«Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης.
Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε.
Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη.
Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν…».
Σε ένα σύμπαν ψηφιακό όπου η ταχύτητα είναι το κατ′ αρχήν ζητούμενο, τα βιβλία γίνονται αντίβαρο και αντίδωρο και χρόνος πολύτιμος που τα παιδιά σήμερα χρειάζονται όσο κανείς. Ευτυχώς, Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε. Ευτυχώς.
Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί έναν γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.
Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.
Φέτος, είναι η σειρά της Λιθουανίας.
Το μήνυμα με τίτλο «Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε» έγραψε ο 64χρονος διεθνούς φήμης εικονογράφος και συγγραφέας Kęstutis Kasparavičius, ο οποίος είναι ο δημιουργός και της αφίσας.
Η απόδοση του μηνύματος στην ελληνική γλώσσα έγινε από την Ελληνίδα συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που γράφει κυρίως βιβλία για παιδιά και έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πράσινη η Βιβλιοθήκη του Αδριανού
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η Βιβλιοθήκη του Αδριανού θα φωτισθεί με πράσινο φως, στις 2 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή για δωρεάν επισκέψεις παιδιών και σχολείων, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την ιστορία ενός από τα επιβλητικότερα κτιριακά συγκροτήματα που άφησε κληρονομιά στην Αθήνα ο φιλέλληνας αυτοκράτορας.
«Η 2α Απριλίου είναι κάθε χρόνο η ευκαιρία που έχουμε να σκύψουμε πάνω από ένα βιβλίο για παιδιά και να αναζητήσουμε τις απλές αλήθειες της παιδικής ηλικίας που μόνο οι συγγραφείς μπορούν να αναγνωρίζουν» σημειώνει στο μήνυμα της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Και προσθέτει: «Στη χώρα μας τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία είναι τυχερά παιδιά καθώς ο πλούτος των θεμάτων και των ιδεών που βρίσκονται στη διάθεσή τους είναι τεράστιος. Φέτος στις 2 Απριλίου καλούμε παιδιά, γονείς και σχολεία στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού για να γνωρίσουν από κοντά, με την βοήθεια των αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού, αυτόν τον φιλομαθή ρωμαίο που αφησε τη βιβλιοθήκη του ως παρακαταθήκη στην πόλη μας».