Είναι γεγονός: Τα αυγά είναι ένα ελάχιστα επεξεργασμένο τρόφιμο, με σχετικά λίγες θερμίδες και με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης το καθένα. Την ίδια στιγμή, διαθέτουν μια εκπληκτικά υψηλή ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών και ουσίες όπως η χολίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που τονώνουν τον εγκέφαλο και υποστηρίζουν την καλή υγεία των ματιών.
Ακόμη, τα αυγά περιέχουν μηδενικά σάκχαρα και είναι εκ φύσεως χαμηλά σε νάτριο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι όσοι τρώμε αυγά είναι πιο πιθανό να προσλαμβάνουμε μια ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Με λίγα λόγια, τα αυγά δεν είναι ανθυγιεινά. Είναι ακριβώς το αντίθετο.
Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικά πολλών αυγών εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους, ειδικά για όσους υποφέρουμε από συγκεκριμένες παθήσεις υγείας. Συγκεκριμένα, τα άτομα που διατρέχουμε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουμε την κατανάλωση αυγών.
Όλοι οι υπόλοιποι, σύμφωνα με το Mayo Clinic Health System, μπορούμε να τρώμε έως και επτά αυγά την εβδομάδα, δηλαδή πάνω-κάτω ένα αυγό την ημέρα.
5 ασυνήθιστες παρενέργειες που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αυγών
1. Θα δούμε τα επίπεδα της χοληστερόλης μας να αυξάνονται
Τα αυγά περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης, περίπου 190mg το καθένα. Και η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε αντιστοιχεί σε 300mg την ημέρα.
Επομένως, ένα αυγό αγγίζει το 60% της χοληστερόλης που μας αναλογεί μέσα σε ένα 24ωρο. Ως εκ τούτου, κανονικά, δεν είναι πολύ σωστό να φάμε και δεύτερο αυγό μέσα στην ίδια μέρα. Και αν το κάνουμε, καλύτερα να μην φάμε κανένα αυγό την επομένη.
2. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Δεν χρειάζεται πανικός: Ένα αυγό την ημέρα δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η κατανάλωση τριών ή τερσσάρων αυγών την ημέρα έχει συσχετιστεί με 18% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Γιατί λοιπόν να το διακινδυνεύσουμε; Άλλωστε ένα αυγό είναι υπεραρκετό για το πρωινό ή το ελαφρύ βραδινό μας.
3. Ίσως «τσιμπήσουμε» περιττά κιλά
Εάν οι μπόλικες ομελέτες και τα βραστά αυγά συνοδεύονται από βαριά φαγητά, όπως λουκάνικα, τηγανητές πατάτες και κέτσαπ, σταδιακά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρατηρήσουμε αύξηση του βάρος μας. Ιδίως αν η κατανάλωση ενός πρωινού με αυγά και πολλές θερμίδες εξελιχθεί σε καθημερινή συνήθεια.
Για τον λόγο αυτό, ας προτιμήσουμε πιο θρεπτικά συνοδευτικά, όπως φρέσκο σπανάκι, πιπεριές ή ντοματίνια.
4. Θα εκτοξεύσουμε τον κίνδυνο διαβήτη
Σε μια μελέτη του 2009, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care, αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πάνω από 7 αυγά την εβδομάδα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα αυγά.
5. Ενδέχεται άθελά μας να ενσωματώσουμε στο διατροφικό μας πλάνο διάφορα ανθυγιεινά προϊόντα
Πώς απολαμβάνουμε τα αυγά μας;
Η απάντηση έχει μεγάλη σημασία. Γιατί το μαγείρεμα και φυσικά τα μαγειρικά προϊόντα που χρησιμποιούμε μπορεί να αλλάξουν εντελώς τη θρεπτική και τη θερμιδική αξία του πιάτου μας.
Πολλοί λόγου χάρη, τηγανίζουμε τα αυγά μας σε βούτυρο ή τα σερβίρουμε με επεξεργασμένα κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και νάτριο, όπως το μπέικον ή το ζαμπόν.
Με αυτόν τον τρόπο όμως, τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν «όχημα» για την ακούσια κατανάλωση υπερβολικού κορεσμένου λίπους, νατρίου και θερμίδων. Και όλες αυτές οι ουσίες μας εκθέτουν στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το ίδιο το αυγό. Δεν είναι κρίμα;
(Με πληροφορίες από eatthis).