Ως επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας με δηλώσεις τους στη HuffPost Greece, με αφορμή τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της Κυριακής στα Σκόπια. όπου οι πολίτες της γείτονος καλούνται να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν την επίμαχη συμφωνία.
Μάλιστα προκαλεί αίσθηση το έντονο ύφος τους για τους χειρισμούς που οδήγησαν στην συμφωνία, με ορισμένους εξ’ αυτών να δηλώνουν ότι δεν θα την αποδεχθούν.
Ένα κεντρικό συμπέρασμα, επίσης, είναι ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μέρος του πολιτικού κόστους, το οποίο μεταθέτουν στους ώμους της κυβέρνησης.
Οι επικεφαλής των δήμων, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, δηλώνουν ότι τους αφήνει αδιάφορους το όποιο αποτέλεσμα που θα προκύψει από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, ενώ υπογραμμίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει τον αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας και σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για τη σύναψη της συμφωνίας και για το λόγο αυτό ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα.
Λάζαρος Κυρίζογλου: Διάτρητη η συμφωνία των Πρεσπών
HuffPost: Είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και γιατί;
Λ.Κ.: Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας η οποία εκπροσωπεί 38 δήμους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επτά πρώην νομοί και επτά περιφερειακές ενότητες, με ομόφωνη απόφασή της τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου του 2018, διότι η συμφωνία αυτή συνιστά πολύ σοβαρή και διπλωματική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των ελλήνων πολιτών. Καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική εθνότητα ή μακεδονική γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας. Μάλιστα αυτό το οποίο θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω είναι ότι ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο το εξής: Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το σφετερισμό της ιστορίας, της γλώσσας, της ταυτότητας και του ονόματος της Μακεδονίας. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με κλεμμένο όνομα, κλεμμένη ιστορία, κλεμμένη ταυτότητα και κλεμμένη γλώσσα.
“Δεν υπάρχει πιο ακραία καθεστωτική και αντιδημοκρατική αντίληψη, όποιος διαφωνεί μαζί σου να τον αποκαλείς εθνικιστή και ακραίο...”
Θα πρέπει εάν το δημοψήφισμα βγάλει «Ναι» στα Σκόπια, γιατί η ιστορία δεν τελειώνει εκεί να τροποποιηθεί και το Σύνταγμά της, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και εκεί θα απαιτηθεί η ύπαρξη πλειοψηφίας 2/3 στη Βουλή. Πρέπει από τους 120 βουλευτές να ψηφίσουν οι 80, 69 είναι οι νυν υπάρχοντες στον κοινοβουλευτικό συνασπισμό Ζάεφ, θα χρειαστούν άλλοι 11. Δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν αυτοί οι ψήφοι. Ωστόσο και μετά από αυτή την ψηφοφορία στα Σκόπια θα πρέπει να γίνει η προσαρμογή και των σχολικών βιβλίων, θα υπάρξουν ανάλογες επιτροπές και από τα δύο μέρη οι οποίες θα πρέπει να ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες και τις πρακτικές συνέπειες της συγκεκριμένης συμφωνίας. Στη συνέχεια η γειτονική χώρα θα αρχίσει να διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις πολλά και διάφορα ζητήματα και με τη φόρα που έχουν πάρει και με τον αλυτρωτισμό που τους διέπει, δεν ξέρουμε που θα σταματήσει. Θέλω να είμαι σαφής, οι γείτονες ενώ έβαλαν την υπογραφή τους σ΄ένα κείμενο που μιλάει για Βόρεια Μακεδονία, που κάνει λόγο για πολίτες- υπηκόους Βόρειας Μακεδονίας, μιλάνε απροκάλυπτα και προκλητικά για μακεδονικό έθνος, μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα. Κατά συνέπεια πριν τελειώσει το μελάνι στο χαρτί της υπογραφείσας συμφωνίας βλέπουμε τι ακριβώς γίνεται και φυσικά και τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας.
