Η πανδημία μας έχει κληρονομήσει άφθονο άγχος και έλλειψη ύπνου για μήνες κι αυτό το χρόνιο στρες μπορεί να έχει επίδραση στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, λέει η νευροεπιστήμονας, δρ. Σαμπίνα Μπρέναν.
Αυτό σημαίνει ότι το θολό κεφάλι είναι μια πραγματικότητα - όταν το κεφάλι μοιάζει να είναι γεμάτο από βαμβάκι, ή όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε λόγια και είναι αδύνατον. Μπορεί επίσης να δυσκολευόμαστε να κάνουμε υπολογισμούς και ή να παλεύουμε για να λύσουμε και το πιο απλό πρόβλημα.
Αν αυτό ακούγεται οικείο, σίγουρα δεν είμαστε μόνοι μας. Η δρ. Μπρέναν πιστεύει πώς η πανδημία έχει επιδεινώσει το ζήτημα.
Μεταξύ εκείνων που αναρρώνουν από το Covid-19, (αυτό) έχει αναφερθεί επίσης ως ένα τεράστιο πρόβλημα, με πολλούς να καταγράφουν την ομίχλη του εγκεφάλου ως ένδειξη μακράς Covid.
Τι είναι, λοιπόν, η θολούρα εγκεφάλου;
«Η ομίχλη του εγκεφάλου δεν είναι διάγνωση, ασθένεια ή διαταραχή», εξηγεί η δρ. Μπρέναν η οποία έχει γράψει το βιβλίο που θα δημοσιευτεί σύντομα με τίτλο «Beating Brain Fog» (Νικώντας την ομίχλη του εγκεφάλου). Εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως: ορμονική ανισορροπία, παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής, ασθένεια, λοίμωξη, φλεγμονή, αυτοάνοση απόκριση, χρόνιος πόνος, διατροφική ανεπάρκεια, ανεπαρκής ή κακή ποιότητα ύπνου, κακή διαχείριση χρόνιας άγχος και ακόμη και έλλειψη άσκησης.
«Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους», λέει.
Τι μπορούμε να κάνουμε γι′ αυτό;
Ο Δρ Brennan λέει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι σημαντικές για να ξεπεράσουν την ομίχλη του εγκεφάλου. Εδώ είναι οι συμβουλές της για να το ξεπεράσουμε:
1. Να δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο
Να πηγαίνουμε για ύπνο και να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι την ίδια ώρα
Να διαχειριστούμε την έκθεση στο φως. Να παίρνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά το φως της ημέρας καθημερινά, να χαμηλώνουμε τα φώτα από τις 20.00 και μετά, να απενεργοποιούμε τις συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως μια ώρα πριν από το κρεβάτι, να κοιμόμαστε σε απόλυτο σκοτάδι και να εκθέτουμε τον εαυτό μας στο φως της ημέρας ή στο λευκό φως όταν ξυπνάμε.
2. Να διαχειριζόμαστε το στρες
Να διαλέγουμε προσεκτικά τις σκέψεις μας - να αφήνουμε εκτός τις αρνητικές σκέψεις.
Να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορούμε να πετύχουμε - τόσο εμείς όσο κι οι γύρω μας.
3. Να κάνουμε άσκηση
Να πούμε «ναι» στην πρόκληση, να βγάλουμε τους εαυτούς μας από ό,τι είναι βολικό.
Να καθόμαστε λιγότερο και να είμαστε όρθιοι περισσότερο.
Να ενσωματώσουμε την κίνηση στην ημέρα μας όσο περισσότερο μπορούμε.
4. Να τρώμε καλά
Να υιοθετήσουμε μια Μεσογειακού τύπου διατροφή.
Να φροντίσουμε την καλή λειτουργία του εντέρου. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με την άσκηση και με το να συμπεριλαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή μας (οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν περίπου 25 γραμμάρια ημερησίως και άνδρες 38 γραμμάρια) και τρώγοντας μια ποικίλη διατροφή.
5. Να έχουμε στρατηγική
Να εστιάσουμε σ′ αυτά που μπορούμε κι όχι σ′ αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε.
Να αποσυμπιέσουμε τον εγκέφαλό μας. Ας ξεφορτωθούμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε από τον εγκέφαλό μας από το χαρτί ή από τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Να αφαιρέσουμε τους περισπασμούς και να αποφύγουμε τις πολλαπλές εργασίες.
Να οργανωθούμε.