Ένα τεράστιο παγόβουνο, επιφάνειας 1.636 τ.χλμ και βάρους 315 γιγατόνων αποκολλήθηκε από το Άμερι της Ανταρκτικής.
Το παγόβουνο D28, όπως είναι η ονομασία που του δόθηκε, συγκρίνεται σε μέγεθος με το νησί Σκάι της Σκωτίας (όπου ζουν περί τα 10.000 άτομα)ή αλλιώς είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο από την Μάλτα. Το τεράστιο μέγεθός του επιτάσσει την συστηματική παρακολούθησή του, όπως γράφει το BBC καθώς μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ναυσιπλοϊα.
Το Άμερι είναι το τρίτο μεγαλύτερο στρώμα πάγου στην Ανταρκτική και αποτελεί βασικό κανάλι αποστράγγισης για την ανατολική περιοχή της ηπείρου. Πρακτικά είναι η φυσική επέκταση μιας σειράς παγετώνων που ρέουν από τη στεριά στη θάλασσα. Η αποκόλληση παγόβουνων είναι ο φυσικός τρόπος διατήρησης της απαραίτητης ισορροπίας.
Έτσι οι επιστήμονες γνώριζαν πως κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο να συμβεί. Αυτό ωστόσο που έχει ενδιαφέρον είναι είναι πως είχαν εστιάσει την προσοχή τους μόνο στα ανατολικά της περιοχής από όπου τελικά σημειώθηκε η αποκόλληση.
Σημειώνεται πως αυτό το τμήμα του Άμερι ήταν ευρύτερα γνωστό ως «Loose Tooth» εξαιτίας της ομοιότητας που παρουσίαζε, στις δορυφορικές εικόνες, με την οδοντοφυΐα μικρού παιδιού. Τελικά όμως δεν ήταν το «χαλαρό δόντι» που αποκολλήθηκε αλλά το παγόβουνο D28.
Η καθηγήτρια Έλεν Φρίκερ του ινστιτούτου ωκεανογραφίας Scripps, είχε προβλέψει το 2002 την αποκόλληση του «Loose Tooth» υπολογίζοντας πως θα σημειωθεί κάποια στιγμή μεταξύ 2010-2015.
«Είναι εντυπωσιακό να βλέπω αυτό το γεγονός μετά από τόσα χρόνια. Το ξέραμε πως θα συνέβαινε κάποια στιγμή, αλλά για να μας κρατά προφανώς σε επιφυλακή, δεν συνέβη ακριβώς εκεί που το περιμέναμε» σχολίασε στο ΒΒC.
Οι ερευνητές του ινστιτούτου τονίζουν πως το γεγονός δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Τα δεδομένα που συλλέονται με τη βοήθεια δορυφόρων από τη δεκαετία του 1990 δείχνουν πως το Άμερι βρίσκεται σε σχετική ισορροπία παρ′ ότι το καλοκαίρι παρατηρείται έντονο λιώσιμο του πάγου.
«Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που που πρέπει να μας ανησυχούν στην Ανταρκτική, δεν υπάρχει λόγος για συναγερμό ακόμα για αυτό το συγκεκριμένο παγόβουνο», πρόσθεσε καθηγήτρια.
Πηγή: BBC