Πρέπει να καταλάβετε, ότι δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά και είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη συμφωνία. Με τις απόψεις μας συμπίπτουν ο Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης, η αυτοδιοίκηση ΚΕΔΕ και η περιφερειακή μας ένωση εδώ στη Κεντρική Μακεδονία, ακόμη και ο γ.γ του ΚΚΕ λέει ότι σε αυτή τη συμφωνία υπάρχει η ρίζα του αλυτρωτισμού. Δεν βλέπει τίποτα η Κυβέρνηση και αποκαλεί ακραίους και εθνικιστές όλους όσους έχουν διαφορετική άποψη με τη δική της θέση και άποψη; Δεν υπάρχει πιο ακραία καθεστωτική και αντιδημοκρατική αντίληψη, όποιος διαφωνεί μαζί σου να τον αποκαλείς εθνικιστή και ακραίο... Η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη της διαχρονικής αλήθειας και συνέπειας να δούμε τι θα δει σε αυτό τον καθρέφτη, τον εαυτό του ή ένα γελοίο και ανεύθυνο είδωλο του εαυτού του;
HuffPost: Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την τοπική κοινωνία η επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα Σκόπια;
Λ. Κ: Μα δεν το βλέπετε; Η συμφωνία είναι erga omnes, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και πριν ακόμη γίνει το δημοψήφισμα, πριν αλλάξει το σύνταγμά τους, πριν μπουν καλά καλά στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ενώ έχουν βάλει την υπογραφή τους και έχουν συμφωνήσει στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία.
“...Και ενώ στη γειτονική χώρα θα γίνει δημοψήφισμα, σε εμάς δεν γίνεται τίποτα απ΄όλα αυτά...”
Έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι μετά την είσοδό τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν θα μιλάνε για σκέτη Μακεδονία, σκέτη μακεδονική γλώσσα, σκέτη μακεδονική εθνότητα; Αυτό μας προσβάλλει πολιτιστικά, ιστορικά και εθνικά, μας προσβάλλει! Και δεν έχει δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία έχει αρχή και τέλος στον βίο της, συγκεκριμένη θητεία, να δεσμεύει και τις υπόλοιπες γενιές, χωρίς να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο γι΄αυτό το ζήτημα, χωρίς να εισαχθεί στην ελληνική Βουλή για να εγκριθεί ή όχι το κείμενο της συμφωνίας, χωρίς να γίνει δημοψήφισμα στην πατρίδα μας και χωρίς δηλαδή να ερωτηθεί ο ελληνικό λαός εάν εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει η κυβέρνηση τέτοια δημοκρατική νομιμοποίηση; Τέθηκε το θέμα αυτό στην προεκλογική περίοδο τον Σεπτέμβριο του 2015, έτσι ώστε να έχει η κυβέρνηση την έγκριση και τη δημοκρατική νομιμοποίηση; Και ενώ στη γειτονική χώρα θα ερωτηθεί ο λαός, θα γίνει δημοψήφισμα, θα απασχολήσει το κοινοβούλιο, σε εμάς δεν γίνεται τίποτα απ΄όλα αυτά. Υπάρχει δε το ψευδεπίγραφο ερώτημα, επιθετικού τύπου από πλευρά της Κυβέρνησης, εναντίον όσων ζητάνε δημοψήφισμα, “μα τι δημοψήφισμα να κάνουμε; Για το πως θα λέγεται η γείτων χώρα;” Όμως αυτό είναι το ερώτημα ή εάν συμφωνεί ο λαός με τη συγκεκριμένη συμφωνία και το περιεχόμενο που έχει;
Σε πιο πρακτικά ζητήματα. Ας υποθέσουμε ότι μια εταιρεία παράγει ένα προϊόν που έχει σαν πρόθεμα τη λέξη Μακεδονικό/ος Θα μπορεί και η γειτονική χώρα να αρχίσει να παράγει αντίστοιχο προϊόν χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο. Τότε τι θα γίνει; Θ΄ αρχίσουμε να συζητάμε από την ίδια αφετηρία ισότιμα και οι δύο πλευρές. Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό και σοβαρό και η Ελλάδα με αυτή τη συμφωνία εκχωρεί το δικαίωμα στην άλλη χώρα να φέρει τέτοια ζητήματα στο προσκήνιο.
“...δεν φοβάμαι ότι η Συμφωνία αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας είμαι βέβαιος γι΄ αυτό...”
