Εναν νέο φόρο, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και αναμένεται να συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών αερίων και κατ′ επέκταση στην κλιματική αλλαγή, αναμένεται να επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.
Σύμφωνα με το Associated Press, η Νέα Ζηλανδία θα φορολογήσει τις ακαθαρσίες των εκτρεφόμενων ζώων, για να μειώσει τις εκπομπές αερίων, καθώς η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις μεγαλύτρες κτηνοτροφικές χώρες παγκοσμίως. Στη ν μακρινή χώρα ζουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, 10 εκατομμύρια βοοειδή και 26 εκατομμύρια πρόβατα.
Αν και ο φόρος θα μετακυληθεί στη συνέχεια στους καταναλωτές,, κτηνοτρόφοι και αγρότες καταδίκασαν το κυβερνητικό σχέδιο. Η Federated Farmers, που εκπροσωπεί τους περισσότερους αγρότες στη χώρα υποστήριξε οτι με το νέο φόρο οι φάρμες θα κλείσουν και θα γίνουν πάρκα, καθώς θα γίνει ασύμφορη η παραγωγή προϊόντων.
Η αγροτική βιομηχανία της Νέας Ζηλανδίας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γάλακτος για βρέφη στην Κίνα, αποτελούν το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της ΄χώρας με το μεγαλύτερο κέρδος.
Οι τεράστιες κτηνοτροφικές μονάδες κάνουν τη Νέα Ζηλανδία μια ασυνήθιστη χώρα καθώς περίπου οι μισές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα μεθάνιο από τα ρέψιμο των βοοειδών και υποξείδιο του αζώτου από τα ούρα τους. προέρχονται στα αγροκτήματα από τα ζώα.
Η συζήτηση στη Νέα Ζηλανδία είναι μέρος ενός ευρύτερου παγκόσμιου απολογισμού σχετικά με τον αντίκτυπο της γεωργίας στο περιβάλλον και τα βήματα που ίσως χρειάζεται να γίνουν για τον μετριασμό.
Στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να καταστήσει τη χώρα ουδέτερη εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Μέρος αυτού του σχεδίου περιλαμβάνει μια δέσμευση ότι θα μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τα ζώα εκτροφής κατά 10% έως το 2030 και έως και 47% έως 2050.