Το γεγονός ότι τα φρούτα είναι υγιεινά και θρεπτικά δεν είναι κανένα μεγάλο μυστικό...
Πόσοι από εμάς γνωρίζαμε όμως, ότι τα φρούτα μπορούν να ενισχύσουν την καλή υγεία της καρδιάς και να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής μας;
Δεκάδες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης και μιας μελέτης του 2019, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Medicinal Chemistry, αποκάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, μας υπόσχεται ουσιαστικά καρδιαγγειακά οφέλη.
Ποια φρούτα όμως είναι τα πιο υγιεινά για την καρδιά;
Η Ντάνα Έλις Χάνες, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UCLA και συγγραφέας του Recipe for Survival, μοιράζεται μαζί μας πέντε από τις κορυφαίες επιλογές της.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι ένα νόστιμο φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς, όπως οι ανθοκυανίνες, μια ομάδα κόκκινων, μπλε και μωβ χρωστικών στα φυτά. Οι ανθοκυανίνες είναι πλούσιες σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Επιπλέον, μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Biomolecules διαπίστωσε ότι οι ανθοκυανίνες αποτελούν μια φθηνή και αποτελεσματική λύση για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής γήρανσης και ασθενειών.
«Ένα φλιτζάνι βατόμουρα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, φλαβονόλες και νερό. Επιπλέον, τα βατόμουρα έχουν ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι χορταστικά και αντιφλεγμονώδη», τονίζει η Χάνες.
Μύρτιλα
Τα μύρτιλα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, ενώ η καθημερινή κατανάλωση τους έχει συσχετιστεί με τη βελτιωμένη κυτταρική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ως εκ τούτου, πιο αποτελεσματικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και πρόληψη της πήξης του αίματος.
Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη και βοηθώντας το έντερό μας στην εξάλειψη της χολής.
«Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβανόλες και φυτοθρεπτικά συστατικά που είναι αντιφλεγμονώδη και ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού σωλήνα», επισημαίνει η Χάνες.
Σμέουρα ή αλλιώς ράσμπερις
Τα σμέουρα μοιάζουν σαν ένα επιδόρπιο φυτικής προέλευσης, όμως εκτός από πεντανόστιμα είναι και απίστευτα ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή ευεξία, καθώς h κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, καλύτερη διαχείριση του βάρους και μείωση της φλεγμονής.
Παπάγια
Η παπάγια περιέχει ένα σωρό συστατικά, ωφέλιμα για την καλή υγεία της καρδιάς, όπως το κάλιο και τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνες Α και C έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αθηροσκλήρωση, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.
Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε κάλιο μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας έτσι την πιο αποτελεσματική κυκλοφορία του αίματος.
Κόκκινα σταφύλια
Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες καθιστά τα κόκκινα σταφύλια ακόμη ένα ιδανικό φρούτο για την προστασία της υγείας της καρδιάς. Οι πολυφαινόλες έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν στις θεραπείες κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.
Μερικές ακόμη πολύτιμες συμβουλές για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς μας
Τρώμε πιο υγιεινά
Βασίζουμε τη διατροφή μας σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Αθλούμαστε τακτικά
Κάνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
Κόβουμε το κάπνισμα
Επαναπροσδιορίζουμε τη ρουτίνα του ύπνου μας
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειαζόμαστε από 7 έως 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου και προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Φροντίζουμε να διατηρούμε σταθερό το βάρος μας
Ένας ισορροπημένος δείκτης μάζας σώματος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία της καρδιάς, καθώς τα παραπάνω κιλά ή η παχυσαρκία αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Έλεγχουμε τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση
Πηγή: Yahoo