήργησαν συνταγματικά την ποινή του θανάτου.
Η τελευταία εκτέλεση επί ελληνικού εδάφους πραγματοποιήθηκε το 1972. Πρόκεται για την περίπτωση Λυμπέρη, που σκότωσε πεθερά, γυναίκα και τα δύο του παιδιά.
Ο πρώτος που είχε αποφύγει την θανατική ποινή ήταν ο συνεργάτης του Λυμπέρη, ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος, λόγω του νεαρού της ηλικίας του καταδικασθέντα.