Η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι «πάγωσε» τις διεθνείς δοκιμές- μεταξύ των οποίων μεγάλης κλίμακας δοκιμές τελικού σταδίου- του πειραματικού της εμβολίου για τον κορονοϊό, εξαιτίας ανεξήγητης ασθένειας σε άτομο που συμμετείχε σε αυτές.
Το εμβόλιο, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει χαρακτηριστεί από τον ΠΟΥ ως πιθανότατα το κορυφαίο υποψήφιο εμβόλιο στον κόσμο και το πιο προχωρημένο από άποψης ανάπτυξης. Το «πάγωμα» μειώνει τις ελπίδες για γρήγορη κυκλοφορία, εν μέσω αναφορών πως οι ΗΠΑ στόχευαν σε fast track έγκριση πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ανέφερε πως έπαυσε οικειοθελώς τις δοκιμές για να μπορέσει μια ανεξάρτητη επιτροπή να εξετάσει τα δεδομένα ασφαλείας, και εργαζόταν για να επιταχυνθεί η αξιολόγηση έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα των δοκιμών.
«Πρόκειται για μια ενέργεια ρουτίνας η οποία πρέπει να λάβει χώρα οπουδήποτε υπάρχει πιθανώς ανεξήγητη ασθένεια σε μια από τις δοκιμές» ανέφερε μέσω email η εταιρεία.
Η φύση της ασθένειας δεν έγινε γνωστή, αν και το άτομο αυτό αναμένεται να αναρρώσει, σύμφωνα με το Stat News, που ανέφερε πρώτο την παύση, λόγω «ύποπτης σοβαρής παρενέργειας».
Σύμφωνα με αναφορά των New York Times, που επικαλέστηκαν άτομο με γνώση επί του θέματος, ένα άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγνώστηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, μια πάθηση που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις.
Το αν η ασθένεια συνδεόταν άμεσα με το εμβόλιο παραμένει άγνωστο, σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά. Η μετοχή της εταιρείας έπεσε πάνω από 8%, ενώ αυτή της ανταγωνιστικής Moderna σημείωσαν άνοδο άνω του 4%.
ΠΟΥ: Η ασφάλεια πάνω από όλα
Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι «πάνω από όλα», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών.
«Επειδή μιλάμε για ταχύτητα (...) δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν.
«Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιγνιδιού. Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα», σημείωσε.