Ακόμα και αυτοί που αγαπούν τα έρημα μέρη, το νησί Ulva στη Σκωτία είναι μια ακραία περίπτωση. Σήμερα στο νησί μήκους μόλις 12 χιλιομέτρων ζουν μονάχα έξι κάτοικοι, την ώρα που το 1837 κατοικούσαν εκεί περισσότεροι από 800 άνθρωποι. Η περιοχή βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο όταν ο Jamie Howard, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί το νησί για περισσότερες από 4 εκατομμύρια λίρες. Κάποιοι αντιμετώπισαν την κίνηση του ως μια ευκαιρία για αλλαγή.
Το Ulva είναι ένα μέρος με παρθένες παραλίες, καταπράσινους λόφους και απόκρημνες ακτές ενώ κάποιους μήνες πριν ο Howard, απόγονος μιας αριστοκρατικής οικογένειας στην οποία ανήκει το μέρος εδώ και πολλές δεκαετίες, το έθεσε προς πώληση. Οι υπόλοιποι κάτοικοι του όμως βασίστηκαν σε ένα νόμο που ψηφίστηκε πέρσι από την κυβέρνηση της Νίκολα Στέρτζον ο οποίος επιτρέπει να αναβάλλεται η πώληση ιδιωτικών εκτάσεων σε ιδιώτες επενδυτές ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες να κάνουν αντιπροσφορά για να τις αγοράσουν.
Οι κάτοικοι του νησιού έχουν στη διάθεσή τους λίγους ακόμα μήνες ώστε να πετύχουν το στόχο τους και να συγκεντρώσουν τα χρήματα μέσω μιας καμπάνιας που πραγματοποιούν. Ελπίζουν δε σε μια χρηματοδότηση από το Σκωτικό Ταμείο Γης που ίδρυσε η κυβέρνηση της Σκωτίας ειδικά για να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους εγχειρήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το Ulva είναι ένα ειδυλλιακό μέρος, με θέα στο όρος Μπεν Μορ και τον εντυπωσιακό καταρράκτη Ίας Φορς του γειτονικού νησιού Mull. Στο απόγειό του είχε περισσότερους από 800 κατοίκους. Η παρακμή ξεκίνησε τον 17ο αιώνα, όταν οι ιδιοκτήτες γης έδιωξαν τους καλλιεργητές για να μετατρέψουν τα χωράφια τους σε βοσκοτόπια για τα πρόβατα.
Οι πέντε κάτοικοι ελπίζουν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του γειτονικού νησιού Έιγκ που το αγόρασαν οι κάτοικοί του το 1997. Μέσα σε 20 χρόνια, ο πληθυσμός του Έιγκ διπλασιάστηκε, το νησί έχει πλέον το δικό του δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γρήγορο ίντερνετ και οργανώνει και ένα μουσικό φεστιβάλ.
(Mε πληροφορίες από Quartz, Financial Times)