Αποκλείεται να μην το έχουμε ακούσει. Μας το λένε από μικρά παιδιά : «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Αλήθεια όμως, έχουμε ποτέ αναρωτηθεί προς τί αυτή η εμμονή με το συγκεκριμένο φρούτο;
Όλα τα φρούτα έχουν θρεπτικά οφέλη και τα μήλα δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένα μεγάλο μήλο έχει πέντε γραμμάρια φυτικών ινών και περιέχει πληθώρα άλλων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Α.
Και όταν καταναλώνουμε τακτικά μήλα, τα συστατικά τους ωφελούν τον οργανισμό μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για να πάρουμε μια γεύση, οι διαιτολόγοι απαριθμούν τους πέντε κυρίαρχους.
Τι αλλαγές θα παρατηρήσουμε στο σώμα μας αν τρώμε ένα μήλο κάθε μέρα
1. Το πεπτικό μας σύστημα θα λειτουργεί πιο ομαλά
Η Mία Σιν, διαιτολόγος και συγγραφέας του Mostly Plant-Based, επισημαίνει ότι το έντερο επωφελείται ιδιαίτερα από την κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα.
«Γιατί τα μήλα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού μας συστήματος», εξηγεί η ίδια. Και είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην φυσιολογική πέψη και δρουν ενεργά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
2. Θα δούμε την LDL χοληστερόλη μας να μειώνεται
Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους έχει βγει το «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Επειδή σύμφωνα και με την Σιν, οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα συνδέονται με τη μείωση της LDL, γνωστής και ως κακής χοληστερόλης.
Τα αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Όμως για καλή μας τύχη, επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη που κατανάλωναν δύο μήλα την ημέρα παρουσίασαν αισθητή μείωση της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
3. Θα χάσουμε βάρος
Οι φυτικές ίνες στα μήλα μας χορταίνουν. Έτσι, μας βοηθούν να τρώμε λιγότερο και να αντιστεκόμαστε στα ανθυγιεινά σνακ που δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως τα πατατάκια ή τα εξαιρετικά επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν.
Μια επιστημονική μελέτη μάλιστα, διαπίστωσε ότι μέσα σε 12 μήνες οι υπέρβαρες γυναίκες που έτρωγαν τρία μήλα την ημέρα, έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με τις υπέρβαρες γυναίκες που έτρωγαν μπισκότα βρώμης.
4. Θα περιορίσουμε τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου
Επιστημονική έρευνα αποδεικνύει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μήλων και του μειωμένου κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των μήλων σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν κερσετίνη, μια ουσία που συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ βάσει έρευνας του 2020 η κερσετίνη έχει και αντικαρκινική δράση.
5. Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη
Επιστημονική μελέτη με δείγμα 10.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τακτικά μήλα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Οπότε, ας απολαύσουμε το μήλο μας. Και σήμερα που έχει την τιμητική του, αλλά και κάθε μέρα.
(Mε πληροφορίες από parade).