Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η 31η Μαϊου και ταυτόχρονα μια εξαιρετική ευκαιρία για τους καπνιστές να πάρουν την απόφαση να κόψουν το τσιγάρο.
Οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος (από ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου έως σοβαρών αναπνευστικών νόσων, κίνδυνος εμφράγματος κλπ) είναι γνωστές. Όλα αποτελούν πολύ σοβαρούς λόγους για την διακοπή του καπνίσματος.
Αυτή η διαδικασία βέβαια της απεξάρτησης φαντάζει -και είναι- εξαιρετικά δύσκολη.
Ίσως όμως να γίνεται λίγο πιο εύκολη όταν επικεντρωθούμε στα ενθαρρυντικά σημάδια που μας ”στέλνει” ο οργανισμός και μάλιστα πολύ γρήγορα, όταν διακόψουμε το κάπνισμα.
Κάποιος που σταματά το τσιγάρο θα δει αμέσως, από τις πρώτες κιόλας ώρες και ημέρες, σημαντικές διαφορές στην λειτουργία του οργανισμού και κατ′ επέκταση στην καθημερινότητα του.
Βέβαια η μείωση του κινδύνου για τις πιο βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο. Είναι όμως κάτι εφικτό. Και αυτό από μόνο του σημαίνει πως ένας καπνιστής πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι ποτέ αργά να το κόψει. Ο οργανισμός του δεν είναι καταδικασμένος.
Η διακοπή του καπνίσματος έχει μόνο άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista:
-αρκούν μόλις 20 λεπτά χωρίς τσιγάρο για να μειωθούν οι καρδιακοί παλμοί και αρχίσει να πέφτει η πίεση
-σε 12 ώρες το επίπεδο μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα έχει επανέλθει στο κανονικό
-σε 2 με 12 εβδομάδες βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος όπως και οι λειτουργία των πνευμόνων
-σε 1 έως 9 μήνες ο κλασικός βήχας του καπνιστή μειώνεται όπως και η αναπνοή βελτιώνεται (μειώνεται το γνωστό λαχάνιασμα)
-σε 1 χρόνο o κίνδυνος στεφανιαίας νόσου έχει μειωθεί στο μισό, απ ό,τι την περίοδο καπνίσματος
-σε 5 με 15 χρόνια ο κίνδυνος εγκεφαλικού έχει μειωθεί στα επίπεδα ενός μη καπνιστή
-σε 10 χρόνια ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες στο μισό (συγκριτικά με την περίοδο που κάποιος κάπνιζε) και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σε στόμα, λαιμό, οισοφάγο, πάγκρεας, κύστη, τράχηλο της μήτρας έχει μειωθεί επίσης
-σε 15 χρόνια ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι πλέον στα ίδια επίπεδα με αυτά κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ.