Διευκρινίσεις για τα περί ρυμούλκησης και πρόσδεσης του σκάφους της τραγωδίας στην Πύλο δίνει το Λιμενικό, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ρυμούλκηση και ότι πετάχτηκε κάποια στιγμή κάποιο σχοινί για να μην ξεμακρύνουν τα σκάφη.
Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία με τη HuffPost Greece, αναφέρθηκε ότι «δεν υπήρξε καμία ρυμούλκηση από το Λιμενικό, όπως είχε δηλωθεί εξαρχής» και ότι «στην πρώτη προσέγγιση του περιπολικού του Λιμενικού στο αλιευτικό κατά τις 11 παρά, το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες συνεννοήσεις, πετάχτηκε κάποιο σχοινί για να μην ξεμακρύνουν τα δύο σκάφη. Δεν υπήρξε πλαγιοδέτηση. Το σχοινί το έλυσαν οι επιβάτες του αλιευτικού μετά από πέντε λεπτά και το δικό μας σκάφος παρέμενε στην περιοχή προς τυχόν παροχή συνδρομής, μέχρι που έγινε το συμβάν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Δίκαιο της Θάλασσας και οι χειρισμοί του Λιμενικού στην Πύλο: Ο Αγγελος Συρίγος στη HuffPost
Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, τόνισε ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης του σκάφους», και σχολιάζοντας την πληροφορία για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σχοινιά στο πλοίο, είπε ότι το Λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο, μα τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους είχαν πετάξει εφόδια. Παράλληλα τόνισε πως το πλοίο «εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως- ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση».
«Μέχρι να συμβεί το μοιραίο προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε και πρέπει να δεχθούν τη βοήθειά μας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, διευκρίνισε ότι «το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν από το ναυάγιο. Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του». «Το λιμενικό δεν έριξε προς το αλιευτικό σχοινί πρόσδεσης» ξεκαθάρισε. «Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά» υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται πως έχουν διασωθεί 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί, Επίσης, έχουν συλληφθεί εννιά άνδρες αιγυπτιακής εθνικότητας, οι οποίοι είχαν «διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων». Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.
Ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού
«Η διαπίστωση των συνθηκών και των αιτίων της μοιραίας ανατροπής και βύθισης του αλιευτικού σκάφους, με συνέπεια την τραγική απώλεια πολυάριθμων συνανθρώπων μας, προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα των πραγματικών γεγονότων και πολύπλοκες τεχνικές κρίσεις ώστε να αναδειχθούν, με την επιβαλλόμενη ακρίβεια και πληρότητα, τα περιστατικά του ναυαγίου και τα δεδομένα έρευνας και διάσωσης που αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς».
«Η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, γνώμες και απόψεις, η θέση της όμως είναι ότι επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτους δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη να εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση. Εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχίσει να ενημερώνει, παρέχοντας πληροφορίες και διασαφηνίσεις για το ναυάγιο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.