Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της βενζίνης και των τροφίμων προβλέπει στα επόμενα δύο χρόνια η Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής πετρελαίου, της χαμηλής ζήτησής του κυρίως στην Κίνα και την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν παρά τις γεωστρατηγικές εντάσεις που επικρατούν στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία όπου εμπλέκονται αρκετές από τις χώρες παραγωγής.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η προσφορά πετρελαίου θα υπερβεί τη ζήτηση κατά μέσο όρο 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), πιέζοντας τις τιμές στα 73 δολάρια το βαρέλι το 2025 και στα 72 δολάρια το βαρέλι το 2026.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά και η μέση τιμή των παγκόσμιων εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων τρόφιμα και μέταλλα, σε χαμηλό πενταετίας.
Από το 2024 έως το 2026, οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων προβλέπεται να υποχωρήσουν σχεδόν κατά 10%, των τροφίμων κατά 9% φέτος και επιπλέον 4% το 2025 πριν πέσουν ακόμη περισσότερο.
Ωστόσο, ακόμα και μετά τις μειώσεις οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα παραμείνουν κατά 30% ακριβότερες από ό,τι ήταν 5 χρόνια πριν την πανδημία, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση.
Οι δύο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία για τα πετρέλαιο
Η υπερπροσφορά πετρελαίου κατά περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια bpd έχει συμβεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν.
Στην αρχή της πανδημίας του κορονοιού και στην ασιατική κρίση του 1998, όταν μεγάλο μέρος της Άπω Ανατολής βούλιαξε στην οικονομική ύφεση.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου το 2025 θα αντανακλά εν μέρει μια μεγάλη αλλαγή στην Κίνα, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή στον κόσμο, «όπου η ζήτηση πετρελαίου έχει μειωθεί από το 2023 λόγω της επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής και την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και φορτηγών με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)».
Ο ΟΠΕΚ, μέλη του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Βενεζουέλα, διατήρησε τις εξαγωγές του παρά την ύφεση αν και ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ+, όπως η Ρωσία, κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους για να ενισχύσουν τα δικά τους έσοδα.
«Τα καλά νέα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πριν για να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πετρελαϊκό σοκ», δήλωσε ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Αυτό ανοίγει μερικές σπάνιες ευκαιρίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις αναπτυσσόμενες οικονομίες:
πρώτον, η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων μπορεί να προσφέρει ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στη νομισματική πολιτική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στους στόχους.
Δεύτερον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ένα παράθυρο για να ακυρώσουν τις δαπανηρές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων».