Πέντε παλιά γιατροσόφια που όντως λειτουργούν

Θα αρρωστήσουμε όντως αν βγούμε χωρίς ζακέτα; Βοηθάει η κοτόσουπα όταν αρρωσταίνουμε; Οι ειδικοί απαντούν και οι μέθοδοι των γιαγιάδων μας αναγνωρίζονται.
.
Thanasis Zovoilis via Getty Images
.

Πολλές οικογένειες γνωρίζουν θεραπείες σε ζητήματα υγείας οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Πολλοί νομίζουν ως προς αυτές ότι υπάρχει η «έγκριση» της επιστήμης ακόμα κι όταν αυτό δεν συμβαίνει. (Όχι, δεν θα αρρωστήσουμε αν βγούμε έξω χωρίς ζακέτα, σύμφωνα με τους ειδικούς.) Διαφέρουν από οικογένεια σε οικογένεια και από πολιτισμό σε πολιτισμό, αλλά όλες έχουν τον ίδιο στόχο: να μας κρατήσουν υγιείς. Κάποιες κοινές συμβουλές για να ξεπεράσουμε ένα κρυολόγημα ή να αποτρέψουμε άλλους τύπους ασθενειών είναι θεμιτές. Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται τις παλιές συμβουλές υγείας που αξίζει να ακολουθήσουμε:

Η κοτόσουπα όταν αρρωσταίνουμε

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει λόγος που η κοτόσουπα ή η σούπα matzo ball είναι ένα δοκιμασμένο γεύμα όταν είμαστε άρρωστοι.

«Λίγος ζεστός ζωμός θα μας ενυδατώσει. Εχει αλάτι, άρα έχει ηλεκτρολύτες. Θα μας θρέψει, ειδικά αν σφίγγεται το στομάχι μας από το άγχος... απλώς είναι κάτι που είναι υδαρές που θα μας ενυδατώσει και θα αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες μας», λέει ο δρ. Τζον Σούμαν.

Υπήρξαν ορισμένες μελέτες που λένε ότι η κοτόσουπα μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ένα κρυολόγημα πιο γρήγορα, λέει ο δρ Τζος Σέπτιμους, παθολόγος στο Houston Methodist Hospital.

Δεν είναι ακριβώς σαφές γιατί η κοτόσουπα μπορεί να είναι θεραπευτική, αλλά μπορεί να έχει να κάνει με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των συστατικών της. Και κάποιες έρευνες λένε ότι η κοτόσουπα βελτιώνει τη ροή της βλέννας, είπε ο Σέπτιμους.

Πέρα από αυτήν την έρευνα, η σούπα κοτόπουλου είναι «γεμάτη με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες που παρέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά», δηλώνει η δρ Αλέξα Μίσες Μάλχουκ, περιφερειακή ιατρική διευθύντρια στο One Medical στη Βόρεια Καρολίνα.

Η κοτόσουπα βοηθά στο κρύωμα.
Prasit photo via Getty Images
Η κοτόσουπα βοηθά στο κρύωμα.

Το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε

Στην εποχή της COVID-19, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς. Επομένως, το να πλένουμε τα χέρια μας πριν καθίσουμε για ένα γεύμα στο τραπέζι είναι απολύτως έγκυρη συμβουλή. Σύμφωνα με την Μάλχουκ, το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τα κόπρανα και το στόμα και επίσης απαλλάσσει από άλλα μολυσματικά σταγονίδια που μπορεί να υπάρχουν στα χέρια μας.

Το να αερίζουμε το σπίτι μας

Ο αερισμός είναι ένας καλός τρόπος για να απομακρύνουμε τα σωματίδια του ιού από το σπίτι μας, κάτι που έγινε εμφανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Με την COVID… ο αερισμός έγινε πολύ σημαντικός, το μάθαμε με τον ... άγριο τρόπο, νομίζω», αναφέρει ο Σούμαν. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβουλές του παππού και της γιαγιάς για τον αερισμό του σπιτιού είναι απολύτως λογικές και μπορούν να βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς εάν υπάρχουν μολυσματικές ουσίες στον αέρα.

Επιπλέον, το άνοιγμα των παραθύρων όταν χρησιμοποιούμε χημικά ή ακόμα και όταν μαγειρεύουμε με ηλεκτρική κουζίνα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ρύπων στον χώρο. Ωστόσο, υπάρχει ένα πιθανό μειονέκτημα σε αυτό, επισημαίνει ο Σέπτιμους. Εάν κάποιος στην οικογένεια έχει αλλεργίες, καλό είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί στο άνοιγμα των παραθύρων.

Το να βγαίνουμε έξω κάθε μέρα

Από τότε που εμφανίστηκε στη ζωή μας η τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες τεχνολογίες, βγαίνουμε λιγότερο έξω από το σπίτι —κάτι που δεν συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές. Πιθανότατα έχουμε ακούσει ένα μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας να μας λέει (ή στα παιδιά της οικογένειάς μας) να βγούμε έξω και να απομακρυνθούμε από την οθόνη της τηλεόρασης ή του κινητού τηλεφώνου.

Αυτή η συμβουλή είναι πολύτιμη, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με τον Σέπτιμους, το να περνάμε χρόνο στο φυσικό φως του ήλιου μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη — και επίσης μας κάνει να κινούμαστει. Εκθεση του Harvard Health διαπίστωσε ότι το περπάτημα 21 λεπτών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 30%.

Το να κοιμόμαστε αρκετά

Πιθανώς γνωρίζουμε καλά τα οφέλη του σταθερού και καλής ποιότητας ύπνου. Οι άνθρωποι συνιστούν έναν καλό βραδινό ύπνο ως καταπολέμηση των ασθενειών γενιές και γενιές και οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι μια άλλη ακριβή συμβουλή. «Οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέονται με φτωχότερη υγεία, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της παχυσαρκίας, των διαταραχών της διάθεσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει η Μάλχουκ. Έτσι, αν θυμόμαστε τον παππού ή την γιαγιά μας ή άλλον μεγαλύτερο σε ηλικία συγγενή να μας λέει ότι είναι σημαντικό να ξεκουραζόμαστε καλά τη νύχτα, σίγουρα δεν έχει πει κάτι λάθος.

Είναι καλύτερο να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Πέρα από τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία του τακτικού ύπνου (όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων), αυτό είναι καλό και γενικότερα. «Η ρουτίνα μας κάνει υγιείς από σωματική και ψυχική άποψη», καταλήγει ο Σούμαν.