Συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο την Τετάρτη μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο τα κορίτσια στο Αφγανιστάν στερήθηκαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, μαζικές διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών ξέσπασαν στο Ιράν και ανατράπηκε μια απόφαση-ορόσημο στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις.
Διαδηλώσεις έγιναν στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Βηρυτό, την Τζακάρτα, τη Σιγκαπούρη και αλλού. Προγραμματίστηκαν επίσγς συγκεντρώσεις και σε πολλές άλλες πόλεις.
Στη Μανίλα, ακτιβιστές και ακτιβίστριες που ζητούσαν ίσα δικαιώματα και καλύτερους μισθούς συγκρούστηκαν με την αστυνομία η οποία εμπόδισε τη διαμαρτυρία τους.
«Τα κορίτσια θέλουν απλώς να διασκεδάσουν... θεμελιώδη δικαιώματα», έγραφε ένα πλακάτ.
Στη Μελβούρνη, οι διαδηλωτές ζήτησαν ίσες αμοιβές και καλύτερη ασφάλεια για τις γυναίκες. «Ασφαλείς, σεβαστές, ίσες», ανέφερε ένα πανό στην πορεία. Συμμετείχε και ιρανικό απόσπασμα.
Πολλές διαμαρτυρίες περιλάμβαναν εκκλήσεις για αλληλεγγύη στις γυναίκες του Ιράν και του Αφγανιστάν, όπου οι ελευθερίες τους αντιμετώπισαν ιδιαίτερα σκληρά πλήγματα τον περασμένο χρόνο.
«Το Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν παραμένει η πιο καταπιεστική χώρα στον κόσμο όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και είναι θλιβερό να παρακολουθούμε τις μεθοδικές, σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειές τους να απωθήσουν τις Αφγανές γυναίκες και κορίτσια από τη δημόσια σφαίρα», δήλωσε η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, επικεφαλής της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.
Ο θάνατος της 23χρονης Mάχσα Αμινί τον περασμένο Σεπτέμβριο υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής στην Τεχεράνη, εξαπέλυσε τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν εδώ και χρόνια.
Τις τελευταίες ημέρες, οι κληρικοί άρχοντες του Ιράν αντιμετώπισαν εκ νέου πίεση καθώς η δημόσια οργή επιδεινώθηκε από ένα κύμα επιθέσεων δηλητηρίασης που έπληξαν μαθήτριες σε δεκάδες σχολεία.
Η άμβλωση και τα δικαιώματα αναπαραγωγής ήταν στην ημερήσια διάταξη των διεθνών διαδηλώσεων την Τετάρτη, εννέα μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση ορόσημο του 1973 “Roe v. Wade” που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Διαδηλωτές σε πολλές ισπανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν αντικρουόμενες συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αντανακλώντας τις διαιρέσεις εντός του φεμινιστικού κινήματος σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς και την απαγόρευση της πορνείας.
Επεισόδια στη Σρι Λάνκα
Στο Κολόμπο σημειώθηκαν συμπλοκές καθώς η αστυνομία ταραχών προσπάθησε να σταματήσει τους διαδηλωτές σε μια συγκέντρωση για την ημέρα της γυναίκας που διοργάνωσε η αντιπολίτευση.
Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να καλέσουν την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών και να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος ζωής. Η Σρι Λάνκα υφίσταται μια μεγάλη οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στα ύψη.
Μια γυναίκα κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Σταματήστε την εκμετάλλευση της γυναικείας εργασίας».
Ορισμένες κυβερνήσεις τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με νομοθετικές αλλαγές ή δεσμεύσεις.
Ο Καναδάς κατάργησε τους ιστορικούς νόμους περί απρέπειας και κατά των αμβλώσεων, η Ιαπωνία είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αλλάξει η στάση σχετικά με το φύλο και η Ιρλανδία ανακοίνωσε δημοψήφισμα τον Νοέμβριο για να αφαιρέσει τις παρωχημένες αναφορές στις γυναίκες στο σύνταγμα.
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Tζόρτζια Mελόνι, εστίασε στον ρόλο των γυναικών στην οικονομία λέγοντας ότι οι κρατικές εταιρείες πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα σε ηγετικό ρόλο.
Στην Ιαπωνία, η οποία κατάχθηκε στη 116η θέση σε 146 συνολικά χώρες για την ισότητα των φύλων σε μια παγκόσμια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πέρυσι, ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γυναικών, αλλά ακόμα πρέπεθ να γίνουν περισσότερα.
«Η κατάσταση για τις γυναίκες, που προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις οικιακές και εργασιακές υποχρεώσεις, είναι αρκετά δύσκολη στη χώρα μας και έχει επισημανθεί ως θέμα», είπε. «Οι μετρήσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι ακόμη μόλις στα μισά της διαδρομής».
Στη Ρωσία, όπου η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί επίσημα αργία, η επικεφαλής της Άνω Βουλής του κοινοβουλίου χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στις σεξουαλικές μειονότητες και τις φιλελεύθερες αξίες που προωθεί η Δύση.
«Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι η βιολογική, κοινωνική και πολιτιστική ραχοκοκαλιά των κοινοτήτων», έγραψε η Βαλεντίνα Ματβιγένκο σε ένα blog στον ιστότοπο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.
«Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν επικίνδυνα παιχνίδια φύλου στη χώρα μας και δεν θα υπάρξουν ποτέ. Ας αφήσουμε στη Δύση να κάνει αυτό το επικίνδυνο πείραμα στον εαυτό της».