HuffPost: Με ποιό τρόπο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να απειλήσει την Ελλάδα μία τόσο μικρή γειτονική χώρα;
Λ.Κ.: Η συμφωνία είναι επιζήμια για το μέλλον της χώρας μας γιατί το γειτονικό κράτος ναι μεν δεν έχει το εκτόπισμα από μόνο του να απειλήσει τη χώρα μας, οι επιδιώξεις όμως των Σκοπίων, οι οποίες βασίζονται σε ανυπόστατους αλυτρωτισμούς, μπορούν να απειλήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας στο μέλλον. Η FYROM θα μπορεί να καταστεί εργαλείο στα χέρια κάποιων δυνάμεων έτσι ώστε να κρατούν σε ομηρία την Ελλάδα και να έχουν τα Σκόπια ως αντίπαλο δέος στις προσπάθειές της για να ασκεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Άλλωστε και σύναψη αυτής της συμφωνίας από μέρους μας ήταν αποτέλεσμα πιέσεων. Το ζήτημα είναι γιατί ενέδωσε η ελληνική κυβέρνηση η οποία έκανε μια διαπραγμάτευση υπό τις καλύτερες συνθήκες και πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμα. Πότε άλλοτε θα μας δινόταν η ευκαιρία να υπάρχει ο Ζάεφ εκεί να θέλει η χώρα να μπει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εμείς να τα δώσουμε όλα χωρίς να πάρουμε τίποτα.
Επίσης, ναι, πράγματι υπάρχουν φωνές, εντός της ελληνικής επικράτειας, που κάνουν λόγο για μακεδονική μειονότητα και ενώ ήταν εν υπνώσει όλο αυτό το διάστημα, είχαν αποδοκιμαστεί έντονα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, για παράδειγμα το «Ουράνιο Τόξο», τώρα βγήκαν και καταγγέλλουν την Κυβέρνηση γιατί όπως λένε η συμφωνία που σύναψε δεν είναι σωστή και τονίζουν πως το γειτονικό κράτος θα έπρεπε να ονομαστεί σκέτο Μακεδονία, οι πολίτες Μακεδόνες, και η γλώσσα τους, αυτό το βουλγαρο-σλαβικό ιδίωμα που μιλάνε, επίσης να αναγνωριστεί ως μακεδονική γλώσσα. Οι συγκεκριμένοι λοιπόν είναι οι λεγόμενοι αυτονομιστές. Αυτό είναι προδοσία.
Αρα δεν φοβάμαι ότι η Συμφωνία αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας είμαι βέβαιος γι΄ αυτό, ήδη τα αποτελέσματα, όπως προείπα έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή. Τους βλέπετε τους ακούτε. Πιστεύετε ότι θα αλλάξουν μυαλά και αντιλήψεις; Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διάτρητη και με την δική μας υπογραφή θεμελιώνεται πλέον ο αλυτρωτισμός τους.
HuffPost: Αρα τι ζητάτε;
Λ.Κ.: Εμείς πραγματοποιήσαμε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών μια κοινή συνάθροιση, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετείχαν και μητροπόλεις, πανεπιστήμια, επιμελητήρια και άλλοι φορείς, και ομόφωνα πήραμε την απόφαση και ζητήσαμε και εξακολουθούμε να ζητάμε να διενεργήσει η ελληνική κυβέρνηση δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας μας το νόμιμο και δημοκρατικό δικαίωμα να επικυρώσουν ή να απορρίψουν τη συγκεκριμένη συμφωνία που αφορά ένα μείζων εθνικό θέμα που αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Χρήστος Γκουντενούδης: Η συμφωνία καπηλεύεται την Ελλάδα
Στο ίδιο πλαίσιο απάντησε και ο δήμαρχος Παιονίας ο κ. Χρήστος Γκουντενούδης ο οποίος δήλωσε πως είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών «γιατί καπηλεύεται μια ιστορία, καπηλεύεται τη Μακεδονία, καπηλεύεται την Ελλάδα».
Στο ερώτημα εάν η επικρατήσει το «ΝΑΙ» στα Σκόπια πώς θα επηρεάσει την τοπική κοινωνία εκτίμησε πως «δεν θα αλλάξει τίποτα».
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διασυνοριακό πρόγραμμα σε σχέση με τον Αξιό και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Εκ των πραγμάτων οι λαοί κάθονται και συνεργάζονται και έτσι πρέπει να γίνεται. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, σχετικά με τις διακρατικές συνεργασίες, όταν το ένα μέρος καπηλεύεται το άλλο τότε τα πράγματα αλλάζουν. Όμως ας μην μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση τώρα αφού το θέμα με την ονομασία δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Πιστεύω ότι η συμφωνία όταν έρθει στην ελληνική Βουλή δεν θα περάσει. Όπως και να έχει, μπορεί να είναι οι κεντρικές πολιτικές σκηνές που διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ηθικό το πρόβλημα, και πατριωτικό. Πουλάνε την Μακεδονία χωρίς να έχει λόγο ο Έλληνας πολίτης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση, χωρίς να έχει την εξουσιοδότηση για τέτοιου είδους θέματα, ενώ δίπλα (στη γειτονική χώρα) κάνουν ένα δημοψήφισμα, εδώ δεν κάνουν κάτι αντίστοιχο. Γιατί να μη γίνει και εδώ ένα δημοψήφισμα και διαπραγματεύονται χωρίς τη συνδρομή του λαϊκού ερείσματος;».
Γιάννης Βοσκόπουλος: Εμείς πώς θα ονομαζόμαστε;
Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο δήμαρχος Φλώρινας, ο κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.
«Δεν συμφωνούμε να υπάρχει η ονομασία Μακεδονία στα Σκόπια» λέει και εξηγεί: «Εκχωρώντας την ονομασία εκχωρούμε και τη γλώσσα και την εθνικότητα. Δηλαδή εμείς πως θα ονομαζόμαστε εδώ;»
«Δεν μας νοιάζει τι θα βγάλει το δημοψήφισμα στα Σκόπια» σχολιάζει και προσθέτει: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι θα γίνει εδώ στην Ελλάδα, πώς θα προχωρήσει η δική μας κυβέρνηση. Οι Σκοπιανοί μπορεί να ψηφίσουν ότι θέλουν. Αυτοί μπορεί να συμφωνήσουν, αλλά εμείς διαφωνούμε.
Ο κ. Βοσκόπουλος εναποθέτει μέρος των ελπίδων του στην αλλαγή της Κυβέρνησης και στις διαβεβαιώσεις που έχει προβεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή οι διαδικασίες για το ονοματολογικό θα ξεκινήσουν από την αρχή.
Ωστόσο εκφράζει το φόβο του ότι τυχόν επικύρωση της συμφωνίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την απάλειψη του προθέματος «Μακεδονικό/ος» από μια σειρά τοπικών προϊόντων.
«Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Χαΐτογλου που παράγει τον “Μακεδονικό Χαλβά” δεν θα μπορεί να ονομάζεται έτσι πλέον. Εμείς πως θα ονομαζόμαστε;» διερωτάται ο κ. Βοσκόπουλος.
Δημήτρης Γιάννου: Δεν πρόκειται να υπάρξει συμβιβασμός
Aίσθηση προκαλεί το οξύτατο ύφος του Δημάρχου Έδεσσας, Δημήτρη Γιάννου, ο οποίος εκτιμά ωστόσο ότι το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.
«Όχι μόνο είμαστε κατά, αλλά πιστεύουμε ότι μεγαλύτερη πολιτική απάτη από αυτή δεν υπάρχει. Και τα μνημόνια μπορούσε να ανεχτεί ο ελληνικός λαός, αλλά όχι αυτό» δηλώνει παθιασμένα ο κ. Γιάννου.
Στον ίδιο τόνο απαντά και στο ερώτημα πως πιστεύει ότι θα επηρεάσει μια επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
«Πιστεύω ότι το “Ναι” θα κυριαρχήσει σε μεγάλο ποσοστό, γιατί μας έλεγαν ότι θα “πονέσουν” οι Σκοπιανοί για να ψηφίσουν και θα δείτε πως δεν πρόκειται να πονέσουν καθόλου και θα ψηφίσουν με μεγάλη ευχαρίστηση αφού αυτά που ήθελαν τα πήραν όλα, τους τα έδωσαν όλα.
Δεν θέλουμε να ξέρουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα, άλλωστε εμείς δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη συμφωνία. Ό,τι αποφασίσουν και υπογράψουν στα Σκόπια δεν επηρεάζει καθόλου τα πιστεύω μας. Εμείς θέλουμε αυτή την Μακεδονία που ξέρουμε, αυτή που ζήσαμε και θέλουμε να υπερασπιστούμε σαν Μακεδόνες» λέει και στέλνει μήνυμα στον πολιτικό κόσμο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας συμβιβασμός, όπως επίσης δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό τίποτα αδιαμαρτύρητα.
«Δεν θέλουμε διαμάχες μεταξύ των δύο λαών αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ποτέ ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν τα ίδια ιστορικά δικαιώματα που έχουμε και εμείς. Βλέπετε ότι ο κ. Ζάεφ δεν σταματά σε τίποτα. Και εάν λένε ότι έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία 100 και πλέον κράτη ας πάνε να συμπράξουν με αυτά τα κράτη, εμείς δεν τα έχουμε αναγνωρίσει και μας αφήνει αδιάφορους».
Ευθύμιος Φωτόπουλος: Μηδενίζει τον Μακεδονικό Αγώνα η συμφωνία
Κατά της Συμφωνίας και ο Δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, ο οποίος εξηγεί: «Η συμφωνία που υπέγραψαν Τσίπρας – Ζάεφ στις Πρέσπες απαρνείται τα εθνικά μας δίκαια. Τους λόγους τους έχουν εξηγήσει αναλυτικά φορείς όπως η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και έγκριτοι νομικοί. Ενδεικτικά, θα σας πω ότι εκχωρεί πλήρως την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, τον μηδενίζει, σα να μην είχε αντικείμενο η θυσία του Παύλου Μελά και των άλλων μακεδονομάχων.
Είναι μια συμφωνία που δημιουργεί πολλά προβλήματα και σε άλλα επίπεδα, όπως η παιδεία ή το εμπόριο. Δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που τόσες δεκαετίες παραχαράσσουν την ιστορία να παρέμβουν σ’ αυτήν και να θεμελιώσουν τον ψευδεπίγραφο αλυτρωτισμό που καλλιεργούν επί χρόνια. Δημιουργεί πολλά προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο με τα σήματα των προϊόντων.
Είναι μια συμφωνία με πολλά νομικά κενά, που λειτουργούν 100% υπέρ της άλλης πλευράς. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε σκόπιμα. Δυστυχώς, βρέθηκε Έλληνας υπουργός να βάλει την υπογραφή του σε βάρος των εθνικών μας δικαίων.
Ένα είναι σίγουρο. Η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι ελληνική. Όσοι είστε μακριά και δεν το αντιλαμβάνεστε, είτε στην Αθήνα είτε αλλού, ελάτε μια βόλτα, ακούστε τον κόσμο, είμαστε απόγονοι Μακεδονομάχων με μνήμες νωπές ή με μαρτυρίες μέσα στα σπίτια μας. Η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι ελληνική. Κι εμείς οι Μακεδόνες, Έλληνες.
ΗuffPost: Εάν βγει το «Ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια τι πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας;
Ε.Φ: «Ακούω συχνά από τα χείλη του πρωθυπουργού να μιλά για εξομάλυνση σχέσεων, αύξηση εμπορικών σχέσεων, ότι αποφύγαμε τον πόλεμο και κάτι τέτοια. Μα ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με τον γειτονικό λαό. Οι μετακινήσεις των πληθυσμών ένθεν κακείθεν είναι καθημερινές. Δεν περιορίστηκαν ποτέ. Δεν υπάρχει αυτή η κατάσταση που περιγράφεται…
Μια τέτοια συμφωνία, μόνο ένταση μπορεί να δημιουργήσει. Είναι ώρα που όλοι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, καθένας από το μετερίζι του. Ο Παύλος Μελάς, ο εύπορος Αθηναίος που παράτησε τη βολή του και θυσίασε τη ζωή του για την ελεύθερη Μακεδονία, είναι ο ήρωάς μας. Ας το έχουν καλά στο νου τους αυτό όλοι».
«Οι Δήμαρχοι της Μακεδονίας και γενικά της Βόρειας Ελλάδας έχουμε ήδη εκφράσει την αντίθεσή μας. Συντεταγμένα, ως ΠΕΔΚΜ συνεχίζουμε» καταλήγει ο κ. Φωτόπουλος μιλώντας για την επόμενη ημέρα.
Σημειώνεται ότι η HuffPost Greece ζήτησε τις τοποθετήσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, του κ. Γιάννη Μπουτάρη, όπως επίσης και από τον δήμαρχο Καλαμαριάς, τον κ. Θεοδόση Μπακογλίδη, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι λείπουν στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση.