Ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό όργανο του σώματός μας. Είναι το πιο εντυπωσιακό και σύνθετο όργανο στον κόσμο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει διάφορους μύθους για το μυαλό, όπως το ότι είναι σκληρό και ομογενές, ενώ στην πραγματικότητα είναι μαλακό και θυμίζει λίγο ζελέ. Εάν μας ενδιαφέρει η εγεφαλική μας υγεία είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ισχύει και τι όχι.
Ας δούμε μερικούς μύθους που κυκλοφορούν για να βρούμε την αλήθεια που κρύβεται από πίσω.
Μύθος Νο1: Το μυαλό που έχω (ή ο εγκέφαλος που έχω) είναι αυτό που είναι και δε μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό.
Η αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει. Ο Ψυχίατρος Dr. Daniel Amen από το Amen Clinics στην Αμερική επιβεβαιώνει μέσα από την πολυετή δουλειά του, κατά την οποία “σκανάρει” εγκεφάλους (Τομογραφία SPECT) πριν και μετά τηn έναρξη της θεραπευτικής προσέγγισης, ότι το μυαλό μπορεί, όπως και κάθε όργανο, να αλλάξει τη δομή του, να επουλωθεί από τραύματα, και η υγεία του να επανέλθει ή να αντιστραφεί. Μέσα από σωματική άσκηση, διανοητικά έντονες ασκήσεις όπως το πινγκ πονγκ, διατροφή που ενισχύει την εγκεφαλική υγεία, αποχή από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καλό ύπνο και διαχείριση άγχους, μπορεί καινείς να αλλάξει την ίδια τη φυσιολογία του εγκεφάλου του και να διατηρήσει καλή εγκεφαλική και σωματική υγεία.
Μύθος Νο2: Όταν η μνήμη μου αρχίσει να φθίνει θα είναι ήδη πολύ αργά.
Η αλήθεια: Παρά το γεγονός πως η νόσος του Alzheimer δε μπορεί να αναστραφεί πλήρως, υπάρχουν σύμφωνα με την κλινική εμπειρία του Dr. Daniel Amen προσεγγίσεις που δεν περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι η ισορροπημένη διατροφή με επιλογή τροφών που ενισχύουν την εγκεφαλική υγεία, οι συνεχής προκλήσεις μέσα από διανοητικές ασκήσεις και νέες γνώσεις, η τακτική σωματική άσκηση και το να προσέχει κανείς την καλή υγεία του εντέρου. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στο να αυξηθεί σε μέγεθος ο ιππόκαμπος στον εγκέφαλο, που σχετίζεται άμεσα με τη μνήμη.
Μύθος Νο3: Οι νέοι άνθρωποι δε χρειάζεται να ανησυχούν για τη μνήμη τους.
Η αλήθεια: Ο μέσος όρος ηλικίας κατά τον οποίο αρχίζει η μνήμη να φθίνει είναι τα 57, αλλά υπάρχει μια έρευνα που δείχνει πως αυτό μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 45. Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να αρχίσουμε να προστατεύουμε τη μνήμη μας από νωρίς. Μπορεί να πιστεύετε πως κάποια μικροπροβλήματα του τύπου “ξέχασα πού άφησα τα κλειδιά μου” ή “πού πάρκαρα το αυτοκίνητό μου” δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά αυτά ίσως αποτελούν ενδείξεις πως η μνήμη σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Σκεφτείτε το εξής: ίσως κάποιος διαγνωστεί με Alzheimer’s στα 59, αλλά είναι πιθανό τα πρώτα σημάδια να είχαν γίνει εμφανή σε μια SPECT απεικόνιση του εγκεφάλου του στην ηλικία των 30.
Μύθος Νο4: Η νόσος του Alzheimer “χτυπά” μόνον ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
Η αλήθεια: 50% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο είναι 85 και άνω ετών. Υπάρχουν, όμως, πολλοί άνθρωποι από την ηλικία των 65 και κάτω που πάσχουν από Alzheimer’s ή άνοια.
Μύθος Νο5: Δεν θα πάθω άνοια αν φροντίζω τον εαυτό μου.
Η αλήθεια: Αν φροντίζετε για την καλή υγεία του μυαλού και του σώματός σας οι πιθανότητες να πάθετε άνοια μειώνονται σημαντικά. Δεν υπάρχει, όμως, αποδεδειγμένος τρόπος για να αποφύγετε τελείως τον κίνδυνο.
Εκείνο που όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως το να παίρνουμε προληπτικά μέτρα, όπως όλα όσα ανέφερα παραπάνω, είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε όσο περισσότερο γίνεται τη νόσο του Alzheimer και την άνοια.
Το να φροντίζουμε την καλή εγκεφαλική και σωματική μας υγεία δεν έχει όριο ηλικίας. Καλό είναι να ξεκινά από νωρίς. Ένα καλύτερο και πιο υγιές μυαλό σημαίνει άλλωστε και καλή εμφάνιση, διάθεση, υγεία, μνήμη και ένα πιο υγιές σώμα. Το να φροντίζουμε να έχουμε ένα υγιές μυαλό έχει ως “παρενέργεια” την καλή υγεία σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτό.