Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ψυχολογική Υποστήριξη για Όλους

Στα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow όλοι έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία ψυχικής υγείας χωρίς διακρίσεις
SOOC

Η ψυχολογική υποστήριξη είναι η πλέον παραγνωρισμένη υπηρεσία από το σύστημα δημόσιας υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Κατά συνέπεια, μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε κάποιον ιδιώτη ψυχολόγο παράλληλα με ένα υποστηρικτικό φιλικό ή/και οικογενειακό περιβάλλον. Αν λάβουμε συγχρόνως υπόψη και το στίγμα που συνδέεται με την ψυχική ασθένεια ή έστω με την υποψία μιας κάποιας ψυχικής διαταραχής, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα.

Στο SolidarityNow, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία να προσφέρεις βοήθεια στους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και πώς αυτό το κάνουμε πράξη μέσα από την υπηρεσία Ψυχολογικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας που λειτουργεί στα Κέντρα Αλληλεγγύης της οργάνωσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μια μεγάλη κατάκτηση και επιτυχία ταυτόχρονα των Κέντρων Αλληλεγγύης είναι ότι όλοι οι άνθρωποι, εφόσον το ζητήσουν, έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση.

Από τον Νοέμβριο του 2016 έως και τον Αύγουστο του 2018, η υπηρεσία στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας υποστήριξε 2.752 άτομα πραγματοποιώντας 5.600 συνεδρίες και 628 παραπομπές.

StevenTagleSolidarityNow

Πέρα όμως από νούμερα και αριθμούς, αυτό που κυρίως μετράει είναι η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε θεραπευτές και θεραπευόμενους. Η κοινή ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και η έμπρακτη διεκδίκησή του με οδηγό και συνοδοιπόρο την υπηρεσία Ψυχολογικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας του SolidarityNow. Αυτό είναι που αναδεικνύεται και μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ωφελούμενων της υπηρεσίας που μοιράζονται μαζί μας.

StevenTagleSolidarityNow

Αλεξάνδρα: «Όνειρό μου είναι να μείνω κοντά στη θάλασσα»

Αυτό δηλώνει σήμερα η Αλεξάνδρα που στα 32 της χρόνια βρήκε στο Κέντρο Αλληλεγγύης την υποστήριξη που χρειαζόταν σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της. Με τις πρώτες συνεδρίες κατάλαβε ποια ζωή θέλει να έχει και πήρε την απόφαση να την υπερασπιστεί. Στο παρελθόν η Αλεξάνδρα προσπάθησε να ξεφύγει από ένα μη υγιές οικογενειακό περιβάλλον μέσα από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δεν άργησε να καταλάβει ότι ενώ αρχικά η χρήση ουσιών της δημιούργησε την ψευδαίσθηση ύπαρξης μιας νέας οικογένειας στο πλάι της, αυτή ήταν η χειρότερη απομόνωση. Προσπάθησε όμως σκληρά και κατάφερε να ξεφύγει.

Και τώρα λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται για να μην επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει την οικογένεια που έχει δημιουργήσει – ούτε καν στο σύζυγό της και πατέρα του παιδιού της, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης.

«Θα τα καταφέρω. Αισθάνομαι αρκετά δυνατή πια για να κάνω το καλύτερο για μένα και τον γιο μου». Η ψυχολόγος της τη βοήθησε να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της, ώστε να μην αφήσει άλλους να καθορίσουν τη ζωή της - ως γυναίκας και ως μητέρας. «Με έχει μάθει να δομώ τη σκέψη μου, να ζητώ και να κάνω πράξη αυτά που επιθυμώ». Μόλις στα 32 της, η Αλεξάνδρα έχει ζήσει πολλές ζωές. Τώρα ζει αυτή που της αρέσει περισσότερο.

StevenTagleSolidarityNow

Από την Υεμένη στην Αθήνα

Ο κύριος N., από την Υεμένη είναι εδώ και μερικούς μήνες ωφελούμενος της ψυχολογικής υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης στην Αθήνα. Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα των συνεδριών του έμαθε ότι αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας, αφού έχει εκδιωχθεί από την πατρίδα του λόγω των θρησκευτικών του πιστεύω.

Αυτό το χαρμόσυνο γεγονός δεν στάθηκε αρκετό για να ξεπεράσει ο κύριος Ν. τα δυσάρεστα αισθήματα που ήταν αποτέλεσμα της σχέσης με την οικογένειά του – την οικογένειά του που παραμένει στην Υεμένη. Με την παρότρυνση γνωστού του αποφάσισε να επισκεφτεί το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, ώστε να λάβει υποστήριξη.

Στην πρώτη περιγραφή της ζωής του στους ειδικούς του Κέντρου ξέσπασε σε κλάματα. Άρχισε αμέσως τις συνεδρίες με ψυχολόγο της υπηρεσίας και κατά τη διάρκεια αυτών, η ψυχολόγος κατάφερε να τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να τακτοποιήσει τη ζωή του στην Ελλάδα, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με την οικογένειά του, αλλά και να εκφράσει τις αδυναμίες του. Ο κος Ν. σήμερα δηλώνει: «Η ψυχολόγος, οι διερμηνείς και οι δικηγόροι του Κέντρου είναι οικογένεια για μένα».

Άννα: «Πάντα είχα λογική, τώρα μπορώ να έχω και ψυχραιμία»

Μια σειρά από τυχαία αλλά ευνοϊκά γεγονότα την οδήγησαν στην πόρτα του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα και στην πρώτη συνάντησή της με τον επικεφαλής της ομάδας των ψυχολόγων. Η Άννα στην αρχή ήταν διστακτική αλλά σχετικά γρήγορα όπως η ίδια λέει «ένιωσα οικεία και ζεστά με τον ψυχολόγο μου, ο οποίος με ενθάρρυνε και με έκανε να βαδίσω ξανά στο δρόμο που θα με οδηγήσει να εμπιστευτώ τον εαυτό μου και να προχωρήσω με δικές μου δυνάμεις μπροστά».

Ένα χρόνο πριν βρέθηκε σε συναισθηματικό και επαγγελματικό τέλμα. Δεν είχε δουλειά, άρα και χρήματα, δεν είχε άλλους ανθρώπους να στραφεί σε αυτούς για υποστήριξη – «είχα ανάγκη να μιλήσω και να ξέρω ότι δεν θα κριθώ, το μέλλον μού γεννούσε μόνο φόβο εκείνες τις στιγμές». Το σπουδαιότερο που έχει καταφέρει η Άννα είναι να νικήσει το φόβο ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν θα ανταποκριθούν σε αυτό που εκείνη περιμένει και προσπαθεί να είναι πιο επιεικής τόσο με τον εαυτό της όσο και με τους άλλους. Και σήμερα τα καταφέρνει πολύ καλύτερα! Είναι μαθήτρια στο νυχτερινό σχολείο της γειτονιάς της, έχει θέσει ως επόμενο στόχο να βελτιώσει τα αγγλικά της και να λάβει μια σχετική πιστοποίηση που θα τη βοηθήσει να βρει μια πλήρους απασχόλησης θέση εργασίας. Στο μεταξύ εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος μερικής απασχόλησης.

StevenTagleSolidarityNow

Η Ισμήνη είναι μόλις 22 χρονών

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κρήτη, αλλά οι φοιτητικές της υποχρεώσεις την έχουν φέρει στην Αθήνα. Τους τελευταίους μήνες επισκέπτεται το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα μία φορά την εβδομάδα, ως ωφελούμενη της υπηρεσίας ψυχολογικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.

Στην αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης την οδήγησε το έντονο άγχος που βιώνει τα τελευταία χρόνια που μερικές φορές παίρνει τη μορφή κρίσεων πανικού. Ένα όμορφο νεαρό κορίτσι που η ανάγκη της να είναι πάντα πολύ καλή σε όλα, της προκαλεί άγχος που δεν μπορεί να ελέγξει. Οι πρώτες κρίσεις πανικού εμφανίστηκαν την περίοδο μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Χρόνια μετά ήρθε ξανά η στιγμή να αντιμετωπίσει σποραδικές κρίσεις, ως απόρροια του άγχους των απαιτήσεων της φοίτησής της σε Πανεπιστημιακή Σχολή.

Στο πλευρό της Ισμήνης μαζί με την οικογένειά της, βρίσκεται ο ψυχολόγος της – ο άνθρωπος που της δίνει στήριξη στο Κέντρο Αλληλεγγύης και ο οποίος δηλώνει ότι η νεαρή Ισμήνη μαθαίνει πώς να κερδίσει αλλά και να διατηρήσει τα εφόδια εκείνα που θα την κάνουν ικανή να διαχειρίζεται το άγχος της και να έχει μια ζωή σύμφωνη με τις επιθυμίες της και ανάλογη με τις προσπάθειές της.

* Στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow προσφέρεται μια μεγάλη σειρά υπηρεσιών: κοινωνική, ψυχολογική, νομική, εργασιακή συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, περιγεννητική φροντίδα, ειδικές θεραπείες (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία). Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν: http://www.solidaritynow.org/kentro-allileggiis-athinas/

|

Δημοφιλή