Τώρα που είναι Οκτώβριος, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι επιστρέφουμε στην εποχή του ζεστού καφέ .
Ο παγωμένος καφές, όσο ωραίος κι αν είναι, ταιριάζει καλύτερα στους θερμότερους μήνες, προσφέροντας μια σύντομη ανάπαυλα από τις καυτές θερμοκρασίες, αλλά όταν πρόκειται για την πιο «κόζι» σεζόν, χαλαρώνουμε με ζεστά ροφήματα.
Ωστόσο, όσο κι αν όλοι μας αξίζουμε μια μικρή λιχουδιά με τη μορφή ενός καφέ σε πακέτο, οι προϋπολογισμοί μπορεί να είναι περιορισμένοι, και η λήψη αυτού του σκευάσματος να μην είναι πάντα δικαιολογημένη.
Ευτυχώς, στη HuffPost UK μιλήσαμε με την Γκοζία Λέντζιοσζεκ από την Matthew Algie για να μάθoυμε περισσότερα για το πώς μπορούμε να φέρουμε τη μαγεία του καφέ στις κουζίνες μας...
Η πρώτη, πραγματικά χρυσή, συμβουλή έχει να κάνει με μια πολύ απλή κίνηση
Η Λέντζιοσζεκ λέει: «Δεν χρειαζόμαστε τον πιο ακριβό εξοπλισμό ή πολλές τεχνικές γνώσεις ενός μπαρίστα για να φτιάξουμε έναν υπέροχο καφέ στο σπίτι, αλλά μερικές προσθήκες στον πάγκο της κουζίνας μας σε συνδυασμό με μερικές συμβουλές και κόλπα που μπορούν να μεταμορφώσουν εντελώς το φλιτζάνι μας».
Πρώτα, έδωσε μια συμβουλή που είναι τόσο απίστευτα απλή, ώστε να την εφαρμόσω αμέσως: «Ακούγεται αντιπαραγωγικό, αλλά το κρύο νερό μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν φτιάχνουμε στιγμιαίο καφέ».
«Η ανάμειξη του στιγμιαίου καφέ μας με μια μικρή ποσότητα κρύου νερού ΠΡΙΝ προσθέσουμε το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη διάλυση των κόκκων και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη γεύση».
Δεύτερον, προσέχουμε για να έχουμε
«Η φρεσκάδα έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζουμε – οι φρεσκοψημένοι κόκκοι αρχίζουν να χάνουν τη γεύση μόλις λίγες εβδομάδες μετά το ψήσιμο και ακόμη περισσότερο μόλις αλεσθούν. Αξίζει να χρησιμοποιήσουμε ένα αεροστεγές δοχείο για να αποθηκεύσουμε τους κόκκους του καφέ μας ή να φροντίζουμε να σφραγίζουμε πάντα τη σακούλα σωστά».
Τρίτο, το άλεσμα έχει σημασία
«Ας επενδύσουμε σε έναν καλό μύλο για άλεσμα. Μπορούμε πάντα να λάβουμε τον αλεσμένο καφέ μας σε ένα καφεκοπτείο εάν δεν αποτελεί επιλογή για εμάς ο μύλος. Το άλεσμα του καφέ επηρεάζει άμεσα την εκχύλιση. Κατά γενικό κανόνα, για έναν εσπρέσο, ας επιλέξουμε λεπτό άλεσμα. Το μεσαίο άλεσμα είναι καλύτερο για στιγμιαίο ή γαλλικό και το χοντρό άλεσμα είναι το καλύτερο για γαλλικό καφέ στην πρέσα».
Τέταρτο, η θερμοκρασία είναι το κλειδί
«Η θερμοκρασία είναι ένα σημαντικό μέρος για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την παρασκευή μας και είναι ένα βήμα που συχνά ξεχνάμε όταν φτιάχνουμε καφέ στο σπίτι. Ας επενδύσουμε σε έναν βραστήρα ελέγχου θερμοκρασίας και ένας εμπειρικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε νερό που είναι στους 90-96 C. Η προθέρμανση του εξοπλισμού μας μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Ας ζεστάνουμε την κούπα μας με ζεστό νερό προτού ρίξουμε το ρόφημά μας - αυτό το γρήγορο βήμα θα διατηρήσει την κούπα μας στην ιδανική θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια κρύα κούπα μπορεί να ”τραβήξει” τη θερμοκρασία του εσωτερικού προς τα κάτω και να επηρεάσει το προφίλ γεύσης».
Πέμπτο, μια καθαρή μηχανή είναι μια ευτυχισμένη μηχανή
Αν χρησιμοποιούμε μηχανή μεθόδου drip ή εσπρέσο, να θυμόμαστε πάντα ότι ένα μηχάνημα που έχει αφαλατωθεί είναι ευχάριστο στη χρήση και κάνει καφέ με καλύτερη γεύση. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν αυτό το βήμα, αλλά μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη γεύση μας – και ακόμη και να διακινδυνεύσει να βλάψει το μηχάνημά μας ανεπανόρθωτα.