Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, συναντώντας τους ηγέτες της Ταϊβάν παρά τις προειδοποιήσεις από την Κίνα, είπε την Τετάρτη ότι η ίδια και άλλα μέλη του Κογκρέσου στην αντιπροσωπεία δείχνουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στο αυτοδιοικούμενο νησί.
«Σήμερα ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας» είπε σε σύντομη ομιλία της κατά τη συνάντησή της με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν. «Η δέσμευση της Αμερικής στη διατήρηση της δημοκρατίας, εδώ στην Ταϊβάν και ανά τον κόσμο, παραμένει σιδερόφρακτη» τόνισε.
Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου την Τετάρτη, η Πελόζι επαίνεσε την Τσάι Ινγκ-γουέν, για την οποία το Πεκίνο υποψιάζεται ότι επιδιώκει επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας (που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Κίνα). Επίσης χαρακτήρισε το αυτοδιοικούμενο νησί ως «μια από τις πιο ελεύθερες κοινωνίες στον κόσμο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κυρώσεις από την Κίνα σε βάρος της Ταϊβάν
«Σας ευχαριστούμε για την ηγεσία σας. Θέλουμε ο κόσμος να το αναγνωρίσει αυτό» είπε, ζητώντας επίσης αυξημένη διακοινοβουλευτική συνεργασία. Επίσης πρόσθεσε ότι νέα αμερικανική νομοθεσία με σκοπό την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας τσιπ για να ανταγωνιστεί την Κίνα, «παρέχει μεγαλύτερη ευκαιρία για οικονομική συνεργασία ΗΠΑ-Ταϊβάν». Ακόμη είπε στην Τσάι πως η αλληλεγγύη των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν είναι κρίσιμης σημασίας, υπογραμμίζοντας πως είναι επιθυμία των ΗΠΑ η Ταϊβάν να έχει ειρήνη με ασφάλεια και ότι, αν και σέβονται την πολιτική της «One China» (την επίσημη θέση ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση) η αλληλεγγύη προς το νησί είναι σημαντικότερη από ποτέ. Επίσης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το status quo και δεν θέλουν να συμβεί τίποτα στην Ταϊβάν δια της βίας.
Η Τσάι ευχαρίστησε την Πελόζι για τις δεκαετίες στήριξης προς την Ταϊβάν και είπε πως «απέναντι σε σκοπίμως αυξανόμενες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω...θα διαφυλάξουμε με σθένος την εθνική μας κυριαρχία και θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη γραμμή άμυνας για τη δημοκρατία».
Το Πεκίνο εξέφρασε την οργή του για την παρουσία της Πελόζι στο νησί, το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί επαρχία της Κίνας, με μια έξαρση στρατιωτικής δραστηριότητας στα γύρω ύδατα, καλώντας τον πρέσβη των ΗΠΑ και ανακοινώνοντας το «πάγωμα» αρκετών εισαγωγών γεωργικών ειδών από την Ταϊβάν.
Η Νάνσι Πελόζι κατέφθασε στην Ταϊπέι αργά την Τρίτη σε ένα ταξίδι που παρατηρείται στενά, τονίζοντας ότι η επίσκεψή της δείχνει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στη δημοκρατία της Ταϊβάν. Ο τελευταίος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε πάει στην Ταϊβάν ήταν ο Νιουτ Γκίνγκριτς το 1997. Η επίσκεψή της λαμβάνει χώρα εν μέσω ταχέως επιδεινούμενων σινο-αμερικανικών σχέσεων, καθώς η Κίνα αναδεικνύεται σε πολύ μεγάλη οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική δύναμη τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες. Σημειώνεται ότι η Κίνα δεν έχει αποκλείσει τη χρήση ισχύος για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν, με τις ΗΠΑ να την προειδοποιούν να μη χρησιμοποιήσει την επίσκεψη ως πρόσχημα για στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Ταϊβάν.
Λίγο μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν αεροναυτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η επίσκεψη βλάπτει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν, «επηρεάζει σοβαρά τα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων Κίνας- ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κίνας».
Πριν την άφιξη της Πελόζι την Τρίτη κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει το Στενό της Ταϊβάν. Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι ήταν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και θα άρχιζαν «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, μα δεσμεύονται δια νόμου να της παρέχουν τα μέσα να αμυνθεί. Η Κίνα θεωρεί πως η Κίνα εκλαμβάνει τις επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν ως ενθαρρυντικά μηνύματα προς τους υπέρμαχους της επίσημης ανεξαρτητοποίησης. Η Ταϊβάν απορρίπτει τις κινεζικές αξιώσεις, λέγοντας πως μόνο ο λαός της μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του νησιού.
Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press