ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (AP) — Το πρόβλημα άρχιζε κάθε μέρα γύρω στις 3 μ.μ., αφού η Κάθι Χίγκινς είχε περάσει πέντε ή έξι ώρες κοιτάζοντας μια σειρά από οθόνες υπολογιστών στο γραφείο της. Η δουλειά της στο πανεπιστήμιο ως επίβλεψη ερευνητικών προγραμμάτων περιλάμβανε στενή παρακολούθηση αριθμών και λεπτομερειών σχετικά με συμβάσεις, αιτήσεις και προϋπολογισμούς.
«Η όρασή μου ήταν τόσο θολή, δεν μπορούσα καν να δω τι υπήρχε στην οθόνη και κοίταζα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να λειτουργήσω», είπε η ίδια.
Όταν η όρασή της χάλασε, η Χίγκινς άρχισε να περπατά και να συνομιλεί με μέλη του προσωπικού της. Άρχισε να προγραμματίζει προσωπικές συναντήσεις για τα απογεύματα. Αλλά θα συνέχιζε να δουλεύει στον υπολογιστή αργά το βράδυ αφού τα παιδιά της πήγαιναν για ύπνο.
«Αν έπρεπε να συνεχίσω να εργάζομαι με τη θολή όραση, τότε θα εμφανίζονταν οι ημικρανίες», είπε η ίδια.
Οι ψηφιακές οθόνες είναι παντού, όχι μόνο στη δουλειά αλλά και στα σπίτια, στα σχολεία και στα καταστήματά μας. Υπολογίζεται ότι 104 εκατομμύρια Αμερικανοί σε ηλικία εργασίας περνούν περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση. Όλος αυτός ο χρόνος οθόνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά.
Η υπερβολική έκθεση στις οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά ή υγρά μάτια, θολή όραση και πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μυωπία και προβλήματα όρασης σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ορισμένοι εργαζόμενοι στην τεχνολογία περιγράφουν ακόμη και σύντομες περιόδους ιλίγγου όταν κοιτάζουν τις οθόνες για πολύ καιρό.
Καταπονημένα μάτια
Ένας λόγος για την ταλαιπωρία είναι ότι κοιτάζοντας προσεκτικά τις οθόνες για παρατεταμένες περιόδους προκαλείται σύσφιξη των μυών που βοηθούν την εστίαση των ματιών.
«Αυτός ο μυς δεν πρέπει να παραμένει σφιγμένος όλη την ημέρα. Και αν το κάνει, είναι σαν να σηκώνεις ένα μικρό βάρος και να προσπαθείς να το κρατήσεις πάνω από το κεφάλι σου για ώρες», δηλώνει ο πρόεδρος της Αμερικανικής Οπτομετρικής Ένωσης Στίβεν Ριντ. «Δεν είναι δύσκολο να το σηκώσεις. Αλλά μετά από λίγο, παρόλο που δεν είναι δύσκολη ανύψωση, το σώμα απλώς κουράζεται».
Ευτυχώς, η έκθεση στο μπλε φως από τις οθόνες και τις συσκευές υπολογιστών δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μόνιμη βλάβη στα μάτια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.
Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να διαταράξουν την εργασία, τον οικογενειακό χρόνο και την ανάπαυση. Ως οπτομέτρης στο Μισισιπή, ο Ριντ βλέπει ασθενείς που παραπονιούνται για συχνό πόνο στα μάτια, πονοκεφάλους και θολή όραση που σχετίζονται με τη χρήση υπολογιστή. Συμβουλεύει να κάνουμε οφθαλμολογική εξέταση και συχνά διαλείμματα.
Για τη Χίγκινς, προσπαθώντας να καλύψει τις ώρες δουλειάς που δεν μπορούσε όταν τα μάτια της ήταν πολύ κουρασμένα τις καθημερινές, περιόρισε τον χρόνο που περνούσε με τις κόρες της τα Σαββατοκύριακα. «Θα έπαιζαν μαζί και δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ όσο θα ήθελα», είπε.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές από επαγγελματίες υγείας των ματιών για να μειώσουμε την καταπόνηση των ματιών που προκαλείται από ηλεκτρονικές συσκευές.
Ας ακολουθήσουμε τον κανόνα 20-20-20
Ας κάνουμε ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά από το να καθόμαστε στον υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ας εστιάσουμε τα μάτια μας σε κάτι που απέχει περίπου 20 πόδια (3,04 μέτρα) για 20 δευτερόλεπτα. Το να σταματήσουμε να εργαζόμαστε σε απόσταση αναπνοής (από τον υπολογιστή) και να κοιτάξουμε κάτι πιο μακριά δίνει στους κουρασμένους, σφιγμένους μύες χρόνο να χαλαρώσουν...
Ας αλλάξουμε τη ρύθμιση του χώρου εργασίας μας
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η χρήση μεγαλύτερης οθόνης υπολογιστή βοηθά στη μείωση της κόπωσης των ματιών. Μπορούμε επίσης να αυξήσουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς στην οθόνη του φορητού υπολογιστή, της οθόνης ή του smartphone μας.
Η Χίγκινς εφαρμόζει τα παραπάνω αφού ξεκίνησε καινούργια δουλειά ως ανώτερη αντιπρόεδρος στο Stand Up to Cancer. Δεδομένου ότι εργάζεται εξ αποστάσεως από το σπίτι στο Μιντλόδιαν της Βιρτζίνια, πήρε μια οθόνη 29 ιντσών και κάθεται περίπου τρία πόδια (σχεδόν ένα μέτρο) μακριά από αυτήν..
Οι αλλαγές βοήθησαν. Εξακολουθεί να έχει περιστασιακά προβλήματα με θαμπάδα, αλλά όχι τόσο συχνά. «Όταν έχω μια εκτεταμένη μέρα, όπως μια μέρα 12 ωρών δουλειάς, τότε αρχίζω να έχω ξανά προβλήματα όρασης», λέει.
Το να καθόμαστε μακριά από την οθόνη μας (όσο το μήκος του βραχίονά μας) και να προσαρμόσουμε την οθόνη έτσι ώστε να κοιτάμε ελαφρώς προς τα κάτω, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης των ματιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.
Ας είμαστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που προσφέρονται
Ορισμένα προϊόντα, όπως οι φακοί μπλε φωτός, διατίθενται στο εμπόριο με ισχυρισμούς ότι θα μειώσουν την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, θα βελτιώσουν τον ύπνο και θα αποτρέψουν τις οφθαλμικές παθήσεις. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα γυαλιά δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Είναι στην πραγματικότητα η συμπεριφορά μας με τις ψηφιακές συσκευές που προκαλεί συμπτώματα, όχι η μικρή ποσότητα μπλε φωτός που προέρχεται από τις οθόνες λένε οι ειδικοί.
Ας ποντάρουμε σε εξωσχολική δράση
Μετά την απομάκρυνση από τους υπολογιστές στη δουλειά, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται να διαβάζουν ή να σκρολάρουν στις οθόνες των smartphones. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι: Τα παιδιά χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές, tablet και έξυπνες οθόνες καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης ή η εστίαση σε κοντινά αντικείμενα μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση και την εξέλιξη της μυωπίας, ειδικά στα παιδιά, δηλώνει η Αϊέσα Μάλικ, παιδοοπτομέτρης στο τμήμα οφθαλμολογίας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας. Η παρακολούθηση σειρών, εκπομπών, ή σίριαλ θα πρέπει να γίνονται σε τηλεόραση, αντί για tablet, για να βοηθήσει στην ανακούφιση από την καταπόνηση των ματιών, λέει.
Τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τον κανόνα 20-20-20-2, ο οποίος περιλαμβάνει ένα επιπλέον «2» στο τέλος για να ενθαρρύνει το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους για 2 ώρες την ημέρα, κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη της όρασης, συμπληρώνει.
«Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά ασχολούνται με οθόνες όλη την ημέρα στο σχολείο και στο σπίτι. Γίνεται δύσκολο να παρακολουθήσουμε τον συνολικό αριθμό των ωρών (που περνούν στον ψηφιακό κόσμο)», αναφέρει η Μάλικ. «Ας στοχεύουμε όχι σε περισσότερο από 20 λεπτά κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε συνεδρίας».
Ας κοιμόμαστε ήσυχοι
Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές οθόνες μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, επομένως η παρακολούθηση του Netflix σε ένα iPad ή το σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο κρεβάτι μπορεί να δυσκολέψει τον ξεκούραστο ύπνο.
Για να προσφέρουμε στα μάτια και στον εγκέφαλό μας την ξεκούραση που χρειάζεται, οι γιατροί συνιστούν να απενεργοποιούμε τις οθόνες μία έως δύο ώρες πριν πάμε για ύπνο. Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε τις συσκευές σε «σκοτεινή λειτουργία» το βράδυ για να μειώσουμε την επίδραση του έντονου φωτός. Εάν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε streaming βίντεο τη νύχτα, ας δοκιμάσουμε να ακούσουμε ένα ηχητικό βιβλίο ή ένα podcast.