Θα είμαι ειλικρινής, κάθε φορά που σβήνουν όλα τα φώτα σε μια πτήση, η πρώτη μου σκέψη είναι: «Ωωωω! Χαλαρά!» επειδή, ως πολύτιμος ταξιδιώτης, σκέφτηκα ότι η δημιουργία μιας άνετης ατμόσφαιρας ήταν απλώς ένα ωραίο πράγμα που μας χαρίζει το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας.
Αυτή η σκέψη εκ των υστέρων είναι ξεκαρδιστική...
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα, αν όχι με όλα, τα πράγματα στις πτήσεις, (έχουν να κάνουν με) με την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού. Αυτό δεν γίνεται για να βελτιωθεί την ατμόσφαιρα ή να διευκολυνθεί ο ύπνος κατά τη διάρκεια μας πτήσης, αν και θα παραδεχτώ ότι αυτά είναι υπέροχα μπόνους για μένα τουλάχιστον.
Γιατί, λοιπόν, χαμηλώνουν τα φώτα στις πτήσεις;
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο MyFlightRight: «Μια σημαντική πτυχή της ασφάλειας κατά την απογείωση και την προσγείωση είναι η ορατότητα. Τόσο οι πιλότοι όσο και οι ελεγκτές στο έδαφος πρέπει να μπορούν να βλέπουν καθαρά το αεροσκάφος για να διασφαλίσουν ότι βρίσκεται στη σωστή διαδρομή και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στον διάδρομο προσγείωσης.
«Η ”εξάλειψη” των πηγών φωτός στο αεροσκάφος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ορατότητας για τους πιλότους και τους ελεγκτές».
Επιπλέον, εάν υπάρχουν αναταράξεις, αντικείμενα που μετακινούνται πιο εύκολα, μπορούν να αλλάξουν θέση εντός του αεροσκάφους και να προκαλέσουν τραυματισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιβάτες θα μπορούσαν να αποσπαστούν αναζητώντας τα υπάρχοντά τους, όταν προτεραιότητά τους πρέπει να είναι η δική τους ασφάλεια.
Η MyFlightRight αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με το σβήσιμο των φώτων, οι επιβάτες ενθαρρύνονται να εστιάσουν την προσοχή τους στις οδηγίες ασφαλείας και στο περιβάλλον, παρά στα προσωπικά τους αντικείμενα».
Επιπλέον, το ότι τα φώτα είναι σβηστά μπορούν να βοηθήσουν να εγκλιματιστούν τα μάτια μας στο σκοτάδι, εάν συμβεί το χειρότερο και η πτήση χρειαστεί να κάνει αναγκαστική προσγείωση.
Πώς να παραμείνουμε ήρεμοι κατά τη διάρκεια αναταράξεων
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο Fly With Courage, οι ανήσυχοι ταξιδιώτες θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτά τα βήματα εάν έχουν άγχος την ώρα των αναταράξεων:
1. Εμπιστευόμαστε το πλήρωμα πτήσης
2. Επιλέγουμε το σωστό κάθισμα - πάνω από τα φτερά ή κοντά στο μπροστινό μέρος για ομαλότερο ταξίδι
3. Ασκούμαστε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως ασκήσεις αναπνοής και προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
4. Αποσπάμε το μυαλό μας με βιβλία, μουσική ή ταινίες
5. Ζητάμε επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο